1. Sovellus näyttää, mihin käytät rahasi: Pivo

”Näen yhdellä silmäyksellä, paljonko rahaa esimerkiksi asumiseen, vaatteisiin tai autoiluun on mennyt tässä kuussa.” Nainen, 48

Paljonko ravintolakäynteihin on mennyt rahaa tänä vuonna? Kumpi puoliso käyttää enemmän rahaa ruokaostoksiin? OPn Pivo-sovellus tietää, mihin ihminen rahansa käyttää, ja näyttää summat helpossa ja informatiivisessa grafiikkamuodossa.

Sovellus tunnistaa, mihin kuluihin vaikkapa tietystä liikkeestä OPn kortilla tehdyt ostokset ja pankkitililtä maksetut laskut kuuluvat. Halutessasi voit muokata oletuskategorioita kertaluonteisesti tai pysyvästi, siis vaikkapa määritellä, että kaikki ostokset Stadiumista liittyvät lasten harrastuksiin.

Näet yhdellä silmäyksellä myös pankkitilin ja luottokortin ajantasaisen saldon. Joissakin verkkokaupoissa ostokset voi maksaa Pivolla. Kiva ominaisuus, etenkin jos verkkopankin tunnuslukulista on kotona ja teet verkko-ostoksia mökillä.

Pivon kautta siirrät rahaa puhelinnumeron perusteella kaikkien pankkien asiakkaille näppärällä kaverimaksulla. Pivon kautta voit tehdä myös Siirto-maksuja - silloin maksu menee perille reaaliaikaisesti myös toisen pankin asiakkaalle.

Pivon lataamalla myös ei-OPn asiakas saa käyttöönsä Pivossa mukana olevat yli 1000 Cityshoppari 2017 -etua. Pivon muut ominaisuudet ovat vain OPn asiakkaiden käytössä.

Maksuton palvelu toimii iPhone-, Android- sekä Windows Phone -puhelimissa. Sen voi ladata sovelluskaupasta.

Parasta: Pivon informatiivisuus koukuttaa. Kun näkee yhdellä silmäyksellä, paljonko kotiin ja asumiseen liittyvät kulut olivat viime kuussa, saattaa yllättyä – ja alkaa miettiä kulutustottumuksiaan.

2. Nuoret ja vanhemmat kartalle teinin rahankäytöstä: Pivo Junior

”Oho, onko mulla mennyt näin paljon rahaa paikallisliikenteeseen?” Nainen, 17

Ennen oli pankkikirja ja säästöpossut, nyt on Pivo Junior. Nuoren opastaminen tiedostavaan rahankäyttöön voi alkaa kännykästä: tämän sovelluksen avulla 10–17-vuotiaan on helppo opetella seuraamaan ja ymmärtämään kulutustaan.

Sovellus näyttää OPn tilin saldon ja kertoo, mihin rahaa on kulunut. Vaikka nuoresta itsestä tuntuisi, että on ostanut vain muutamia vaatteita alennusmyynnistä, ostosten yhteenlaskettu summa voi osoittaa toisin.

Enää nuoren ei myöskään tarvitse soittaa vanhemmalle tai mennä otto-automaatille tietääkseen, paljonko tilillä on rahaa. Riittää, että puhelin on mukana – ja sehän on.

Pivo Junior otetaan käyttöön yhdessä huoltajan kanssa tämän OPn verkkopalvelutunnuksilla. Huoltaja saa reaaliaikaisesti ilmoituksen, kun lapsi käyttää maksukorttiaan. Maksuton palvelu toimii iPhone- ja Android-puhelimissa, ja sen voi ladata sovelluskaupasta.

Parasta: Se hetki, kun sovelluksen lataamista seuraavana iltapäivänä puhelin laulaa lapsen tekemien ostosten merkiksi, on loistava hetki treenata tyynenä pysymistä ja lapsen vastuuttamista omasta kuluttamisestaan. Älä tartu heti puhelimeen, voitte keskustella nuoren rahankäytöstä rakentavasti illalla.

3. Hyvästi, parkkisakot: EasyPark

”EasyPark toimii kaikkialla Suomessa, joten se helpottaa liikkuvaa elämää huomattavasti – en ole saanut yhtään parkkisakkoa apin käyttöönoton jälkeen.” Mies, 40

Parkkipaikka löytyi, mutta missä on lähin maksuautomaatti? Käteis- tai luottokorttimaksua kätevämpää on maksaa pysäköinnistä EasyPark-sovelluksella.

Mikä parasta, sovelluksella maksat vain todellisesta pysäköintiajasta etkä parkkihetken arvioidusta pituudesta.

Sovellus toimii, kun lataat siihen luottokorttisi numeron. Auto tuulilasiin kiinnitettävä EasyPark-tarra kertoo pysäköinninvalvojalle, että maksat parkkimaksusi sovelluksella. Tarra postitetaan sinulle automaattisesti, kun ilmoitat osoitteesi EasyPark-sovelluksessa.

Aloita pysäköinti valitsemalla sovelluksesta pysäköintialueen koodi tai anna puhelimesi sijaintipalveluiden löytää se automaattisesti. Käynnistä pysäköintiaika kännykästä sormen pyöräytyksellä. Jos pysäköintiaika on loppumassa ja tarvitset lisää parkkiaikaa, voit lisätä sitä kännykästä, vaikka olisit kilometrien päässä autostasi. Pysäköintiaika ei myöskään pääse loppumaan huomaamatta, sillä saat siitä kännykkään ilmoituksen 15 minuuttia ennen määräajan umpeutumista.

Palveluun voi lisätä useita eri maksukortteja, eli samaa sovellusta voi käyttää sekä yksityis- että työpysäköintiin. EasyPark toimii lähes kaikkialla Suomessa sekä Norjassa, Tanskassa, Ruotsissa, Saksassa, Espanjassa, Italiassa ja Itävallassa.

Palvelumaksu on 15 prosenttia pysäköintimaksusta, kuitenkin vähintään 0,59 euroa per pysäköinti. Jos pysäköit paljon, valitse 4,95 euroa kuukaudessa maksava palvelupaketti.

Palvelu toimii iPhone-, Android- sekä Windows Phone -puhelimissa.

Parasta: Ilo siitä, että enää ei tarvitse kävellä kahta kilometriä autolle ja takaisin parkkiaikaa lisäämään.

4. Laskut maksuun ilman ylimääräistä näpyttelyä: OP-mobiili

”Skannaustoiminto laskuissa on ylivoimainen.” Nainen, 28

”Maksan laskut aina tietokoneella, ja se toimii ihan hyvin.” Kuulostaako tutulta? Saatat silti yllättyä iloisesti OP-mobiili-sovelluksen kätevyydestä.

Kun kirjaudut tietokoneelta verkkopankkiin, tarvitset aina verkkopankkitunnusten lisäksi avainlukulistan. OP-mobiiliin kirjautuessa riittävät pelkät verkkopankkitunnukset (tai sormenjälki, jos puhelimesi on iPhone 5S tai uudempi malli).

Ilman avainlukua näet tilien ja korttien saldot ja tapahtumat ja siirrät rahaa omien tiliesi välillä. Tämä mahdollistaa esimerkiksi sen, että voit siirtää hetkessä rahaa jälkikasvun OP-tilille, missä tahansa oletkin.

Lainojen, säästöjen ja sijoitusten sekä OP-vakuutusten tiedot kulkevat OP-mobiilissa aina mukana. Tarvittaessa voit myös käydä sovelluksen kautta osakekauppaa ja seurata markkinatietoja ja omia sijoituksia.

Voit hyväksyä OP-mobiilissa saapuneita e-laskuja, jolloin vältyt kaikelta ylimääräiseltä näpyttelyltä. Mobiilissa voit myös maksaa näppärästi paperi- tai PDF-laskuja skannaamalla laskun viivakoodin puhelimesi kameralla. Huomaa, että laskut hyväksytään aina avainluvulla OP-mobiilissa.

OP-mobiilista löydät myös Siirto-palvelun, jolla voit maksaa rahaa pelkän puhelinnumeron avulla kaverisi tilille. Raha siirtyy reaaliaikaisesti yli pankkirajojen.

Palvelu toimii OP:n verkkopalvelutunnuksilla iPhone-, Android- sekä Windows Phone -puhelimissa. Jos et ole OP:n asiakas tarkista puhelimen sovelluskaupasta, löytyykö vastaavaa sovellusta omalta pankiltasi. Siirto-palvelu toimii vain iPhone- ja Android-puhelimissa.

Parasta: Hyvästi, viitenumeroiden näpyttely! Viivakoodin skannaus on tervetullut uusi ominaisuus jokaiselle, joka maksaa laskuja verkossa. Hyväksyt näppärästi ja nopeasti maksuun myös saapuneet e-laskut.

5. Salasana ei unohdu koskaan: LastPass

”LastPass onkäytössä kaikissa laitteissani: iPhonessa, iPadissa, MacBookissa ja duuniläppärissä – kaikki salasanat ovat siis aina mukanani.” Nainen, 42

Hurahditko arkea helpottavaan verkko-ostamiseen ja huomasit pian olevasi pulassa eri verkkokauppojen käyttäjätunnusten ja salasanojen kanssa? Ja nyt käytät verkossa lähes aina samaa käyttäjätunnuksen ja salasanan yhdistelmää? Niinhän meistä useimmat, vaikka turvallisuussyistä ei kannattaisi.

Moni palvelu verkkokaupoista sosiaalisen median sovelluksiin vaatii nykyään myös salasanan uusimista tietyn ajan välein, mutta miten jatkuvasti vaihtuvissa salasanoissa voi pysyä kärryillä?

Hyväksytään tosiasiat: muistikapasiteettimme on rajallinen – ja kymmenien eri käyttäjätunnusten ja salasanojen muistaminen tai sähköpostista ja paperilapuilta hiki hatussa etsiminen tarpeetonta.

LastPass on ohjelma salasanojen ja kirjautumistietojen tallentamiseen.

Kun kirjaudut ohjelman lataamisen jälkeen ensimmäistä kertaa nettipalveluun, joka vaatii tunnistautumista, lisää samalla kirjautumistiedot LastPass-sovellukseen. Se käy helposti ja nopeasti.

Kirjaa sovelluksen muistiinpanoihin samalla tavalla kaikki haluamasi käyttäjätunnukset ja salasanat, tilinumerot, luottokorttien numerot, passien tiedot ja wifi-verkkojen salasanat.

LastPass auttaa myös uuden vahvan salasanan luomisessa.

Koska sovellukseen syöttämäsi tiedot tallentuvat pilvipalveluun, ne ovat käytössäsi kaikissa laitteissasi: kännykässä, tietokoneissa ja tableteissa. Pilvipalvelu myös takaa, että jos laite varastetaan, tiedot ovat taas käytössä uudessa laitteessa.

Maksuton palvelu toimii iPhone-, Android- sekä Windows Phone -puhelimissa.

Parasta: Työpöydän paperipinon alle piilotetun salasanalistan voi repiä pieniksi palasiksi ja heittää roskikseen. Et tarvitse sitä enää koskaan.