Unelma omasta asunnosta elää edelleen voimakkaasti meidän suomalaisten ajatuksissa. Poikkeusaikojen myötä asuntomarkkinat ovat jakaantuneet ja niissä on tapahtunut kysynnän nopeaa muutosta. Asuntokaupan kasvu jatkuu etenkin kasvukeskuksissa, mutta koronapandemian ja etätöiden lisääntymisen myötä myös muutto maalle tai kasvukeskuksien laitamille kiinnostaa. Koti on paikka missä vietetään nyt paljon enemmän aikaa, joten etenkin väljemmät perheasunnot ovat erittäin kysyttyjä. Alkuvuoden aikana asuntolainojen kysyntä on ollut vilkasta, ennätyksellisen edellisvuoden tapaan. Siltikään Alavudella ei tarvitse jonottaa, kuten monissa isommissa pankeissa, vaan parhaimmillaan luottopäätöksen voi saada jo samana päivänä suoraan hakemusvaiheessa. Alustava luottohakemus kannattaa tehdä jo siinä vaiheessa, kun ajatus asunnon hankinnasta tulee ajankohtaiseksi. Kun lainapäätös on valmiina, pystyy ostaja reagoimaan nopeasti, kun mieleinen asunto tulee myyntiin.

Lähes päivittäin rahoitamme asiakkaidemme asumisenunelmia ympäri Suomen. On mahtavaa, että niin alavutelaiset, kuin täältä pois muuttaneet voivat hoitaa helposti asuntolaina-asiat ennestään tutun pankin kanssa, toteaa Alavuden Seudun Osuuspankin asiakkuusasiantuntija Laura Rinta-Säntti.

Viime vuosina lisääntynyt pankkisääntely saattaa vaatia aiempaa enemmän lisätietojen toimittamista. Tätä ei kuitenkaan kannata säikähtää, koska laina-asiat sovitaan edelleen tuttujen toimihenkilöiden kanssa.

-Toisaalta kattavat tiedot auttavat meitä toimimaan vastuullisemmin ja pystymme arvioimaan lainanhoitoon liittyviä riskejä, joita asiakas ei olisi välttämättä tullut ajatelleeksi. Kun lainamäärä on mitoitettu asiakkaan tilanteeseen sopivaksi, ympäröivä maailma ja muuttuvat elämäntilanteet eivät pääse yllättämään niin helposti, Laura Rinta-Säntti toteaa.

Asiantuntijat tukenasi

Koronakriisi, inflaation nousu, korkojen nousu sekä yleinen epävarma maailmantilanne herättävät luonnollisesti ihmisissä ajatuksia arjen turvallisuudesta. Arjen turvallisuutta lisääviä ratkaisuja tulisikin pohtia hyvissä ajoin.

-Toivomme, että niin nykyiset, kuin uudet asiakkaat uskaltaisivat olla yhteydessä omaan pankkiin. Keskustellaan ja mietitään yhdessä, miten voisimme luoda mielenrauhaa ja turvaa muuttuvassa maailmassa. Erilaisilla säästämisen ratkaisuilla luodaan puskuria tulevaisuuteen, kun taas vakuutusturvilla varaudutaan sairauksia, työttömyyttä ja muita yllättäviä elämänmuutoksia vastaan. Myös korkojennousulta voi vakuuttaa lainansa, asiakkuusasiantuntija Janita Moisio vinkkaa.

Turvaa taloutesi

Laajojen aukioloaikojen puitteissa järjestämme konttoritapaamisia asiakkaidemme tarpeiden mukaisesti. Kiireisessä arjessa konttoriin ehtiminen ei kuitenkaan aina välttämättä onnistu. Lainaneuvottelu kuitenkin hoituu yhtä lailla myös kotisohvalta, tai vaikkapa mökiltä. Alavuden Seudun Osuuspankissa otettiin käyttöön vuoden vaihteessa moderni Microsoft Teams -pohjainen verkkoneuvottelu. Nykyaikainen teknologia tuo pankkikonttorin asiakkaan luo.

Teams on monille entuudestaan tuttu ja helppo käyttää. Tämän avulla huolehdimme myös asiakkaidemme yksityisyydestä ja tietoturvasta. Teams luo mahdollisuuden tavata kasvokkain etänä. Monet asiakkaistamme asuvat Alavuden seudun ulkopuolella, joten etäasiointi on meille päivittäistä arkea, pankinjohtaja Miikka Savolainen kertoo.

Ajanvaraus

Verkkoneuvottelussa mahtavinta on, että siihen löytyy helpommin sopiva aika ja paikka omassa arjessa. Esim. hektisen perhe-elämän keskellä parhaimmillaan koko perhe on ollut osallisena asuntolainaneuvottelussa, lapset saavat leikkiä omia leikkejään samalla, kun vanhemmat tekevät elämän suuria päätöksiä ja ruokakin valmistuu taustalla, Janita hehkuttaa.