Lahjasta pitää maksaa veroa, jos saa samalta henkilöltä kolmen vuoden aikana 5000 euroa tai enemmän. Lahjavero rapsahtaa paitsi rahalahjasta, myös esimerkiksi arvopapereista, asunnosta, autosta tai arvoesineistä.

Lahjasta pitää tehdä lahjaveroilmoitus Verohallinnolle kolmen kuukauden kuluessa lahjoituspäivästä.

Lahjat lasketaan yhteen

Matin äiti ja isä antavat molemmat pojalleen joululahjaksi 4999 euroa. Seuraavana jouluna isä ostaa Matille auton. Maksaako Matti veroa vanhemmiltaan saamistaan lahjoista?

Alle 5000 euron rahalahjoitukset samalta ihmiseltä kolmen vuoden välein olisivat verovapaita eikä Matin tarvitse tehdä rahalahjojensa jälkeen lahjaveroilmoitusta.

Kaikki lahjat samalta lahjanantajalta kolmen vuoden sisällä lasketaan kuitenkin yhteen, vaikka ne olisivat eri tyyppistä varallisuutta. Matin pitää siis tehdä autolahjansa saamisen jälkeen veroilmoitus isältä saamistaan lahjoista ja ilmoittaa samalla siis myös edellisenä jouluna isältään saamansa rahalahja.

Kasvatus ja koulutus verotonta

Liisa muuttaa vanhempiensa luota omaan kotiin ja aloittaa opiskelun. Äiti ostaa Liisalle pyykinpesukoneen ja sohvan. Äiti maksaa myös Liisan vuokran ja puhelinlaskun sekä yliopiston lukukausimaksun. Maksaako Liisa veroa äidiltään saamastaan taloudellisesta tuesta?

Koulutusta, kasvatusta tai elatusta varten annettu lahja on veroton, jos lahjaa ei ole voi käyttää muuhun tarkoitukseen. Jos Liisan äiti siis maksaa vuokran suoraan vuokranantajalle, puhelinlaskun operaattorille ja lukukausimaksun yliopistolle, summista ei tarvitse maksaa veroa. Tavanomaisesta koti-irtaimistosta, kuten huonekaluista ei tarvitse maksaa veroa.

Alennus on lahjanluontoinen

Jannen iäkkäät vanhemmat muuttavat omakotitalosta pienempään asuntoon ja toivovat poikansa muuttavan perheen vanhaan taloon. Vanhemmat myyvät talon Jannelle 130 000 eurolla. Kiinteistönvälittäjä on arvioinut talon arvoksi 200 000 euroa. Maksaako Janne lahjaveroa?

Janne ja hänen vanhempansa ovat tehneet lahjanluonteisen kaupan. Tämä tarkoittaa sitä, että omaisuutta on myyty alhaisemmalla hinnalla kuin sen käypä arvo on. Lahjaveroa maksetaan, jos ostaa omaisuutta kauppahinnalla, joka on alle 75 prosenttia omaisuuden käyvästä arvosta.

Talon kauppahinta on 65 prosenttia talon käyvästä arvosta. 200 000 euron ja 130 000 euron erotus on 70 000 euroa, joten Janne on siis saanut vanhemmiltaan 70 000 euron lahjan ja maksaa tästä summasta veroa.

Ennakkoperintö on lahja

Kaisan isoisä antaa Kaisalle ennakkoperinnöksi 10 000 euroa. Täytyykö Kaisan maksaa ennakkoperinnöstä veroa?

Lahjasta maksetaan veroa, oli se sitten tavallinen lahja tai ennakkoperintö. Verottaja näkee isoisän lahjan ennakkoperintönä, jos isoisällä on muitakin perillisiä. Kaisa saa siis myöhemmin perinnönjaossa pienemmän osuuden isoisänsä muusta omaisuudesta kuin muut perilliset.

Hallintaoikeus pienentää veroa

Jennin isä lahjoittaa tyttärelleen kesämökkinsä. Isä pitää kuitenkin mökin hallintaoikeuden itsellään. Mökin omistaa siis Jenni, mutta se on myös isän käytettävissä. Täytyykö Jennin maksaa lahjaveroa?

Jenni tekee kesämökkilahjastaan veroilmoituksen, jossa hän kertoo, että lahjaan on pidätetty hallintaoikeus. Jennin maksettavaksi jää vähemmän lahjaveroa, koska hallintaoikeuden pidättäminen rajoittaa Jennin käyttöoikeutta mökkiin. Jenni ei voi myydä mökkiä ilman isänsä suostumusta.

Asiantuntijoina OP:n lakimies Mervi Hyvönen ja Verohallinnon asiantuntuja Kalle Isotalo.