Vi var tre bröder. Vi bodde med våra föräldrar i efterkrigstidens Åbo. Vi hade ett stugkök i ett fattigkvarter och hade – som många andra på den tiden – ont om pengar. Jag minns att jag beundrade min storebror Seppos byxor och väntade på att han skulle växa ur dem. Alla kläder nöttes ut och mamma och jag klippte ut rabattkuponger från tidningar. Barndomen och hemmets modell lärde mig att vara mycket prismedveten.

Vad spenderade du din första lön på?

Jag har varit nattarbetare större delen av mitt liv. När jag var ung delade jag ut morgontidningar och uppträdde på lokala spelningar med Seppo och Matti. Vi spelade också fotboll på TPS, men i B-junioråldern sade mamma att nu fokuserar våra pojkar på musik! Jag minns julen då jag lade in sommarens förtjänster i familjens gemensamma kassa. De användes för att köpa en gitarr till Matti.

Är du sparsam eller slösaktig?

Barndomshemmets prismedvetenhet har följt mig genom hela mitt liv. Ibland har vi rentav skojat om att vara snåla. En gång skämtade jag om min snålhet på en spelning och sade att när jag köper läppstift till min fru så får jag tillbaka det lite i taget! Jag är inte ute efter lyx och har levt blygsamt. Men när jag fyllde sjuttio tog jag med mig hela högen till Teneriffa. På resan var allt lyxigt in i det sista.

Hur mycket kostar din favoritdelikatess?

Min favoritdelikatess, lammfilé, kostar 29 euro per kilo. Den köper vi ungefär varannan vecka, och jag gör en konjakgräddsås till.

Vad lönar det sig att investera i?

I hemmet och familjen. Vårt hem är inte lyxigt, men det är en fristad som jag har kunnat dela i 45 år med en person jag älskar. På 120 kvadratmeter rymdes en gång i tiden hela vår trebarnsfamilj. Vi har behållit det då det fortfarande rymmer hela familjen.

Min fru och jag har bestämt att det inte längre finns någon investering som vi skulle ta ett lån för längre. 

Vilka livssituationer har förändrat din inställning till pengar?

Jag är definitivt ingen affärsman som tänker på saker ur pengarnas perspektiv. Ibland har det blivit en kreditförlust och då har man fått fundera på var man ska få tag på pengar och klara sig. Matti har varit mer optimistisk i de situationerna, även under lågkonjunkturen på 90-talet köpte han en ny Mercedes-Benz!

Delas notan lika på restaurangen eller betalar alla för sig?

De senaste åren har pappa betalat, bara vi kunnat samla hela gänget med alla barnbarn och barn! När det blir dags för fest är jag bra på att överdriva. Det är trevligt att hjälpa juniorer, vars utkomst i arbetslivet verkar vara mer osäker än för vår generation.

I somras släppte Matti, 73, och Teppo Ruohonen, 74, albumet Ollaan kuin ennen. Duon, som spelar på somrarna, lugnar ner sig inför vintern och lever pensionärsliv.

Läs också:

Arja Koriseva: ”Vanligtvis sparar jag först och köper sedan”

Sami Uotila: "Varje stund är värdefull och hur mycket man har på kontot är sekundärt" 

Denna artikel publicerades den 14 november 2022 och har uppdaterats den 2 juni 2023.