Min mamma hade en bybutik och pappa körde butiksbilen när jag var barn. Hemma lärde de mig sparsamhet: man ska inte slösa pengar i onödan. Denna modell har stannat hos mig. Jag köper aldrig något på kredit utan att veta att jag kan sköta betalningarna i tid. Vanligtvis sparar jag först och köper sedan. Vi fick också hjälpa till i butiken med mina systrar. Man lärde sig priset på hästskor, kläder och mat.

Med min första sommarjobbslön köpte jag antagligen märkesjeans och finare klackskor! Hemma skulle vi alltid ha hela och rena kläder, men vi slösade inte pengar på märkeskläder. De pengarna skulle vi skaffa själva. Jag jobbade som strandvakt i mitt första sommarjobb, och därefter blev jag simlärare. Under samma period, gymnasietiden, arbetade jag som inhoppare vid en bank, skolassistent, konsult vid ett bageri och barista. Jag var 13 år när min syster Eija och jag blev solister i bandet Siskokset ja Peräkylän pojat.

Vi är en aktiv familj och satsar därför på redskap av hög kvalitet och semestrar.

Trots att jag är sparsam är jag ganska generös mot andra än mig själv. Jag har strävat efter att lära mina tre barn sparsamhet genom eget exempel. Jag är inte materialistisk, trots att jag ibland impulsköper. När jag köper något köper jag helst något ordentligt och varaktigt. Vi diskuterar ofta med barnen om deras inköp och demonstrerar betydelsen av att arbeta genom exempel. Vi har aldrig haft en egentlig veckopengspolicy, men för hushållsarbete har barnen ibland fått betalt.

Hundra euro är mycket pengar om man vill köpa någonting. Å andra sidan känns hundra euro inte som en stor summa för en familj på fem personer i matbutiken. Men om jag köper någonting till mig själv för hundra euro är det en relativt stor summa.

Min favoritdelikatess är Ainos hallonchokladglass. Den kostar ungefär fyra euro.

När jag blev tangodrottning ökade inkomsterna rejält från studerandebudgeten, trots att jag också arbetade mycket som studerande. Då köpte jag min första bostad så fort som jag vågade ta ett lån från banken. När jag blev mammaledig var moderskapspenningen så liten att jag blev tvungen att skära ned på utgifterna. Då betalade vi till exempel endast räntan av bolånet. Det var tider då man räknade slantar.

Pengar kan föra med sig lyckliga stunder och glädje om de skapar erfarenheter och upplevelser med närstående och vänner. Glädjen av att dela med sig och att ge är den bästa sortens lycka för mig. Visserligen kan pengar också orsaka bitterhet och avund.

Arja Koriseva, 55, är sångare sedan länge tillbaka. I år kan man se Arja i huvudrollen i musikalen Menopaussi samt i tv-serien Kontio ja Parmas. Arja ger också ut ett 30 års dubbelalbum. Hon bor i Toivakka med sin make och 14- och 19-åriga döttrar. Hennes förstfödda 25 år gamla son bor redan på egen hand.

Läs mer:
Matti Rönkä: "Jag är inte slösaktig, men kan göra stora inköp snabbt"