Viisaan rahankäytön voi oppia jo nuorena

Raha on itsenäisyyden kannalta erittäin tärkeä juttu. Itse tienattu raha vähentää riippuvaisuutta muista, helpottaa oman elämän suunnittelua ja mahdollistaa monia asioita. Siksi pankkipalvelut luovat tärkeän pohjan nuoren itsenäistymiselle.

Toisaalta rahan käytön järkevä opetteleminen on näinä pikavippien aikoina todella arvokas taito. Omaa taloutta ymmärtämällä ja seuraamalla pienemmänkin rahamäärän voi saada riittämään ilman, että on tarvetta turvautua korkeakorkoisiin lainoihin ja pahimmillaan joutua maksuvaikeuksien takia ongelmiin.

Oma tili ja maksukortti, siitä se lähtee!

Alavuden Seudun Osuuspankin asiakasneuvoja Eeva Lampinen muistuttaa, että ainakin oma tili ja oma maksukortti kannattaa ottaa käyttöön jo hyvissä ajoin ennen täysi-ikäistymistä.

Viimeistään 15–18-vuotiaana on hyvä avata oma tili, jos sitä ei vielä ole. 15-vuotias voi avata tilin ansaitsemilleen rahoilleen itse ja tiliin liitetään pankkikortti, joka toimii maksukorttina.

”Omia tulojaan ja menojaan nuori voi seurata OP Mobiilin avulla, mikäli nuorelle on hankittu OP:n verkkopalvelutunnukset. Samoilla tunnuksilla hän saa otettua käyttöönsä Pivon, jolla voi seurata omaa talouttaan, kulutusta ja maksukäyttäytymistä. Pivolla on mahdollista myös lähettää kaverille rahaa ”pyyhkäisemällä” tai maksaa ostoksia kaupoissa. Hyvä bonus Pivon hankkiville nuorille OP:n omistaja-asiakkaille on CityShopparin etujen käyttöön saaminen samalla”, Lampinen lisää.

Verkkopalvelutunnukset avaavat monia mahdollisuuksia

Jos suinkin mahdollista, myös verkkopalvelutunnukset kannattaa hankkia 15-vuotiaana.

Verkkopalvelutunnusten myötä voit ladata käyttöösi OP-mobiilin, jossa esimerkiksi tilin saldon tarkistaminen ja laskujen maksu onnistuu missä ja milloin vain. Helpointa pankkiasioiden hoitaminen on mobiilissa, ja se todennäköisesti sujuukin useimmilta nuorilta ihan luonnostaan.

Verkkopalvelutunnuksilla on suuri merkitys muutenkin kuin pankkiasioiden hoitamisessa.

”Niitä tarvitaan nykyään todella moneen asiaan. Esimerkiksi omien terveystietojen katsominen onnistuu tunnistautumalla sähköisesti verkkopalvelutunnuksilla, ja monessa muussakin paikassa vaaditaan tunnistautumista. Verkkopalvelutunnukset mahdollistavat tietysti myös rahan siirtämisen tililtä toiselle ja verkkokaupoissa maksamisen”, Lampinen sanoo.

15 vuotta täyttänyt nuori voi hakea verkkopalvelutunnukset käymällä vanhempien kanssa osuuspankissa. Lisäksi mukana on oltava voimassa oleva kuvallinen henkilötodistus, henkilökortti tai passi.

Ei ole koskaan liian aikaista aloittaa säästämistä

Kun on tili, on myös helppoa aloittaa säästäminen. Pienikin säästö on aina panostus tulevaisuuden varalle asioihin, jotka ovat sinulle itsellesi tärkeitä: esimerkiksi mopokorttiin, opiskelija-asunnon sisustukseen, harrastusvälineisiin tai matkustamiseen. Tai jos ajattelet vielä pidemmälle, ensimmäiseen omaan autoon tai asuntoon.

Kun pankkiasiakkuus kerran alkaa, se voi jatkua helppona taustatukena läpi elämän. Omat suunnitelmasi voivat muuttua vielä moneen kertaan, mutta sen vastapainoksi on hyvä olla jotain pysyvää. Oma pankki kulkee mukana joka vaiheessa ensimmäisen tilin avaamisesta lähtien. Kun sitten joskus tarvitset vaikkapa asuntolainaa, tiedät, mistä kysyä ensin.

Tervetuloa asioimaan omaan osuuspankkiisi!