De nya lätta bilarna väntas ersätta mopedbilar snabbt när de från början av november blir tillåtna på vägarna i Finland. Men vad i hela världen är en lätt bil? I praktiken är det en helt vanlig bil vars största hastighet har begränsats till 60 kilometer i timmen.

En personbil kan ändras till en lätt bil genom att montera en hastighetsbegränsare i den. Därefter görs en ändringsbesiktning av fordonet i en ny kategori.

Personer över 15 år som har ett körkort för mopedbil och personer över 18 år som har körkort får köra lätta bilar.

Säkerheten är viktigast

Varför introduceras lätta bilar vid sidan av mopedbilar? Den viktigaste anledningen är säkerhet. Syftet med de nya lätta bilarna är att öka säkerheten för unga förare. Det görs utan att försämra säkerheten för övriga vägtrafikanter och utan att avsevärt öka utsläppen.

En annan orsak – som inte sägs lika högt – är att förnya bilbeståndet.

Som lätt bil kan man fram till år 2025 registrera ett fordon som tagits i bruk tidigast år 2015. Därefter kan man som lätt bil besikta en bil som tagits i bruk för mindre än 10 år sedan. Förutom åldern är vikten ett villkor för registrering som lätt bil: när det gäller vanliga bilar ska vikten understiga 1 500 kg och i fråga om elbilar 1 800 kg.

Hittills har ungdomar ofta nöjt sig med ett gammalt skrälle som första bil, men om man kan få köra bil tidigare genom att skaffa en nyare bil, kan det fungera som en uppmuntran till att inte köpa gamla bilar .

När föraren fyller 18 år är det lätt att ta bort begränsarna och det nya fordonet kan användas som en vanlig bil i trafiken.

Vad kostar det?

Att skaffa en ny lätt bil är inte nödvändigtvis billigare än att skaffa en mopedbil, men det blir det säkert om några år. Bilmodeller som lämpar sig som lätta bilar är bland annat Volkswagen Up!, Toyota Auris, Opel Karl, Ford Fiesta, Kia Picanto och Hyundai i10. Köps de nya ligger priset långt över 10 000 euro, men det finns att få begagnade modeller från 2015 eller senare från 8 000 euro.

Dessa bilar måste utrustas med begränsare innan 15-åringar får sätta sig i förarsätet. Lämpliga hastighetsbegränsare finns att få för några hundra euro. Ändringsbesiktningen kostar också några hundringar.

Lätt bil som andra bil?

I stads- och tätortstrafik gör begränsningen på 60 kilometer i timmen ingen större skillnad för farten. Därför kan även myndiga körrättsinnehavare i familjen åka och handla med en lätt bil.

Det enda som en utmärker en lätt bil i tätorten är en röd triangel som fästs på den bakre stötfångaren.

Jämfört med mopedbilar kan servicekostnaderna också bli lägre. En lätt bil kan lämnas in på service till en vanlig verkstad, och det finns gott om reservdelar.

Hur försäkra?

Vid sidan av bränslekostnader är försäkringspremierna en av de stora utgifterna gällande bilar. Detta stämmer också för lätta bilar.

– I grunden är situationen samma som för alla registrerade fordon. Det behövs en obligatorisk trafikförsäkring. Även frivilliga kaskoförsäkringar kommer att erbjudas, säger Jukka Nykänen, försäkringschef på OP.

Bonussystemet, som bilägare är bekanta med, kommer att introduceras i försäkringar för lätta bilar. En minderårig kan alltså samla bonus som sänker försäkringspremierna redan före 18 års ålder.

Lagen om lätta bilar träder i kraft först i november. Antalet registreringar av mopedbilar går ändå nedåt redan nu.

– Lätta bilar kommer att tränga undan mopedbilarna nästan totalt. Bara höjningen av den maximala hastigheten till 60 kilometer i timme kommer att påverka populariteten. Användningsområdet för lätta bilar är mycket större än för mopedbilar. I praktiken är en bil aldrig en investering, men när det gäller lätta bilar är situationen väldigt olik mopedbilar, sammanfattar Nykänen. — Jani Savolainen

Källor: Kommunikationsministeriet, OP, Nettiauto.com, Kevytauto.fi