1. Lainaa 90 prosenttia asunnon hinnasta

ASP:n eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmän tarkoitus on helpottaa ensiasunnon ostamista. Kun säästät ASP-tilille kymmenen prosenttia asunnon hinnasta, pankki voi lainata loput. 150 000 euron hintaisen asunnon kohdalla kymmenen prosenttia tarkoittaa 15 000 euron säästämistä.

2. Talletuksille kelpo korko

Pankki maksaa ASP-tilille tehdyille talletuksille huomattavaa korkoa. Yhden prosentin talletuskoron lisäksi säästetylle summalle saa 4%:n lisäkoron ensimmäisen viiden vuoden ajalta, kun säästötavoite on saavutettu ja asuntokaupat tehty. ASP-säästöille maksettava korko on poikkeuksellisesti veroton. ASP-tilille maksettava lisäkorko määräytyy ASP-lainan myöntävän pankin ehtojen mukaisesti.

3. Aloita ajoissa

Vaikka oman asunnon osto olisi vielä kaukainen haave, ASP-tili kannattaa avata heti, kun itsellä on mahdollisuus säästämiseen. Aikaisintaan sen voi tehdä 15-vuotiaana ja viimeistään 39 vuoden ikäisenä. Asunnon ostamiselle ei ole yläikärajaa. ASP-säästämiseen ei vaadita säännöllisiä tuloja, paitsi jos aloittaa säästämisen alaikäisenä. Halutessaan ASP-tiliä voi kerryttää jo olemassa olevilla säästöillä, kunhan muistaa jättää toiselle tilille pienen pesämunan pahan päivän varalle: ASP-tilille siirrettyä rahaa ei voi nostaa ilman, että sopimus raukeaa. Silloin säästäminen on aloitettava alusta.

4. Joustoa säästämiseen

ASP-tilille tulee säästää 150–3 000 euroa vähintään kahdeksana vuosineljänneksenä, eli käytännössä kahden vuoden aikana. Vuodessa tilille voi kertyä siis 600–12 000 euroa. Säästämistä voi jatkaa niin pitkään kuin haluaa, ja tarvittaessa siitä voi pitää myös taukoja. Maksu ASP-tilille kannattaa siirtää automaattisesti, jotta se ei unohdu. Summaa voi halutessaan muuttaa milloin vain. Voit esimerkiksi aloittaa säästämisen pienellä summalla ja korottaa sitä tulojen kasvaessa.

5. Lainalle valtion korkotukea

Pankki määrittelee asuntolainan koron asiakaskohtaisesti. ASP-lainan korko on kuitenkin aina edullisempi kuin tavallisessa asuntolainassa. Nyt korot ovat matalalla, mutta jos ne joskus nousevat, valtion korkotuki suojelee ASP-lainanottajaa ensimmäiset kymmenen vuotta. Jos asuntolainan korko nousee yli 3,8 prosentin, valtio kattaa ylimenevältä osalta 70 prosenttia koron määrästä.

6. Korkotuetun lainan määrä riippuu alueesta

ASP-korkotukilainan suuruudelle on aluekohtaiset maksimirajat. Helsingissä raja on 180 000 euroa, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla 145 000 euroa ja muualla Suomessa 115 000 euroa. Asunnon hinnalle ei kuitenkaan ole maksimirajaa, sillä korkotukilainan lisäksi voi saada valtion takaamaa ASP-lisälainaa. Maksimissaan lainaa voi saada 90 prosenttia asunnon hinnasta. Enimmäislaina-aika on 25 vuotta.

7. Maksuton valtiontakaus

Lainalle tarvitaan aina vakuus, joka takaa takaisinmaksun pankille. Asunnon arvo riittää yleensä kattamaan noin 70 prosenttia lainasta, jolloin loppuosalle saatetaan tarvita lisävakuus. ASP-korkotukilainassa lisävakuutena voidaan käyttää valtiontakausta ilman erillistä takauspalkkiota. Muita lisävakuuksia, kuten vanhempien asuntoa, ei tarvita. Mahdollisen ASP-lisälainan osalta palkkio valtiontakauksesta on maksettava.

8. Yhdessä tai yksin

ASP-tilin voi avata halutessaan yhdessä kumppaninsa kanssa, jos tarkoituksena on ostaa asunto yhdessä. Tällöin riittää, että toinen osapuolista on ASP-lainan ehtojen ikärajan mukainen. Molemmille parisuhteen osapuolille voi myös avata omat ASP-tilit ja yhdistää ne vasta ostohetkellä. Korkotuettua ASP-lainaa ei kuitenkaan saa yhteen asuntoon enempää kuin maksimimäärän – esimerkiksi Helsingissä 180 000 euroa.

9. ASP-lainasta saa OP-bonuksia

Osuuspankin omistaja-asiakkaalle kertyy OP-bonuksia kaikesta bonuksiin oikeuttavasta asioinnista. Myös ASP-laina ja ASP-tili kerryttävät OP-bonuksia. Esimerkiksi 120 000 euron ASP-lainasta kertyy bonuksia 300 euron arvosta vuodessa. Niillä maksetaan muun muassa pankin palvelumaksuja ja vakuutusmaksuja.

10. Väliaikainen vuokraus sallittu

ASP-järjestelmä joustaa elämäntilanteen mukaan. Ensisijaisesti ASP-lainalla ostettu asunto on tarkoitettu asunnonostajan omaan käyttöön, mutta sen voi halutessaan vuokrata väliaikaisesti esimerkiksi ulkomailla opiskelun ajaksi.

Lue lisää ASP-tilistä.

Lue seuraavaksi: Brita, 26: ”Halusin ostaa oman asunnon mahdollisimman nuorena”