Nopeimmin säästöä syntyy dieselauton liikennekäytöstäpoistolla, sillä dieselauton ajoneuvovero on suurempi verrattuna esimerkiksi bensiiniä käyttävään autoon. Jos esimerkiksi dieseliä käyttävää vuoden 2015 Skoda Octavia -farmariautoa ei käytä liikenteessä koko vuonna ja se otetaan pois liikennekäytöstä, pelkästä ajoneuvoverosta säästyy vuodessa yli 500 euroa. Lisäksi vakuutuksen säästöt voivat olla jopa tätäkin suuremmat.

– Ajoneuvon liikennekäytöstäpoisto nollaa liikennevakuutusmaksut, ja autovakuutuksen kaskosta saa hyvitystä noin puolet poiston ajalta, sanoo Pohjola Vakuutuksen Product Specialist Petri Linna.

Ajoneuvon voi poistaa liikenteestä vaikka vain vuorokaudeksi, sillä nykyisin maksuhyvityksille ei ole enää määritelty minimiaikaa.

Jos esimerkiksi talven tullen perheen kakkosautolle ei tule paljon ajoa eikä halua vaihtaa siihen talvirenkaita, ajoneuvon poistaminen liikenteestä voi olla käytännöllinen ratkaisu.

Ajoneuvon poistaminen liikennekäytöstä sujuu kätevästi Traficomin digitaalisessa asiointipalvelussa, jolloin ilmoitus maksaa 5,40 euroa. Jos ilmoituksen haluaa tehdä henkilökohtaisesti, siitä peritään 17 euron henkilöpalvelumaksu. Ilmoituksen voi tehdä halutessaan myös omalle vakuutusyhtiölle.

Dieselillä kulkevan Skoda Octavian kaltaisen farmariauton liikenteestäpoistosta alkaa kertyä säästöä veroista jo noin neljän päivän jälkeen, kun taas vastaavan bensiinillä kulkevan auton säästöä alkaa tulla noin kahden viikon jälkeen.

Autoa ei saa käyttää edes omalla pihalla

Kun ajoneuvo on ilmoitettu tilapäisesti pois liikennekäytöstä, se tarkoittaa sananmukaisesti sitä, ettei autoa saa siirtää edes omalla pihalla. Liikenteestä poistetulla ajoneuvolla saa ajaa ainoastaan katsastuspisteeseen ja sieltä edelleen paikkaan, jossa ajoneuvoa säilytetään, tai katsastuksen jälkeen korjattavaksi.

Liikennekäytöstäpoisto tulee voimaan heti ilmoituksen jälkeen ja on voimassa toistaiseksi. Ajoneuvoa ei saa käyttää ennen kuin se ilmoitetaan takaisin liikenteeseen. Liikennekäyttöönotto on maksutonta.

Tuntuvat sanktiot luvattomasta käytöstä

Jos liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla kuitenkin ajelee liikenteessä ja siitä jää kiinni esimerkiksi poliisin ratsiassa, luvassa on tuntuvat sanktiot. Väärinkäytöksestä seuraa hintava lisälasku. Lisäveron määrä on vuotuinen ajoneuvovero viisinkertaisena, kuitenkin aina vähintään 1 000 euroa. Lisäksi jälkiverotuksena peritään 10 euroa ajoneuvoveroa. Tämän lisäksi liikennevakuutusmaksut joutuu maksamaan kolminkertaisena.  

– Oman ajoneuvoverokuorman ja vakuutusmaksujen optimoimisen vastapainoksi kuluttajan omaa vastuuta on lisätty tuntuvilla sanktioilla. Digitaaliset asiointipalvelut mahdollistavat ajoneuvon poistamisen kätevästi liikenteestä, mutta väärinkäytöstä vastaa ajoneuvon omistaja itse, Linna sanoo.

Jos siis esimerkiksi perheen kakkosauto on laitettu seisomaan, siitä on syytä informoida kaikkia perheenjäseniä, ettei esimerkiksi perheen nuoriso innostu lähtemään hetken mielijohteesta ajelulle. Jos jää kiinni, vanhemmat saavat suolaisen lisälaskun tempauksesta.

Vakuuttamattomalla ajoneuvolla ajaminen on yleistynyt

Traficomin tilastojen mukaan koronapandemian alkuvaiheessa keväällä 2020 poistettiin yli 118 000 autoa tilapäisesti liikennekäytöstä. Etenkin pääkaupunkiseudulla perheiden kakkosautoja siirtyi pois liikennekäytöstä. Nyt tilanne on tasaantunut.  

Käytöstäpoistojen määrä kasvaa talven lähestyessä. Osa autoilijoista ei mielellään ajele liukkailla keleillä. Käyttöönotot lisääntyvät keväällä, kun esimerkiksi harrasteautojen tai avoautojen käyttö aktivoituu aurinkoisten kelien myötä.

– Tämän vuoden puolella liikennemäärät ovat edelleen alemmalla tasolla verrattuna vuoteen 2019. Autoja seisoo normaalia enemmän. Ensi vuodelle ennakoidaan liikennemäärän kasvua. Liikenteestä tilapäisesti poistettuja autoja on kymmeniätuhansia, Linna arvioi.

Linna on huolissaan siitä, että vakuuttamattomilla ajoneuvoilla ajaminen on lisääntynyt.

– Tällainen trendi on noussut esiin vakuutusyhtiöiden ja Traficomin tekemässä yhteisessä selvityksessä, hän sanoo.

Vakuuttamattomilla ajoneuvoilla ajamisen valvontaa on lisätty. Traficom lähettää Liikennevakuutuskeskukselle ilmoituksen ajoneuvoista, joita varten ei ole otettu liikennevakuutusta.

Poliisi valvoo liikennevalvonnan yhteydessä rekisteröimättömien ajoneuvojen vakuuttamisvelvollisuutta. Maahan tulevien ulkomaisten ajoneuvojen osalta liikennevakuuttamisvelvollisuuden noudattamista valvovat tulli ja rajaviranomaiset.

Tutustu Pohjola Vakuutuksen autovakuutukseen.