Har du fått fabulöst bra placeringserbjudanden via telefon, e-post eller sociala medier? Har du blivit lovad enorma avkastningar på kort tid? Om du svarade ja, har du sannolikt blivit kontaktad av placeringsbedragare.

Placeringsbedrägerier är en mycket vanlig bedrägeriform som man kan se dagligen. Man kan råka ut för en länk till en bedrägeriwebbplats till exempel på sociala medier. Länken kan leda till en webbplats som bedragarna har skapat och som visar förfalskad avkastningshistorik för placeringar. Även Martti gick på bedrägeriet.

Pengar till bedragarna

Nyheten som Martti läste på Facebook berättade om en känd person som snabbt hade blivit rik genom att placera ett mycket litet kapital i kryptovaluta. Artikeln innehöll en länk, och via den kunde Martti göra sin första placering. Då hade Martti inte en tanke på att det kunde röra sig om bedragare.

– Nästa dag försökte jag ta ut insättningen på några hundra euro. När jag skulle ta ut pengar var jag i kontakt med investeringsbolaget och de fick mig att tro att placeringen redan hade vuxit betydligt på ett dygn. För att ta ut pengar var jag dock tvungen att öppna ett bankkonto.

Det slutade med att Martti betalade ytterligare några hundra euro till bedragarna, men nu var det fråga om ett helt annat företag.

– Jag försökte ta hem mina pengar även följande dag, men den gången lyckades bedragarna lura mig så att vi flyttade över närmare 50 000 euro från mitt bankkonto till bedragarnas konto via en distansförbindelse som installerats på min dator.

– Följande dag insåg jag vad det var fråga om och besökte min bank. Strax efter bankbesöket fick jag dock ett lugnande telefonsamtal från OP, där jag fick veta att medlen var tillbaka på mitt konto.

Var försiktig

Bedragare ber ofta att du ska installera ett distansförbindelseprogram i datorn. När bedragaren fått distanskontroll över datorn försöker hen manipulera placeraren att vidta olika åtgärder och bland annat avslöja personliga uppgifter i nättjänsten. Om bedragaren får åtkomst till datorn kan hen samla information och göra betalningar från bankkontot medan webbsessionen är aktiv.

Martti berättar att placeringsbedragarna försökte ta kontakt med honom på nytt några månader efter händelsen.

– Jag fick textmeddelanden och alla möjliga kontaktförsök från hela världen. Som tur är har jag inte längre reagerat på dem.

Marttis historia är inte unik utan liknande placeringsbedrägerier sker hela tiden.

Martti heter egentligen något annat.

Tips för att undvika bedrägerier:

  • Om du blir kontaktad per telefon eller e-post eller om du ser en lockande reklam om en placeringsprodukt som kan ge exceptionellt god avkastning, finns det skäl att ställa sig tveksam till erbjudandet.
  • Fastän det i reklamen skulle finnas en banks eller någon annan tillförlitlig aktörs logo, bör du kontakta bankens eller aktörens egen kundtjänst och försäkra dig om att reklamen är genuine och att logon inte missbrukas.
  • Innan du placerar i vilken placeringsprodukt som helst ska du kontrollera företagets uppgifter och se till att företaget har verksamhetstillstånd och inte finns med på Finansinspektionens varningslista.
  • Pålitliga aktörer ber aldrig någon installera distansförbindelseprogram på den dator du använder.
  • Om du misstänker att du blivit bedragen eller att ett distansförbindelseprogram har installerats på din dator, ska du omedelbart kontakta OP:s telefontjänst på numret 0100 0500. Då telefontjänsten inte har öppet spärrar du dina koder och ditt kort genom att ringa Spärrtjänsten +358 20 333 (24 h/ dygn). Anmäl det som hänt också till telefontjänsten då den öppnat.
  • Om du misstänker att ett distansförbindelseprogram har installerats på din dator, ska du låta en expert rensa den på skadliga program innan du använder dina nya koder med datorn.

Denna artikel publicerades den 7 december 2019 och har uppdaterats den 31 maj 2023.

Misstänker du att du har blivit lurad eller har dina uppgifter hamnat i fel händer? Gör så här.