Mobilnyckeln är ett elektroniskt identifieringssystem som används i OP-mobilen eller OP-företagsmobilen. Med den styrker du din identitet när du bekräftar betalningar eller transaktioner. Mobilnyckeln finns hela tiden med dig i din personliga enhet, som telefonen, och finns alltid nära till hands. I stället för växlande nyckeltal behöver du bara komma ihåg en PIN-kod med 4–8 siffror som du själv valt och som bara du känner till. Du kan identifiera dig med Mobilnyckeln först i OP-mobilen och OP-företagsmobilen, men inom en nära framtid även i op.fi-tjänsten och andra tjänster, samt bekräfta till exempel kortbetalningar eller nätinköp.

Är det säkert att använda Mobilnyckeln?

Ja. Mobilnyckeln hanteras i OP:s krypterade nätverk och tjänster, och andra appar kommer inte åt den. Användningen av Mobilnyckeln baserar sig på en PIN-kod, en enhetsspecifik kod som endast du känner till. Koden sparas inte på din enhet och du kan byta den när som helst. Mobilnyckeln uppfyller definitionen av stark identifiering som krävs i den nya betaltjänstlagen.

Behöver jag en pekplatta eller en smarttelefon för att använda Mobilnyckeln?

Ja. Mobilnyckeln fungerar med apparna OP-mobilen och OP-företagsmobilen, vilka du kan hämta i App Store eller Google Play. För att du ska kunna använda appen behöver du också en internetanslutning i din telefon eller pekplatta.

Kan jag fortfarande sköta mina bankärenden på op.fi via dator?

Ja. Du kan fortfarande logga in till op. fi-tjänsten med hjälp av ditt användarnamn och lösenord, men du ska även identifiera dig med hjälp av textmeddelande och listan med nyckeltal. Senare kan du identifiera dig även i op.fi-tjänsten med Mobilnyckeln.

Hur fungerar bekräftelsen per textmeddelande?

För detta behöver du listan med nyckeltal och en mobiltelefon som kan ta emot textmeddelande med ett uppdaterat telefonnummer som kopplats till dina OP-koder, s.k. tilläggsbekräftelsenummer. När du får begäran om bekräftelse per textmeddelande till din telefon, ska du bekräfta identifieringen till den tjänst som du ska logga in till genom att mata in det nyckeltal som motsvarar numret i meddelandet. Det kostar dig ingenting att ta emot bekräftelsemeddelanden.

Behöver jag listan med nyckeltal för något i fortsättningen?

Bevara listan med nyckeltal även om du skulle sköta alla dina bankärenden via OP-mobilen. Du behöver listan med nyckeltal för att aktivera Mobilnyckeln i enheten, för identifiering i många nättjänster (till exempel op.fi, MinSkatt, FPA) och vissa av transaktionerna i op.fi, som godkännande av avtal och elektronisk signatur.

Hur tar jag i bruk Mobilnyckeln?

Det är lätt att ta i bruk Mobilnyckeln. Ta i bruk Mobilnyckeln via inställningarna i OP-mobilen eller OP-företagsmobilen. Appen handleder dig allt efter som ibruktagandet framskrider. För det behöver du din lista med nyckeltal och din mobiltelefon med ett abonnemang som är i ditt personliga bruk och som dina OP-koder är anslutna till. Du måste också kunna ta emot textmeddelanden med telefonen.

Experterna i artikeln är Inkeri Jalonen, som ansvarar för elektronisk identifiering på OP, och säkerhetschef Tara Kortesmaa.