En röd pekplatta ligger på Anja Santala-Rosalas köksbord i Jyväskylä. När Anja sätter sig framför den, hoppar hennes katt upp på bordet och börjar gnugga huvudet mot pekplattans hörn.

– Kisuliini är en bordskatt. Den finns alltid nära mig, säger Anja med ett skratt.

Anja tillbringar ofta tid med pekplattan vid köksbordet eller i sin bekväma favoritfåtölj i vardagsrummet. Hon använder Facebook och bildtjänsten Instagram aktivt. Hon skickar flera meddelanden per dag till vänner och bekanta via Messenger.

– Ser man på, Irma skickade precis en fin bild från Rom.

På pekplattans hemskärm har Anja appen OP-mobilen, som hon använder för att sköta bankärenden.

Anja började använda OP-mobilen för ungefär tre år sedan, vid samma tid som hon fick sin första pekplatta.

Tidigare betalade jag räkningar med en stor bordsdator. När jag för tre år sedan flyttade till min nuvarande bostad, sade min son att jag inte ska använda datorn i mitt nya hem, utan vi köper en pekplatta åt dig.

Sonen hjälpte till

Anjas son har studerat datateknik och lärde Anja använda pekplattan. De hämtade de viktigaste apparna, som just bankens app.

– OP-mobilen var genast rätt tydlig för mig och det var enkelt att logga in. Anja brukar samla några räkningar som hon betalar på en och samma gång i mobilbanken ett par, tre gånger per månad.

Ibland gäller det att vara noga med att knappa in långa konto- och referensnummer. Anja har kommit på ett bra knep för att inte bli bortblandad.

– Det är enkelt att knappa in sifferserierna när man gör det två siffror åt gången och täcker siffrorna med fingret allt efter som man skriver. Jag har lärt ut knepet åt andra. Jag skulle slippa knappandet om jag fotograferade streckkoden, men jag har glömt hur man tar foton med pekplattan.

Mobilnyckeln gör livet lättare

Till en början använde Anja nyckeltalslistan i pappersform som banken skickat för att bekräfta betalningar. Det gällde att söka fram ett nytt fyrsiffrigt tal varje gång för att betala räkningen.

Sedan började OP-mobilen rekommendera Mobilnyckeln, dvs. en PIN-kod med 4–8 siffror för att bekräfta betalningarna. Anja blev misstänksam. Kunde det vara säkert att använda en och samma nummerserie? Hur ska man ens komma ihåg den?

– Länge tryckte jag på Senare-knappen i mobilappen så att jag ännu inte behövde börja använda Mobilnyckeln. Men en dag tänkte jag att jag måste börja använda den.

Anja tycker att det har varit väldigt behändigt att använda Mobilnyckeln.

– Det är häpnadsväckande att jag inte längre behöver leta efter listan med nyckeltal, utan kan knappa in samma kod varje gång för att bekräfta en betalning. Koden har jag i säkert förvar i huvudet.

Anja har inte haft några problem med säkerheten i nätbanken. Anja har fortfarande kvar listan med nyckeltal för säkerhets skull, eftersom den fortfarande behövs, även om hon i huvudsak sköter bankärenden mobilt.

”Jag uppmuntrar människor i min ålder att att använda nättjänster”

Anja har märkt att det finns stor variation i hur seniorer använder banktjänster.

– Många personer i min ålder använder pekplatta eller har skaffat en smartmobil som de använder för att sköta bankärenden. Andra sidan känner jag även yngre personer än mig som inte använder nätet överhuvudtaget. Somliga befarar att det inte är säkert att använda nättjänster.

En av Anjas yngre bekanta tar alltid ut kontanter på bankkontoret. En annan vill alltid betala sina inköp kontant. Som tidigare postanställd har Anja en tydlig åsikt om detta.

– Det är helt galet! Livet var besvärligt förr, då man var tvungen att köa till banken på dagen, om man ville sköta penningärenden. Nuförtiden har det blivit lättare att sköta ärenden.

Anja uppmuntrar människor i sin ålder att använda nätet. Det är lätt att hålla kontakten med vänner och bekanta via Facebook och Messenger.

– Pekplattorna har utvidgat världen. Och man hänger med när man använder apparaterna.

Handledning och råd uppmuntrar

Seniorkunder som använder elektroniska banktjänster är i på det hela taget nöjda med tjänsterna, framgår det även av en färsk undersökning.

Saara Kemppainen utredde i sitt lärdomsprov vid yrkeshögskolan Savonia våren 2019 varför alla seniorkunder hos OP inte använder elektroniska banktjänster. I undersökningen diskuterades även hur tjänsterna borde utvecklas för att de ska vara lättare att ta i bruk.

Kemppainen intervjuade 71 bankkunder för sin undersökning. Det fanns flera orsaker till att inte använda elektroniska banktjänster.

De viktigaste var säkerhetsfrågor, vanor och sociala situationer.

– En del seniorer kan inte använda nättjänster eller har inte haft tillgång till den utrustning som behövs för att använda tjänsterna. Vissa befarade att något kan hända på grund av falska meddelanden eller felslag, säger Saara Kemppainen.

Seniorer anser även att den sociala situationen i att sköta ärenden på banken är viktig. På bankkontoret kan man diskutera personligen med banktjänstemannen.

De som använder elektroniska tjänster var nöjda, men kände inte till de många användningsmöjligheterna i till exempel OP-mobilen, op.fi eller OP Tillgänglig.

OP Tillgänglig är en förenklad och lättanvänd OP-servicekanal för dem som har besvär med till exempel syn, hörsel eller uppfattning. I tjänsten kan man betala räkningar enkelt och kontrollera kontosaldot. OP-mobilen har mer omfattande egenskaper.

En del av seniorkunderna var passiva användare av elektroniska banktjänster. Många ville ha personlig handledning och råd för att använda enheterna.

– När de väl fick det, började många använda nätbanken mer aktivt. Användarna kan uppmuntras att använda e-tjänster till exempel genom att berätta om enkla inloggningssätt, om fingeravtrycksidentifiering eller Mobilnyckeln, säger Saara Kemppainen.

Banken hjälper

Även banken har undersökt vad som bromsar seniorer i användningen av digitala tjänster.

– Ofta är det största hindret att våga göra något nytt. Därefter funderar man över om man har en lämplig enhet, säger Sari Heininen, ansvarig direktör för personkunder i OP:s bankverksamhet.

Många seniorer undrar över om man kan göra något fel i digitala tjänster.

– Det går inte att söndra dem. Digitala banktjänster är datasäkra och lättanvända. De handleder kunderna att handla rätt. När vi tar fram nya digitala tjänster, deltar även seniorer i testgrupperna.

För seniorer erbjuds op.fi, OP-mobilen och OP Tillgänglig, en lättanvänd version av banken. Man behöver inte börja använda nätbanken ensam – det finns personlig hjälp att få hos banken. Personlig handledning kan bokas genom att ringa banken, besöka bankkontoret eller boka tid på op.fi.

Andelsbanken anordnar också evenemang där kunder får handledning för att handla tryggt på nätet och bland annat använda nätbanken. Det har redan anordnats över 700 evenemang på olika håll i Finland. Du får information om evenemang i ditt närområde hos din egen bank.

– Det är lätt att lära sig en ny tjänst när någon handleder, säger Sari Heinonen.

Denna artikel publicerades den 3 oktober 2019 och har uppdaterats den 2 juni 2023.