Talousasiat ovat monelle nuorelle haastava paikka. Yhtenä mittarina taloudenpidon ongelmista voidaan pitää maksuhäiriömerkintöjen kasvua, joka on etenkin alle 20-vuotiaiden kohdalla huolestuttavan korkeaa. Vuonna 2022 lähes puolet uusista maksuhäiriömerkinnöistä syntyi nuorille. 

Nuorten maksuhäiriömerkinnöistä noin 60 prosenttia syntyy ulosoton esteestä, eli siitä ettei nuorella ole varaa maksaa vaikkapa julkisen liikenteen tarkastusmaksua, terveydenhuollon maksua tai vakuutusmaksuja. Oma lukunsa ovat myös erilaiset pikavipit, joiden korkomenojen kanssa joudutaan helposti ongelmiin. 

Aina taloudenpidon haasteet eivät ole sieltä vakavimmasta päästä, mutta syyt oman talouden heikkoon hallintaan lienevät samoja. Moni nuori ei ole saanut esimerkkiä raha-asioiden hoitoon, tai se ei vain kiinnosta. Taloustaidoissa on siis parantamisen varaa, mutta mikä tilanteeseen auttaisi?

– Koulussa pitäisi opettaa paljon enemmän oman talouden hallintaa. Esimerkiksi peruskoulussa ei puhuta taloudesta juuri mitään, toteaa lukiolainen Maxime Mounier

Maxime Mounier on osallistunut OP:n nuorten ryhmään. 15–19-vuotiaista nuorista koostuva ryhmä on kevään aikana pohtinut nuorten talousongelmiin ratkaisuja. Ryhmä on kokoontunut pohtimaan erityisesti nuorten velkaantumisen ehkäisyä.

Maxime Mounier

TikTok-video sai Maxime Mounierin hakemaan mukaan OP:n nuorten ryhmään.

Saman teeman parissa aikaansa on viettänyt myös toinen lukiolainen Saara Ruonala. Hän on Mounierin ohella huolestunut nuorten taloustaitojen puutteesta, ja nähnyt läheltä, kuinka hankalaa oman talouden hoitaminen voi nuorille olla. 

– Mulla on ystäviä, joilla on ongelmia talousasioissa. Vuokraa voi olla vaikeaa saada maksettua, kun on muuttanut omilleen, aloittanut lukion eikä töitä saata olla. Kavereilla voi tehdä tiukkaa rahan riittäminen ruokaan, pohtii Ruonala.

– Useammat on pulassa opintojen alettua, koska kaikki talousasiat eivät ole itsestäänselvyyksiä eikä niistä välttämättä tiedä mitään omille muutettuaan. Kaikkien talousasioiden hoitaminen ei onnistu opiskelun ja arjen ohella.

Erilaiset lähtökohdat aiheuttavat suuria eroja taloustaidoissa

Samaan aikaan moni nuori on myös varsin taitava talousasioissa, eli oman taloudenpidon haasteet eivät ole mikään automaatio nuorten keskuudessa. Erot ovat suuria ja ne johtuvat Ruonalan ja Mounierin mukaan ainakin osittain erilaisista lähtökohdista. Jos kotona on puhuttu talousasioista, periytyvät tiedot käytännön elämään. 

– OP:n hackathoneissa ollaan mietitty juuri sitä, että miten lähtökohdat voitaisiin saada tasavertaisemmaksi, toteaa Mounier. 

Yksi keino on opetuksen lisääminen kouluissa, sillä kotona käytävään talouskeskusteluun on vaikeaa olla vaikuttamassa. Koulussa pitäisi nuorten mielestä olla paljon talousopetusta. Tällä hetkellä se jää peruskoulussa olemattomaksi, ja toisen asteen koulutuksessa valinnaisuuden taakse. 

Toisaalta teoriaa tärkeämpää on opetella asioita käytännön tasolla. Siihen koulun opetussuunnitelma on hiljalleen tähtäämässä, sillä ainakin Etelä-Suomen perusopetuksessa järjestetään Pikku Yrittäjät -tapahtumia ja Yrityskylän kaltaisia projekteja. Ne kuulostavat hyviltä myös OP:n nuorten ryhmäläisistä. 

– Käytännön asiat ovat tärkeitä, koska kokeiden kautta näitä asioita ei tule sisäistettyä lainkaan, sanoo Saara Ruonala.  

Koulun ohella netti on monelle nuorelle luontainen paikka etsiä tietoa. Esimerkiksi Youtubesta ja muista videopalveluista löytyy paljon hyödyllistä tietoa talousasioista. Tarjolla on tietoa sijoittamisesta, säästämisestä ja muista talousasioista. Utelias asenne auttaa pitkälle. 

Myös vertaistuki on tärkeää, eikä rahasta puhuminen ole ainakaan Ruonalan tai Mounierin kaveripiireissä tabu. 

– Kyllä me puhutaan rahasta. Annetaan sijoitusvinkkejä ja muuta sellaista. Kaikki haluavat auttaa toisiaan näissä jutuissa, hymyilee Mounier. 

Saara Ruonala
Saara Ruonala on nähnyt taloushaasteiden koskettavan myös omaa ystäväpiiriään.  

Ruonalan mukaan uuden oppiminen on kavereiden kanssa mukavaa ja opettavaista. Kun asioita tehdään porukalla, syntyy usein parempaa jälkeä. Niin käy myös raha-asioiden suhteen. 

– Jos tuntuu siltä, ettei tiedä taloudesta mitään, niin kannattaa korjata vähän asennetta. Tärkeintä on, että uskaltaa ottaa asioista selvää ja kysyä mahdollisimman paljon, Ruonala pohtii. 

Mounier on samalla linjalla. Asioista kannattaa ottaa selvää. Vaikka raha-asiat saattavat tuntua pelottavilta, ei pelolle ole syytä. Ruonalan mukaan ei kannata taantua ”mä en osaa -tasolle”. 

Säästämisestä ja sijoittamisesta puhutaan nykyään paljon, mutta monelle kynnys etenkin sijoittamiseen on suuri. Siinäkin kyse on usein juuri uuden asian pelosta. Säästämisessä kyse ei nuorten kohdalla ole pelosta, vaan kärsimättömyydestä. OP:n nuorten ryhmäläisten tärkein vinkki muille nuorille on yksinkertainen ja varsin tuttu. 

– Säästäminen kannattaa aloittaa nuorena, jolloin siitä tulee tapa.