Var finns centrum här i Lohiranta, frågade en vän till familjen Pätsi en gång. Nåja, egentligen ingenstans. Det finns bostadshus, skog, sjön Kitkajärvi och hus där det en gång funnits mataffärer eller postkontor eller en bank. Kanske man kunde tänka sig att byns kärna är ett område på två kilometer i radie där hembygdsmuseet och skolans tidigare skola finns.

– Om man tar en löptur på kvällen får man vara rätt ensam. Men det stör inte mig ett dugg. Egentligen gillar jag det, säger Salla Pätsi.

Familjen Pätsi bor på sjön Kitkajärvis strand, längs en smal väg omgiven av skog i Posio. När man kör längs vägen Lohirannantie ser man Kitkajärvi och skogsklädda fjäll.

Det finns några grannar också, men de finns inte alldeles intill. Ett par boskapsgårdar och några renskötare. Barnens närmaste lekkamrat bor sju kilometer bort.

– Vi behöver inte dra för gardinerna på kvällen för att skydda oss från grannarnas blickar, säger Salla med ett leende.

Det är 40 kilometer till Posio centrum, även kallat Ahola, där skolor, mataffärer och hälsovårdscentralen finns. Alternativt kan familjen sköta ärenden 40 kilometer bort i Kuusamo, där det finns större affärer, en optiker och även kläd- och skoaffärer. Familjen Pätsi får foder åt fåren och material som pappa Mikko behöver för sin byggfirma i Kuusamo.

Behöver de besöka tandläkare eller läkare, eller om det finns saker som behöver skötas gällande barnens skolgång, åker Salla in till Posio.

Och det lönar sig inte att åka iväg för vilka småsaker som helst. Familjen Pätsi uträttar flera ärenden under en och samma resa. Och om mjölken eller mjölet råkar ta slut, så åker de inte iväg bara för att köpa det.

– Om mjölken tar slut, så tar den slut. Eller så lånar vi av grannarna eller svärmor, säger Salla.

Familjen har sju barn, varav två går i grundskolan. 16- och 18-åringarna studerar i yrkesskola i Kuusamo och Muhos, medan det 23-åriga äldsta barnet precis har tagit yrkesexamen.

Oftast åker barnen som går i skolan gärna iväg till skolan, eftersom de får träffa kompisar under dagen.

– Oavsett om barnen går i förskola, högstadiet eller gymnasiet, så åker alla iväg till skolan klockan åtta på morgonen från postlådorna. Vi har det rätt bra då skolskjutshållplatsen finns så nära att man inte behöver åka taxi dit.

Barnen kommer hem vid halv fyra, fyratiden varje dag.

– Här hemma gäller det att själv hitta på hobbyer. Det är ingen dålig sak. Vi jagar och läser, bakar och spelar på instrument. Det är nyttigt att ha tråkigt ibland, det är bra för kreativiteten.

Som små brukade barnen leka och stoja i naturen. De klättrade i träd och byggde stora kojor.

– Om de tröttnar på att vara hemma så går de över till farmor.

Eftersom familjen bor i en liten by, ser de också hur samhörigheten mellan grannarna är i en klass för sig. En stadsbo kanske undrar varför man vaktar på förbipasserande mellan gardinerna. Egentligen handlar det om att man tar hand om de sina.

– En gång hade Mikko gipsad fot och potatisupptagningen stod på programmet. Då ringde grannarna och sade att vi märkte att ni håller på att ta upp potatisen. Kan vi hjälpa till?

Salla Pätsi flyttade till Lohiranta från Jämsästä i Mellersta Finland. Från Mikkos sida bor släkten i Lohiranta redan i den sjunde generationen. När Salla besökte Mikkos släkts ägor för första gången, såg hon ut över landskapet i lugnet i naturen och funderade över att någon faktiskt bor här. Nu har hon bott i Lohiranta redan i 25 år.