"Min barndom var ganska fattig. Jag kommer från en skilsmässofamilj och jag minns att min mamma räknade allting noggrant och att det var knappt om pengar. På 70-talet var jag lycklig om jag fick en godisask i veckan. De pratade inte om pengar annars, men jag minns alltid att pappa sade att de inte växer I ett träd.

Även om vi inte lärde oss ekonomi i skolan lärde jag mig hemifrån att betala räkningar regelbundet och samvetsgrant. Jag var 14 år gammal när jag insåg att jag måste börja jobba om jag vill ha något. Jag började efter tips av en vän dela ut Länsiväylä och reklamblad. Med min första lön köpte jag dåtidens hetaste jeans, Levis 501:or.

Även om jag inte har tid att analysera eller ta reda på saker om aktier och fonder har jag fått bra avkastning från dem. Men det kan också gå annorlunda. När Telias aktie sjönk till cirka 15 procent av det värde jag investerade i var det en stor förlust för mig som vanlig arbetstagare. Banken sade att jag inte skulle sälja dem just då, men jag var så frustrerad att jag sålde dem med mina övriga aktier.

Jag har aldrig levt över mina tillgångar, utan skött mina räkningar och levt, så att säga, från hand till mun.

Boendekostnaderna tar en så stor del av nettolönen att en skuldfri bostad skulle betyda att jag skulle ha mycket pengar. I mitt fall, jag bor i centrum av Helsingfors, skulle det innebära mellan 800 000 och 1 000 000 euro. Ibland har jag drömt om att det vore idealiskt om boendekostnaderna bara var ett bolagsvederlag och resten av pengarna skulle bli över för att leva.

För nio år sen fick jag en infektion i handen. Det var någon form av köttätande bakterie. Överläkaren för handkirurgi sade att bra att du kom nu, på kvällen hade vi varit tvungna att ta bort hela handen och axeln. Jag tillbringade tio dagar på sjukhuset, och min arm opererades tre gånger. Bakterien hoppade blixtsnabbt från led till led. Det var en kapplöpning för att se om den gick att stoppa. Då var jag mentalt förberedd att lämna sjukhuset med en hand. Det påminde mig om hälsan och om att varje ögonblick i livet är värdefullt, och att mitt saldo på bankkontot är mycket sekundärt.

Pengar är på det stora hela ett verktyg för att skapa lyckliga stunder. Jag tycker allt är bra om du kan köpa pizza dagen före lönedagen utan att behöva ta fram kreditkortet.

Att investera i dig själv, i hemmet och nära och kära är alltid värt det. Ibland, när jag har extra pengar köper jag gärna något till hemmet, tar ut mina närmaste på middag och ger fler julklappar till barnen. Du får inget med dig härifrån, så du måste också njuta av pengarna."

Läs också:

Matti Rönkä: Jag är inte slösaktig, men kan göra stora inköp snabbt

Ella Kanninen: God mat är något som vi i vår familj inte kompromissar med

Arja Koriseva: Vanligtvis sparar jag först och köper sedan