Tiukka rahatilanne vaatii ennakointia ja suunnitelmallisuutta

 

Opiskelijaelämässä rahat ovat melkeinpä poikkeuksetta tiukilla. Tulojen määrään et välttämättä voi itse vaikuttaa, joten sitäkin enemmän tarvitaan järkevää suunnittelua. Viisaalla ennakoinnilla saat talouden pysymään hallinnassa niin, että rahasi riittävät seuraaviin tuloihin asti. On myös järkevää ajatella pidemmälle: mitä hallitummin talouttasi hoidat, sitä paremmin pystyt suunnittelemaan tulevaa.

OP:n Pivo-sovellus on helppo tapa seurata omaa kulutusta. Sovelluksessa voit luoda eri kulutuskohteita ja laatia budjetin sille, kuinka paljon rahaa voit käyttää kuhunkin kohteeseen. Pivo on yhteydessä käyttötiliisi verkkopankin kautta, ja se laskee automaattisesti, paljonko sinulla on kuukaudessa kulunut rahaa. Sovellus osaa myös arvioida, minkä verran rahaa on nykyisellä kulutustahdilla käytettävissä seuraavalla viikolla.

 

Hyödynnä OP:n edut alle 26-vuotiaille nuorille

 

Pivo-sovelluksen käyttöön ottamisen myötä saat myös monia muita etuja. Monet korkeakoulujen opiskelijakortit ovat yhdistettävissä Pivoon digitaaliseksi opiskelijakortiksi, jolla saat näppärästi Kelan ateriatuen, VR:n ja Matkahuollon opiskelijahintaiset matkat sekä kaikki muutkin opiskelijaedut.

Lisäksi OP tarjoaa nuorille asiakasomistajilleen hyvän valikoiman etuja tiukan rahatilanteen huomioiden. Käyttötilin avaaminen, verkkopalvelutunnusten saaminen OP-verkkopalveluun ja OP-mobiiliin sekä OP-Visa-kortin hankkiminen onnistuvat kaikki ilman maksua. Tässä vaiheessa luotollinen kortti on usein jo tarpeen esimerkiksi matkustellessa ja verkko-ostoksien teossa.

Korkeakouluopiskelijana saat meiltä Visa-yhdistelmäkortin automaattisesti ilman opintopisterajaa.

Omistaja-asiakkaana pääset hyödyntämään myös muita yhteistyökumppaneiden tarjoamia etuja. Pivo-sovelluksen hankkiessasi saat käyttöösi CityShoppari-edut maksutta koko vuodeksi, ja lisää vaihtuvia etuja löydät OP-mobiilista.

» Lue lisää eduista

 

Opintolaina helpottaa arkea

Joskus opiskelijan taloudessa tarvitaan joustoa, ja se onnistuu opintolainan avulla. OP:lta opintolainan hakeminen on helppoa, sillä sen voi hoitaa ilman toimituskuluja verkosta.

Opintolaina on hyvin edullista lainaa, jonka voit käyttää kuten haluat –esimerkiksi vuokraan, elämiseen, opiskeluvälineisiin tai harrastuksiin. Ottamalla opintolainaa opiskelun ohessa työskentelyn sijaan pystyt keskittymään täysipainoisesti opintojesi edistämiseen ja ehkä myös valmistumaan nopeammin.

Tehokkuus opintojen suorittamisessa kannattaa, sillä määräajassa korkeakoulututkinnon suorittaneet voivat hakea Kelalta opintolainahyvitystä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tavoiteaikataulussa valmistuneille Kela maksaa osan opintolainasta. Joka tapauksessa opintolainan takaisinmaksu alkaa vasta kahden vuoden kuluttua opintojen päättymisestä, joten sinulla on aikaa siirtyä rauhassa työelämään.

» Lue lisää OP:n opintolainasta

 

Pankki tukena asumisen ratkaisuissa

 

Opiskelemaan lähtiessäsi muutat todennäköisesti vuokra-asuntoon. Vuokravakuustilin avaaminen osuuspankkiin on silloin turvallinen tapa tallettaa tarvittava vuokravakuus. Tilille siirretty summa pantataan panttaussitoumuksella, ja mikäli vuokranantajalla ei ole syytä nostaa rahoja laiminlyötyjen vuokrasopimuksen velvollisuuksien takia, voit nostaa rahat vuokrasuhteen päätyttyä. Näin vuokravakuusrahat ovat kuitenkin varmemmassa tallessa kuin suoraan vuokranantajan tilille siirrettynä. Vuokravakuustilin voit avata helposti verkossa, halutessasi jo etukäteen ennen vuokra-asunnon löytymistä.

Työelämään siirtymisen jälkeen asuntolainan ottaminen voi myös tulla pian ajankohtaiseksi. Sekin onnistuu turvallisesti oman pankin kautta. ASP- eli asuntosäästöpalkkiotilin avaaminen on hyvä ratkaisu asuntosäästämiseen. Kun säästät vähintään kahden vuoden ajan yhtäjaksoisesti ja saat kokoon 10 % asunnon kauppahinnasta, pankkisi voi myöntää sinulle loput kauppahinnasta ASP-lainana.

Asumista turvaava kotivakuutus, samoin kuin muutkin tarvittavat vakuutukset, löytyvät meiltä Pohjolan kautta. Useimmista kodin ja perheen vakuutuksista nuoret saavat 21 % alennuksen.

 

Säästäminen ja sijoittaminen kannattaa aloittaa ajoissa

 

Säännölliset tulot mahdollistavat säännöllisen säästämisen esimerkiksi rahastoihin, oli kyse sitten miten pienistä summista tahansa. Näyttääkin ilahduttavasti siltä, että nuoret aikuiset ovat vanhempia sukupolvia aktiivisempia ja innostuneempia sijoittajia.

Rahastosäästäminen on järkevä tapa säästää pahan päivän varalle, ja rahat ovat myös nostettavissa silloin, kun itse haluat. Mitä aikaisemmin aloitat, sitä enemmän se hyödyttää sinua tulevaisuudessa.

Alle 26-vuotiaana omistaja-asiakkaana ostat, myyt ja vaihdat suurinta osaa OP-rahastoista ilman kuluja, joten aiheeseen on kannattavaa perehtyä jo tässä vaiheessa. Jo muutamalla kympillä kuussa pääset hyvin alkuun, ja vuosien myötä pienistäkin summista kasvaa huomaamatta isoja. Jos rahastosäästäminen tuntuu vieraalta, voit hyödyntää OP-mobiilin digitaalista sijoituskumppania. Se tarjoaa antamiisi tietoihin perustuvia suosituksia, joiden pohjalta voit tehdä päätöksiä sijoitusasioissa.

 

Kerromme mielellämme lisää henkilökohtaisesti – tervetuloa asioimaan omaan osuuspankkiisi!