Sain arvokkaan lahjan, pitääkö siitä maksaa veroa? Hyvä muistisääntö on, että lahjasta pitää maksaa veroa, jos saa samalta henkilöltä kolmen vuoden aikana 5000 euroa tai enemmän. Lahjavero rapsahtaa niin rahalahjasta kuin myös esimerkiksi arvopapereista, asunnosta, autosta tai arvoesineistä.

Esimerkki lahjaveron määrästä: kaksi lahjaa

Matin äiti ja isä antavat molemmat pojalleen joululahjaksi 4999 euroa. Seuraavana jouluna isä ostaa Matille auton. Maksaako Matti veroa vanhemmiltaan saamistaan lahjoista?

Alle 5000 euron rahalahjoitukset samalta ihmiseltä kolmen vuoden välein olisivat verovapaita lahjoja eikä Matin tarvitse tehdä rahalahjojensa jälkeen lahjaveroilmoitusta. 

Lahjaveron raja ei siis ylity Matin esimerkissä joululahjojen osalta. Kaikki lahjat samalta lahjanantajalta kolmen vuoden sisällä lasketaan kuitenkin yhteen, vaikka ne olisivat eri tyyppistä varallisuutta. Matin pitää siis tehdä autolahjansa saamisen jälkeen veroilmoitus isältä saamistaan lahjoista ja ilmoittaa samalla siis myös edellisenä jouluna isältään saamansa rahalahja.

Esimerkki verottomasta lahjasta: opiskeluun lahjoitetut rahat

Liisa muuttaa vanhempiensa luota omaan kotiin ja aloittaa opiskelun. Äiti ostaa Liisalle pyykinpesukoneen ja sohvan. Äiti maksaa myös Liisan vuokran ja puhelinlaskun sekä yliopiston lukukausimaksun. Maksaako Liisa veroa äidiltään saamastaan taloudellisesta tuesta?

Koulutusta, kasvatusta tai elatusta varten annettu lahja on veroton, jos lahjaa ei ole voi käyttää muuhun tarkoitukseen. Jos Liisan äiti siis maksaa vuokran suoraan vuokranantajalle, puhelinlaskun operaattorille ja lukukausimaksun yliopistolle, summista ei tarvitse maksaa veroa. Tavanomaisesta koti-irtaimistosta, kuten huonekaluista ei tarvitse maksaa veroa.

Esimerkki lahjaverosta: asunnon ostaminen alhaisella hinnalla

Jannen iäkkäät vanhemmat muuttavat omakotitalosta pienempään asuntoon ja toivovat poikansa muuttavan perheen vanhaan taloon. Vanhemmat myyvät talon Jannelle 130 000 eurolla. Kiinteistönvälittäjä on arvioinut talon arvoksi 200 000 euroa. Maksaako Janne lahjaveroa?

Janne ja hänen vanhempansa ovat tehneet lahjanluonteisen kaupan. Tämä tarkoittaa sitä, että omaisuutta on myyty alhaisemmalla hinnalla kuin sen käypä arvo on. Lahjaveroa maksetaan, jos ostaa omaisuutta kauppahinnalla, joka on alle 75 prosenttia omaisuuden käyvästä arvosta.

Talon kauppahinta on 65 prosenttia talon käyvästä arvosta. 200 000 euron ja 130 000 euron erotus on 70 000 euroa, joten Janne on siis saanut vanhemmiltaan 70 000 euron lahjan ja maksaa tästä summasta veroa.

Ennakkoperintö ja lahjavero

Kaisan isoisä antaa Kaisalle ennakkoperinnöksi 10 000 euroa. Täytyykö Kaisan maksaa ennakkoperinnöstä veroa?

Lahjasta maksetaan veroa, oli se sitten tavallinen lahja tai ennakkoperintö. Verottaja näkee isoisän lahjan ennakkoperintönä, jos isoisällä on muitakin perillisiä. Kaisa saa siis myöhemmin perinnönjaossa pienemmän osuuden isoisänsä muusta omaisuudesta kuin muut perilliset.

Hallintaoikeus pienentää lahjaveroa

Jennin isä lahjoittaa tyttärelleen kesämökkinsä. Isä pitää kuitenkin mökin hallintaoikeuden itsellään. Mökin omistaa siis Jenni, mutta se on myös isän käytettävissä. Täytyykö Jennin maksaa lahjaveroa?

Jenni tekee kesämökkilahjastaan veroilmoituksen, jossa hän kertoo, että lahjaan on pidätetty hallintaoikeus. Jennin maksettavaksi jää vähemmän lahjaveroa, koska hallintaoikeuden pidättäminen rajoittaa Jennin käyttöoikeutta mökkiin. Jenni ei voi myydä mökkiä ilman isänsä suostumusta.

Lahjaverolaskuri auttaa

Lahjaveron kanssa ei mene sormi suuhun, kun käyttää Verohallinnon lahjaverolaskuria. Lahjaverolaskuriin syötetään lahjoitettava rahamäärä tai lahjoitettavan kohteen arvo. Lahjan käyvän arvon määrittämiseen on olemassa selkeät ohjeen Verohallinnon sivuilla. Lahjaverolaskurista saa alustavan tiedon lahjaveron määrästä.

Milloin lahjaveroilmoitus pitää tehdä?

Jos lahjaveron määrä ylittyy, eli saa samalta henkilöltä kolmen vuoden aikana 5000 euroa tai enemmän, lahjasta pitää tehdä lahjaveroilmoitus Verohallinnolle. Ilmoitus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa lahjoituspäivästä. Lahjaveroilmoitus kannattaa tehdä ajoissa, sillä jos sen tekee myöhässä, voi joutua maksamaan myöhästymismaksua tai veronkorotusta.

Verohallinnon sivuilla on selkeät ohjeet  lahjaveroilmoituksesta ja veron maksamisesta.

Asiantuntijoina OP:n lakimies Mervi Hyvönen ja Verohallinnon asiantuntuja Kalle Isotalo.​

Lue myös:

Perintösuunnittelu – käytännön keinot ja vinkit

Kansalainen, kierrätkö tietämättäsi veroja?

Artikkeli on julkaistu 20.12.2019. Sitä on päivitetty 21.2.2022 muun muassa lisäämällä tietoa lahjaveroilmoituksesta sekä linkkejä Verohallinnon sivuille.