Ylitarkastaja Kari Pilhjerta seuraa metsän omistamiseen liittyviä asioita paitsi työnsä puolesta myös osaomistajana äitinsä suvun metsätilalla Pohjois-­Karjalassa. Omaa metsäsuhdettaan Pilhjerta kuvaa monipuoliseksi ja intensiiviseksi.

– Asun Helsingissä Keskuspuiston laidalla ja liikun lähimetsissä lähes päivittäin. Vapaa-aikanani retkeilen eri puolilla Suomea. Sienestys ja vapakalastus ovat mieluisimpia harrastuksiani, Pilhjerta kertoo.

Hän on vuosien varrella nähnyt työssään isojakin muutoksia metsäverotuksessa, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, ettei mullistuksia ole tulossa ja metsäverolaskennan ydin pysyy nykyisellään.

– Veroprosentit voivat tietysti joskus muuttua. Metsätuloihin sovellettava pääomatulojen veroprosentti oli 1990-luvun alkupuolella 25 prosenttia, mutta nyt 30 prosenttia 30 000 euroon saakka ja sitten 34 prosenttia. Arvonlisäverotuksessa metsätuloihin sovellettava yleinen verokanta on vakiintunut 24 prosenttiin.

Metsälahjavähennys avittaa sukupolvenvaihdosta

Suomessa metsänomistajien keski-ikä on yli 60 vuotta, ja joukossa on paljon yli 80-vuotiaita passiivisia metsänomistajia. Siksi metsänomistusta halutaan ohjata nuorempaan ja todennäköisesti aktiivisempaan suuntaan. Myös kuolinpesien metsänomistusta halutaan vähentää, sillä kuolinpesien metsät voivat jäädä rapistumaan, jos kuolinpesän metsien hoidosta ei osakkaiden kesken päästä yksimielisyyteen.

Metsälahjavähennys on verotuksellinen porkkana sukupolvenvaihdoksille, jotka tehdään metsänomistajan elinaikana: metsänomistaja siirtää omistustaan jälkipolvelle, joka voi olla oikeutettu metsälahjavähennykseen maksamansa lahjaveron perusteella.

– Metsälahjan saaja voi tehdä seuraavan 15 vuoden aikana vähennyksiä tuloverotuksessa metsätuloistaan sen verran, kuin lahjasta muodostunut vähennysoikeus sallii.

Metsäveroilmoitus – muista ilmoittaa tulonhankkimiskulut

Metsätalouden veroilmoitus ja arvonlisäveroilmoitus annetaan vuosittain helmikuun lopussa. Jos metsänomistajalla on lisäksi elinkeinotoimintaa tai maataloutta, aikaa on huhtikuun alkuun. Pääosa metsänomistajista kuitenkin jättää veroilmoituksensa helmikuun loppuun mennessä.

Pilhjerta muistuttaa, että veroilmoitusta tehdessä kannattaa ilmoittaa huolellisesti kaikki vähennykseksi kelpaavat tulonhankkimismenot.

Yleisin veroilmoituksissa esiintyvä virhe kohdistuu metsätalouden koneisiin.

– Saamme Verohallintoon tiedot tuloista, mutta menojen ilmoittaminen vähennykseksi on metsänomistajan itsensä vastuulla. Kannattaa siis vaatia vähennyksiä metsätalouden harjoittamiseen liittyvistä menoista.

Yleisin veroilmoituksissa esiintyvä virhe kohdistuu metsätalouden koneisiin. Veroilmoituksessa saatetaan vaatia mönkijää tai klapikonetta metsätalouden kalustoon poistoina vähennettäväksi, vaikka koneella tehdään vain omaan käyttöön tulevaa polttopuuta.

– Polttopuiden tekeminen omaan käyttöön on verovapaata, eikä verovapaaseen tuloon kohdistuva meno ole vähennyskelpoinen. Esimerkiksi mönkijän käyttö omien polttopuiden kuljetukseen ei kohdistu veronalaisen tulon hankintaan, Pilhjerta perustelee.

Metsäveroilmoitus mieluiten sähköisesti

Metsäveroilmoitukset jätetään jo 80-prosenttisesti OmaVeron kautta, eikä metsänomistajien postiluukusta tupsahda enää ensi tammikuussa paperista veroilmoituslomaketta. Kaikille lähetetään kuitenkin edelleen muistutuskirje siitä, että pian on aika jättää metsäveroilmoitus. Kirjeessä on myös ohje, kuinka tarvittaessa saa paperisen veroilmoituslomakkeen.

Kuolinpesille ja verotusyhtymille lähetetään entiseen tapaan kirjeessä myös paperinen lomake, koska niillä on ollut haasteita hankkia sähköisessä ilmoittamisessa tarvittavia valtuutuksia.

– Sähköinen ilmoittaminen on useimmille kätevin tapa. OmaVeron metsätalouden veroilmoituksessa on hyödyllisiä ilmoittamista helpottavia ominaisuuksia, kuten välitulosten laskentaa. Siellä on myös valmiina edelliseltä vuodelta siirtyvät metsävähennyksen seurantatiedot sekä varausten ja poistoina vähennettävien menojen seurantatiedot, Pilhjerta kertoo.

Pysy kärryillä metsäverotuksessa

Vaikka metsäverotus pysyy pitkälti nykyisellään, jotain voi silti vuosittain muuttua. Kannattaa seurata vero.fi:n metsänomistajille suunnatuilta sivuilta, että esimerkiksi saa merkittyä veroilmoitukseen matkakuluvähennyksen oikean suuruisena.

– Metsänomistajan oman auton käytön matkakuluvähennys on verovuonna 2022 peräti 0,30 senttiä kilometriltä, vaikka monena aikaisempana vuonna se on ollut 0,25 senttiä, ylitarkastaja Kari Pilhjerta vinkkaa.

Lue lisää: vero.fi > Metsävero­sivut