När paret från Kyrkslätt en gång i tiden började smida giftasplaner, var de oense om hur stor festen skulle vara. Henna Nylander-Ankerman ville gifta sig på tu man hand. Joni Ankerman drömde däremot om en stor fest.

Efter förhandlingar kompromissade de: de skulle ha en liten fest med de närmaste släktingarna och vännerna. Antalet gäster på bröllopet var 22.

– Ett litet antal gäster gjorde det ekonomiskt möjligt för oss att satsa på högklassig mat och dryck, säger Henna Nylander-Ankerman.

Festen hölls i Uleåborg, eftersom båda hade bott där större delen av sitt liv. Det var en orsak till att de köpte en del tjänster och arrangemang kring bröllopet.

– Det skulle ha varit besvärligt att ordna saker i Uleåborg från Kyrkslätt och vi ville inte besvära våra släktingar och bekanta med arrangemangen. Vi hoppades att alla skulle kunna njuta av festen utan att behöva jobba, säger Henna Nylander-Ankerman.

Paret ville inte stirra sig blinda på prislappen, utan i stället skaffa det bästa som fanns att få.

Uppföljning av bröllopsbudgeten

Den totala kostnaden för bröllopet var 13 500 euro. Det inkluderade alla kostnader för bröllopsdagen: bland annat mat och dryck, festlokalen, brudens och brudgummens kläder och bådas skönhetsvård, ringarna, transporterna och övernattning i bröllopssvit.

Den slutliga summan blev ingen överraskning för brudparet. Henna Nylander-Ankerman hade redan i planeringsskedet en noggrann Excel-tabell över bröllopsbudgeten.

– Den ursprungliga bröllopsbudgeten överskreds med cirka 15 procent. Det är kanske galet att använda en sådan summa bara på en dag, men själv tänker jag inte på det så.

Inget knussel med ringarna

Den största delen av summan som paret använde på bröllopet gick åt till de viktigaste sakerna som paret inte ville kompromissa med.

– Vi ville under inga omständigheter spara på mat och dryck, fotograferingen eller ringarna. Fotografierna och ringarna är de enda sakerna som används efter bröllopsdagen, säger Henna Nylander-Ankerman.

Paret kunde till och med spara lite på ringarna, eftersom de köptes på guldsmedsaffärens julrea för ett billigare pris än budgeterat.

De använde med avsikt en rätt stor summa pengar för måltiden.

– Högklassig, inhemsk mat är jätteviktigt för oss i vardagen, och vi ville också bjuda på det på vårt bröllop. Vi fick en trerättersmiddag tillagad av nordiska råvaror serverad till bordet med rekommenderade viner.

Vi satsade på detaljerna. Även bröllopsgästernas transport till efterfesten beställdes hos en transportfirma.

Till en början planerade paret också att låta en bröllopsplanerare ta hand om planeringen, men i slutändan vill bruden själv hålla i trådarna.

– Jag hade en så tydlig vision i huvudet. Vi satt ändå ner över tusen timmar på planeringen.

Nästa sparobjekt i horisonten

Paret sparade ihop hela summan som de använde för bröllopet på ett år och fyra månader. Hur lyckades de med det? Enligt Henna Nylander-Ankerman krävdes det noggranna kalkyler.

– Vi gör också i vanliga fall upp en budget för varje månad. Det var lätt att spara när man visste vilka utgifterna var varje månad.

– Vi sparade så mycket vi kunde, men på ett sätt som inte störde vårt normala liv, tillägger Joni Ankerman.

Joni Ankerman medger att han i början av planeringen blev överraskad av hur mycket bröllopet kommer att kosta.

– Självklart var bröllopsbudgeten stor, men jag ångrar mig inte det minsta. Dagen var så viktig för oss båda. Även våra vänner, nära och kära njöt, säger båda.

Det nyblivna äkta paret har redan nästa sparobjekt i åtanke. Avsikten är att åka på bröllopsresa till Florida och Karibien om ett år.

 • Brudens kostnader 3 700 € (bl.a. brudklänning 1 650 €, ring 1 000 €, plus make-up, frisyr och accessoarer)
 • Brudgummens kostnader 2 000 € (bl.a. kostym 780 €, ring 600 €, plus accessoarer och frisyr)
 • Mat och dryck för 24 personer 2 500 €
 • Festlokalens hyra, dekorationer och blommor 800 €
 • Fotografering 1 500 €
 • Gåvor åt brudfrämmor och bestmän samt gäster 400 €
 • Pappersartiklar 200 € (bl.a. inbjudningskort, menyer och tackkort)
 • Övriga kostnader 2 400 € (bl.a. vickning, transport, bröllopssvit)
 • Sammanlagt 13 500 €

En sommar stod Katariina Häyrynen från Kervo ofta i trädgårdslandet med sin svärmor. De hade ett experiment med att odla blommor som kunde användas i Häyrynens brudbukett. Att odla bröllopsblommor reflekterar Katariina och Markus Häyrynens tankar när det gällde att ställa till med bröllop.

– Vi är naturvänner. Vi tycker om att vara på stugan, fiska, plocka bär och göra saker tillsammans. Vi ville att det jordnära också skulle synas på vårt bröllop, säger Katariina Häyrynen.

Katariina och Markus Häyrynens bröllopsfest hölls i Tusby. De bjöd in 88 gäster.

– Det är naturligt för oss att göra saker själva. Jag tycker om att ordna fester, laga mat och baka. Därför ville jag själv göra min egen bröllopstårta, säger Katariina.

Paret funderade över vad de kunde använda sitt eget kunnande till på bröllopet. Bruden övade att baka tårta, planerade tillbehör till bröllopsmenyn och samlade korkar från vinflaskor för bordsdekorationerna. Dryckerna hämtades i Tallinn.

Även den närmaste kretsen hjälpte till. En bekant maskör gjorde brudens makeup utan kostnad och en bekant fotograf skötte fotograferingen för en rimlig peng.

Mest pengar till mat

Katariina och Markus Häyrynen använde cirka 5 300 euro på sitt bröllop. Det inkluderar alla bröllopskostnader: bland annat kläder, ringar, servering, lokalhyra och dekorationer.

Paret anser att det är ett rimligt pris för ett rätt stort bröllop.

– Vi blev tvungna att använda mer pengar än vi tänkt på vissa saker. Till exempel matserveringen och brudklänningen, säger Katariina Häyrynen.

Maten som beställdes från ett cateringföretag slukade den största delen av bröllopsbudgeten. Festlokalens hyra fick paret i gåva av Markus Häyrynens farföräldrar.

Paret budgeterade sammanlagt 400 euro för ringarna. De hade ett återvinningstema: som en del av brudens ring användes hennes mormors vigselring.

Dekorationer från skogen

God mat och dryck var en viktig del av festen för brudparet. Tillsammans med cateringföretaget skräddarsydde de menyn så att de själva kunde bidra med en del av maträtternas råvaror: de rårörda lingonen som serverades till viltskavet gjordes av självplockade bär och Katariinas familj hade plockat svampen som serverades till huvudrätten.

– En lite mindre meny blev billigare och samtidigt kunde vi utnyttja inhemska råvaror som vi skaffat själva.

För Katariina Häyrynen var handarbetet i anslutning till bröllopet ett sätt att ta fram idéer och komma i stämning för den kommande festen tillsammans med släkt och vänner. Häyrynen sydde löpare till borden av tyg som kostade bara några euro på Ikea. Hennes morbror högg björkkubbar som placerades under serveringsskålarna.

– Fastän vi sparade en ansenlig summa på bröllopstårtan då jag hade bakat bottnar som jag fryste in, så funderade jag kvällen före bröllopet att jag gärna skulle ha betalt 700 euro åt någon annan för att lägga sista handen vid tårtan, säger Katariina Häyrynen med ett skratt.

 • Brudens kostnader 1 320 € (brudklänning 1 200 €, frisyr 120 €, make-up 0 €)
 • Brudgummens kostnader 400 € (kostym och skor)
 • Ringar 460 €
 • Mat och dryck för 90 €
 • personer totalt 2 400 €
 • Dekoration av festlokalen (200 €) och blommor (0 €) 200 €
 • Fotografering 450 €
 • Övriga kostnader 100 €
 • Sammanlagt 5 330 €

Brudparens tips för dem som ställer till med bröllop:

• Tänk efter vad du vill lägga ut och vad du vill köpa färdigt.

• En högklassig brudklänning är värd sitt pris. Om du måttbeställer klänningen, ska du se till att den blir klar i tid och stämmer överens med dina önskemål.

• Förhasta dig inte, utan jämför priser. Använd lopptorg och hör dig för vad dina bekanta kan göra.

• Njut av bröllopsdagen och försök ta det lugnt med planeringen. I det stora hela är varje liten detalj inte så viktig.

• Med en budget som passar den egna livssituationen behöver man inte kompromissa för mycket med sina drömmar och bröllopet blir en fest som ser ut som er själva.

• Observera också att budgeten kan överskridas lite medan du planerar bröllopet.