De flesta finländska båtlivsentusiasterna tar sikte mot sjön på våren, när solens strålar redan värmer. För Christian, 66, och hans fru Mervi Wennerstrand, 56, saknar årstiden betydelse. De har bott på båt året runt redan i 15 år.

Tanken om att flytta till båten på obestämd tid mognade år 2002, då paret återigen packade ner och upp sina saker mellan egnahemshuset och segelbåten. Det var Mervi som sade det högt.

– Jag frågade varför vi inte skulle kunna bo på båten hela tiden, eftersom vi är till sjöss alla somrar och huset står tomt hela tiden.

Hon behövde inte övertala sin man som var sjöman, och strax satt paret sitt egnahemshus till salu och började leta efter ett fartyg som lämpar sig att bo på. Fartyget Ettrick uppfyllde deras önskemål. Det var ett tidigare depåfartyg som använts av den brittiska flottan, och även Mervis tonåriga barn rymdes med, eftersom fartyget hade 85 kvadratmeter utrymme. Christians vuxna barn hade vid den här tiden redan flugit ur boet.

Vardagslivet på båten passade hela familjen. Tonåringarna tyckte om att bo närmare Helsingfors centrum.

När barnen flyttade ut, började paret leta efter en ny, mindre båt. I maj gick drömmen äntligen i uppfyllelse. De köpte en båt som byggts som en lustjakt i Nyslott. Båten var cirka 15 meter lång och cirka fyra meter bred.

Christian, som går i pension nästa sommar, har job bat till sjöss i 50 år, varav 30 år på isbrytare. Mervi är fortfarande i arbetslivet, men arbetet som karriärplanerare, personal trainer och lärare inom uppträdande är mobilt.

Yllesockor på vintern

Känslan ombord påminner om ett gammalt trähus. Vintern gör ingen större skillnad för boendekomforten – förutom att man vill dra på sig ett par yllesockor på båten. I finländska förhållanden kyler vattnet ned båten, och en husbåt måste vara väl isolerad. Det är också bra om skrovet är av stål för att hålla vinterisen. När isen ligger på vattnet trivs båtboende på sin plats, till skillnad från sommaren.

Många drömmer om att bo i egnahemshus med havsutsikt. Men är båtboende ett alternativ? Wennerstrands skjuter genast ner önskemål om förmånligt boende i flotta landskap.

– Det blir dyrare att bo i en husbåt än att bo på land och samtidigt ha en båt, konstaterar Christian.

En stor utgiftspost är den obligatoriska dockningen en gång vart femte år. Under dockningen kontrolleras fartygets botten och det repareras efter behov, av säkerhets- och försäkringsskäl. Den kan kosta allt mellan 4 000 och 14 000 euro. Uppvärmningskostnader med el eller olja ingår också i boendekostnaderna. Under vintern går det åt 15 liter diesel per dygn för att värma upp Wennerstrands fartyg. Dessutom uppstår kostnader till exempel för vatten, tömning av septiktanken och kajavgifter.

Det finns saker att göra på samma sätt som i ett gammalt egnahemshus. Vattnet gör sitt för slitaget, och det finns saker att måla varje år.

– Båtfärger är dessutom mycket dyrare än vanliga färger. För att underhålla utrustningen går det också åt varierande summor per år, säger Mervi.

Ett enkelt liv

En tjusning med att bo på båt är att bara vara omgiven av det väsentliga. På torra land har paret ett garage där de förvarar sina motorcyklar – det har varit en kär hobby för Mervi redan i 40 år – och egendom som det vore för sorgligt att avstå från men som inte ryms med på båten. I lagret hämtar de till exempel kläder efter årstid till klädrummet på båten.

– Böcker är egentligen de enda sakerna som jag hamstrat. Jag saknar inte egentligen något annat, säger Mervi.

För 11 år sedan grundade Wennerstrands föreningen Asuntolaivurit. Paret önskar att båtboende skulle bli vanligare även i Finland. Nu används cirka trettio fartyg som bostäder, men under de närmaste åren kommer allt fler att ha båtboende som ett alternativ, när den planlagda husbåtshamnen i Skepparviken i östra Helsingfors tas i bruk. Även paret Wennerstrand och deras fartyg står i kö till den.

Medelhavet väntar

Utöver soffgruppen och köket på den övre våningen finns även boendeutrymme under däck: ett trivsamt sovrum, en liten duschkabin och ett vardagsrum med en kristallampa i taket.

– Jag letade länge efter en lampa som inte hade hängande kristaller i stil med traditionella kronor. Det är onödigt att ha en sådan här, kristallerna skulle bara bli skråmiga, skrattar Mervi.

Längs väggen finns Mervis keyboard. Mervi, som spelar munspel, gitarr och keyboard, trivs med att musicera. I övrigt tillbringar paret kvällarna med att läsa eller så värmer de den lilla, vedeldade bastun. I salongen finns även en bäddsoffa, om någon vill sova över.

– Vi vill inte längre bo på landbacken. Det här är en skiftande tavla som ändras allteftersom vi byter plats, säger Christian.

Nästa sommar, när Christian går i pension, kommer Wetterstrands att kasta loss och lämna Finland bakom sig. Först tar de riktning mot Sverige, sedan Göta kanal, Danmark, Nederländerna och Biscayabukten. Avsikten är att hälsa på barnen som bor ute i världen och vara ute på äventyr så länge de vill. De har sagt till sina vänner att de bara kan meddela i vilket land de vill hälsa på.

Och det bästa är att ingen flyttstress eller nedpackning är att vänta. De har allting med sig och behöver inte köa på flygplatser.

– Och det är alltid jättelätt att få flytthjälp. Vi ber bara någon lossa repen, säger Mervi.

Denna artikel publicerades den 6 Mars 2018 och har uppdaterats den 31 maj 2023.