Suomen talous kasvaa ja työllisyys paranee. Kuluttajien luottamuskin on monen taantumavuoden jälkeen ennätyslukemissa. Asuntolainojen korot ovat edelleen nollassa.

Asuntokauppa käy kuitenkin verkkaisesti. Vielä alkuvuonna asuntokauppojen määrät olivat selvässä kasvussa, mutta kesän aikana kasvu hyytyi. Asiantuntijat eivät oikein pysty selittämään sitä, miksi asunnot eivät mene paremmin kaupaksi, vaikka Suomen taloudellinen tilanne on näin hyvä.

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry arvioi, että asuntokauppojen määrä laski tämän vuoden tammi–heinäkuussa muutaman prosentin edellisvuodesta. Liiton mukaan syksyn tullen kysyntä on kuitenkin palannut “normaalille hyvälle tasolle”.

Lähes kolme neljästä liiton välittäjästä arvioi kysynnän nousevan koko Suomessa tai ainakin pysyvän ennallaan. Suurinta asuntojen kysyntä on edelleen pääkaupunkiseudulla ja sen kehyskunnissa.

Alueelliset erot ovat suuria

OP-Kiinteistökeskuksen kiinteistövälitysjohtaja Max Meder toteaa, että kulunut vuosi on kieltämättä ollut “aikamoista vuoristorataa”.

Meder ei näe vuoristoradalle mitään yhtä selitystä. Hän muistuttaa, että Suomi on pieni maa. Vähäisetkin muutokset yhden kuukauden kauppamäärissä tai hinnoissa voivat näkyä tilastoissa suurina muutoksina.

Alueelliset erot ovat myös suuria. Varsinkin pienillä paikkakunnilla asuntoja myydään sen verran vähän, että kuukausittainen heilunta on suurta.

Isossa kuvassa kuitenkin on niin, että suurimmassa osassa Suomea asuntojen hinnat laskevat edelleen. Se ei kuitenkaan Mederin mukaan tarkoita sitä, että olisi alueita, joissa kauppa ei kävisi ollenkaan.

Mutta taantuvilla alueilla myyjien on vähintään hyvä varautua siihen, että myyntiajat saattavat olla pitkiä.

Kohteen kunto ratkaisee

Mederin mukaan asuntokaupassa on näkynyt viime vuosina erityisen hyvin se, että nimenomaan hyväkuntoisille kohteille riittää ottajia. Hän uskoo, että näin tulee olemaan myös loppuvuonna.

– Kuluttajat selvästi tietävät tarkemmin, mitä ostaa ja mistä ostaa, Meder sanoo.

Remontoijan unelmille ja alkuperäisessä kunnossa oleville kyläkouluillekin on oma kohderyhmänsä, mutta nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että ostajat eri puolilla maata arvostavat sellaisia kerrostaloasuntoja tai omakotitaloja, joita on pidetty hyvin.

Myös Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg uskoo, että talojen ja asuntojen kunto on yhä merkittävämpi tekijä ostajan harkitessa kauppaa.

– Osaa ostajista saattaa kuitenkin kiinnostaa kukkatapetti enemmän kuin taloyhtiön kunto tai omakotitalon talotekniikka, Mannerberg toteaa.

Myös Meder arvioi, etteivät kaikki asunnon ostajat ymmärrä, mitä mahdolliset tulevat remontit maksavat. Hänen neuvonsa ostajille on, että “ostakaa tunteella mutta tehkää päätös järjellä”.

Lainakatto voi vaikuttaa

KVKL:n Mannerberg epäilee, että heinäkuun alussa kiristynyt lainakatto on vaikuttanut pankkien asuntolainan antoon. Max Meder on kuitenkin sitä mieltä, että lainakaton vaikutuksia on vielä aivan liian varhaista arvioida.

OP arvioi vielä kesäkuussa, että 5–10 prosenttia lainanhakijoista olisi niitä, joiden hakemalle asuntolainalle tarvittaisiin jatkossa lisää säästöjä tai vakuutta.

Asuntokauppaan vaikuttaa kuitenkin moni asia. Tänä vuonna muun muassa kovat helteet saattoivat vähentää ihmisten halukkuutta lähteä kiertämään näytöillä.

Mutta onko nyt hyvä aika ostaa asunto?

– Aina on hyvä aika ostaa, jos asunnon vaihdolle on tarve, Meder sanoo.

Näin kiinteistönvälittäjät arvioivat asuntokaupan kehitystä eri alueilla:

  • Pääkaupunkiseudulla kerrostaloasuntojen kysyntä jatkuu vilkkaana. Hintakehitys seuraa kysyntää.
  • Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa rivi- ja omakotitalojen markkinat paranevat.
  • Turun seudulla hyvä tilanne teollisuudessa ylläpitää varsinkin pienten kerrostaloasuntojen kysyntää.
  • Tampereella käy omakotitalokauppa hyvin, samoin keskustan uudiskohteiden.
  • Oulun seudulla kauppa käy parhaiten asunnoissa, joissa ei ole remonttitarpeita.
  • Kymenlaaksossa asuntokauppa on edelleen muuta maata hiljaisempaa mutta kysyntä kerrostaloasunnoista on hyvää.
  • Itä-Suomessa on suuria alueellisia eroja. Asuntojen ja taloyhtiöiden kunto vaikuttavat voimakkaasti kysyntään ja hintoihin. Kuopio vetää hyvin.
  • Keski-Suomessa on melko hiljaista. Jyväskylässä hintaodotukset ovat edelleen liian korkeita toteutuviin hintoihin nähden.
  • Länsi-Suomessa merkittävät teollisuusinvestoinnit lisäävät varsinkin uusien vuokra-asuntojen kysyntää.
  • Pohjois-Suomessa ostetaan mieluummin uusia omakotitaloja, sillä hintaerot uusien ja vanhojen välillä ovat pienet.

Lähde: Suomen Kiinteistönvälittäjät ry