Verkkokaupan perustaminen lähtee liiketoimintaideasta. Kauppiaan tulee selvittää, mitä hän aikoo myydä, voiko tuotetta myydä verkkokaupassa ja mikä on mahdollinen asiakaskunta.

– Tärkeintä on miettiä, minkä asiakkaan ongelman tuote ratkaisee. Vasta sen jälkeen keskitytään tekniseen puoleen, neuvoo OP Kauppiaspalvelujen vastaava johtaja Perttu Kröger.

Nyt verkkokaupan merkitys on ehkä suurempi kuin koskaan, sillä koronakriisi on pakottanut yrittäjät sulkemaan kivijalkakauppojaan. Jos kauppias haluaa saada verkkokaupan pystyyn nopeasti, Kröger neuvoo pohtimaan alustoja, sillä osa ohjelmistoista on nopeampia pystyttää kuin toiset.

Erilaisia verkkokauppaohjelmistoja riittää markkinoilla. Suomalaisille pk-yrittäjille sopivia alustoja ovat esimerkiksi kotimaiset MyCashflow ja Vilkas sekä globaali ohjelmisto Shopify. Avoimen lähdekoodin järjestelmistä suosituin on WordPress-julkaisualustan lisäosa WooCommerce, jonka käyttöönotto on ilmaista, mikäli asiakas tekee sen itse.

Eri ohjelmistot tukevat erityyppistä liiketoimintaa. Palveluntarjoajien verkkosivuilta löytyvät kattavat ohjeet siitä, kuinka palvelun saa suoraan käyttöönsä.

– Monia näistä ohjelmistoista ei tarvitse asentaa erikseen, vaan ne saa avattua pilveen, josta pääsee suoraan pystyttämään verkkokauppaa ja määrittelemään myytäviä tuotteita.

OP tekee laajasti yhteistyötä eri verkkokauppaohjelmistojen kanssa. Muun muassa OP:n Checkout-maksupalvelu on mukana Vilkkaan koordinoimassa pelastetaankauppa.fi-hankkeessa, joka opastaa yrittäjiä verkkokaupan perustamisessa ja ohjaa kuluttajia kotimaisille verkkokaupoille.

Millainen on myyvä verkkokauppa?

Verkkokauppaa rakentaessa on tärkeää pitää mielessä kohderyhmä ja miettiä, kuinka asiakasta puhutellaan. Myyvä verkkokauppa on selkeä ja visuaalisesti hyvin toteutettu. Kuviin kannattaa satsata, sillä ne herättävät ostajan kiinnostuksen.

– Jos asiakkaan ensivaikutelma kivijalkamyymälästä on kotikutoinen, ei se innosta ostoksille. Samalla tavalla myös verkkokaupassa ensivaikutelma on kullanarvoinen.

Lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota yrityksen sisäisiin prosesseihin, kuten tuotteiden toimituksen ja maksamisen toimivuuteen. Kauppias tarjoaa kuluttajalle erilaisia lähetysvaihtoehtoja ja pitää kiinni luvatuista toimitusajoista. Maksamisen prosesseissa ensiarvoisen tärkeää on tarjota sopivat maksutavat tavoiteltavalle kuluttajajoukolle.

– Jos tavoitellaan suomalaisia kuluttajia, on verkkopankkimaksaminen ehdoton. Jos taas kohderyhmänä ovat milleniaalit, kannattaa heille tarjota erityisesti mobiilimaksamista.

Kröger korostaa mobiilin merkitystä myös verkkokauppaohjelmiston valinnassa.

– Viime vuonna Yhdysvalloissa puolet ostoksista tehtiin mobiililaitteella, ja Suomessa kehityssuunta on sama. Siksi verkkokaupan täytyy tukea kaikenlaisia laitteita.

Ennen verkkokaupan avaamista kannattaa testata sen käyttömukavuutta. Palautetta voi hakea esimerkiksi Facebookin Verkkokauppiaat-ryhmästä, jonne uuden kaupan voi laittaa kommentoitavaksi ennen virallista julkaisua.

OP auttaa kauppiaita verkossa

Verkkokaupan pystyttäminen päivässä on vasta ensimmäinen askel. Erityisesti meneillään olevissa poikkeusoloissa on tärkeä miettiä, kuinka kuluttajat löytävät verkkokaupan vielä kriisin jälkeenkin.

– Digitaalinen markkinointi ja näkyvyys ovat avainasemassa varsinkin pk-yrityksille, joilla ei ole ollut verkkokauppaa aiemmin. On tärkeää pohtia, kuinka some-kanavat rakennetaan ja missä muualla kauppaa mainostetaan, Kröger muistuttaa.

OP tukee sisällöillään yrittäjiä digikaupan ymmärtämisessä ja auttaa ohjelmistojen valinnassa sekä verkkokaupan ylläpidossa. OP:n Checkout-maksupalvelun avulla kauppias voi tarjota kuluttajille sopivat maksutavat verkkokaupassa ja vastaanottaa maksuja turvallisesti.

Checkout tarjoaa myös kattavan verkkokauppiaan oppaan sekä järjestää ilmaisia webinaareja, joissa käsitellään verkkokauppa-alustoja, logistiikkaa, maksamista ja markkinointia.

Maksamisen ratkaisuja kaikenkokoisille yrityksille tarjoaa OP Kauppiaspalvelut, josta kauppias saa kattavat ja nykyaikaiset maksamispalvelut sekä verkkoon että kivijalkamyymälään. Esimerkiksi varastojen hallinnointi helpottuu, kun tieto kulkee sujuvasti ja reaaliaikaisesti eri myyntipaikkojen välillä.

Kybervakuuttaminen on verkkokauppiaan turva

Kybervakuutuksella voidaan vakuuttaa yrityksen digitaaliseen toimintaympäristöön ja tietosuojaan liittyviä riskejä ja niistä aiheutuvia taloudellisia vahinkoja. Vahingon sattuessa vakuutukseen sisältyvät asiantuntijapalvelut mahdollistavat vahingon minimoimisen ja tilanteen nopean palauttamisen ennalleen.

Pohjola Vakuutuksen Kybervakuutus on tarkoitettu lähes kaikille yrityksille täydentämään omaisuuden ja toiminnan vakuutuksia. Kyberrikollisuudesta on tullut järjestäytynyttä toimintaa, joka kohdistuu kaikenkokoisiin yrityksiin.

– Tyypillisessä kybervahinkotilanteessa yrityksen työntekijälle lähetetään aidolta näyttävä sähköpostiviesti, jonka liitetiedostoa työntekijä klikkaa. Liitetiedosto aktivoi haittaohjelman, joka lukitsee yrityksen tietojärjestelmät ja vaatii lunnaita tiedostojen vapauttamiseksi, sanoo Pohjola Vakuutuksen kybervakuutuksen tuotepäällikkö Jani Salonen.

Tällaisen tilanteen selvittäminen vaatii lähes aina asiantuntijan apua, sillä haittaohjelmasta voi aiheutua merkittäviä taloudellisia vahinkoja esimerkiksi liiketoiminnan keskeytymisen seurauksena. Erityisesti verkkokaupoille toiminnan nopea palautuminen on tärkeää, jotta keskeytysvahingot jäisivät mahdollisimman pieniksi.

– Koronavirustilanteen aikana on ollut liikkeellä sairauteen liittyviä huijausviestejä, joiden varjolla levitetään myös haittaohjelmia.

Tavallinen pk-yrityksen kybervakuutus kattaa myös verkkokauppojen oleellisimmat riskit eli liiketoiminnan keskeytymisen ja tietosuojalainsäädännön mukaisen vastuun.

Lue myös:

Vetävä verkkokauppa on pk-yrityksen kasvun moottori

Huijarit käyttävät koronaa petoksiin – älä haksahda ansaan verkossa

Artikkeli on osa Puhalletaan yhteen Suomeen -teemaa, jolla OP haluaa tukea yrityksiä poikkeustilanteen aikana, kiinnittää huomiota yritysten tärkeään merkitykseen yhteiskunnassa ja kannustaa muitakin toimimaan paikallisten yritysten puolesta. Tutustu teemasivuihin, jonne on koottu OP:n tukitoimet, helpotukset, ohjeet ja vinkit yrityksille.

Yritysykkönen on uuden ja kokeneen yrittäjän helposti ajan tasalla pidettävä vakuutuspaketti - tutustu ja pyydä tarjous.