Rahojen hallintaa voi oppia 

Ihan ensimmäiseksi on myönnettävä, että meissä ihmisissä on eroja. Joillekin järkevä rahankäyttö ja kiinnostus säästämiseen tuntuvat olevan luontaisia taipumuksia, kun taas toisille raha-asioiden miettiminen on epämieluisaa pakkopullaa.

Molemmille tyypeille yhteistä on kuitenkin se, että olo on tyytyväisempi ja turvallisempi, kun rahaa on riittävästi omiin tarpeisiin. Siihen pääsemiseksi siis kannattaa nähdä vähän vaivaa.

Pienemmistäkin tuloista voi säästää, ja itse asiassa silloin se on jopa tarpeellisempaa. Kun tallessa on vähän ekstraa, yllättävä meno ei kaada budjettia heti nurin eikä pikavippeihin tai muihin itselle epäedullisiin äkkiratkaisuihin tarvitse turvautua.

Säästäminen voi myös olla oikeasti hauskaa. Ajattele sitä hyvän olon tunnetta, jonka saat ostaessasi jotain kivaa ja odotettua itsellesi. Vähintäänkin samaan olotilaan voit päästä seuratessasi säästöjesi ja sijoitustesi kehitystä – eikä tämä tunne mene ohi niin nopeasti kuin ostamisen tuoma euforia.

 

Asiakkuusneuvojan vinkit säästämiseen 

Kuinka sitten saat laitettua rahaa sivuun? Alavuden Osuuspankin asiakkuusneuvoja Janita Moisio, joka itsekin on vasta kolmekymppinen, antaa neuvoksi elää hetkessä säästämisenkin suhteen.

 

Joka elämäntilanteessa säästämistä joutuu perustelemaan itselleen ja kaikki kyllä menee, jos sen vain antaa mennä. Ei kannata jäädä odottamaan sitä hyvää aikaa, kun on parempi työpaikka tai isommat tulot. Säästäminen kannattaa aloittaa nyt"

"Kun itselleni tuli vastaan taloudellisesti tiukempi tilanne, säästämisen vähentämisen sijaan rupesinkin säästämään vielä parilla kympillä enemmän kuussa. Haluan varautua siihen, jos taas joku kodinkone poksahtaakin ja tulee yllättäviä menoja."

"Ajattelen myös niin, että pieni summa menisi helposti johonkin muuhunkin, esimerkiksi koiran ruokkimiseen. Koska minulla ei ole koiraa, voinkin sen sijaan ruokkia säästöpossua vaikka 20 eurolla kuussa ja suhtautua siihen niin kuin se olisi pakollinen meno.”

Kannattaa myös kokeilla joitakin näistä kolmesta keinosta:

Vinkki 1: Pidä kirjaa ja aseta rajoja

Hyvä alku oman talouden hallinnalle on se, että tunnistat omat vahvuutesi ja heikkoutesi rahankäyttäjänä. Pidä kirjaa tuloistasi ja menoistasi vähintään muutaman kuukauden ajalta vaikkapa Excelissä, vaikka se kuulostaakin tylsältä. Sen avulla alat huomata, mihin rahasi kuluvat, ja pystyt muuttamaan asiaa tietoisesti. Kun ensin hahmotat, paljonko sinulla menee rahaa pakollisiin menoihin, kuten asumiseen ja syömiseen, saat selville, minkä verran sinulla on kuukausittain varaa käyttää muuhun. 

Jos vaikkapa vaatteiden ostaminen on heikko kohtasi, voit asettaa kulutuksellesi selkeän rajan. Kun tässä kuussa alitat tuon summan, seuraavalle kuulle käytössä on enemmän. Tällainen ajatus voi toimia hyvänä motivaattorina.

Osuuspankin asiakkaana voit myös hyödyntää useaa eri käyttötiliä ja käyttää niitä eri tarkoituksiin. Voit korvamerkitä tilit nimeämällä ne OP Mobiilissa vaikkapa taloustiliksi, shoppailutiliksi ja isompien hankintojen tiliksi, ja siirtää niille joka kuukausi päättämäsi summan, jonka annat itsellesi luvan käyttää kuhunkin tarkoitukseen.

Voit miettiä asiaa myös sitä kautta, mistä sinun olisi helpointa tinkiä ilman että se vaikuttaa elämänlaatuusi tai onnellisuuteesi. Esimerkiksi turhista kuukausimaksullisista viihdepalveluista kannattaa luopua ja vaihtaa kännykkäliittymä edullisempaan.

 

Vinkki 2: Ajattele pitkällä tähtäimellä ja konkreettista tavoitetta

Onko lähikuukausina tai -vuosina tiedossa isompien hankintojen tarvetta, jota varten pitäisi pystyä ennakoimaan? Se voi olla esimerkiksi auton hankkiminen, omilleen muuttaminen tai vaikka tietokoneen ostaminen.

Selkeä konkreettinen tavoite auttaa yleensä säästämisessä. Kun teet säästämisestä itsellesi järjestelmällisen suunnitelman, pystyt seuraamaan, kuinka kauan sinun vielä tarvitsee säästää saavuttaaksesi tavoitteesi. Jos säästätkin vielä tehokkaammin, auto on sinun nopeammin.

Rahastosäästämisessä on myös sama pitkän tähtäimen ajatus: Sillä ei vaurastuta heti, vaan säästämisessä pitää olla pitkäjänteinen. Aloittaa voi kuitenkin hyvinkin pienellä summalla ja kuukausittaista säästösummaa voi milloin tahansa muokata. Säästämistä pystyy myös tauottamaan esimerkiksi kesän ajaksi. Tarvittaessa rahastosta voi tehdä nostojakin.

 

Vinkki 3: Siirrä säästettävä summa talteen heti palkkapäivänä

Kun olet päättänyt säästää tietyn summan kuussa, laita summa sivuun käyttötililtäsi jo silloin, kun kuukauden tärkein tulo on tullut tilille ja rahatilanteesi on huipussaan. Niin näet selkeämmin, millainen rahamäärä sinulla on käytössäsi sen jälkeen. Jos jätät asian myöhemmäksi, säästäminen saattaa helposti jäädä tekemättä.

Voit siirtää rahaa joko rahastoihin tai vain eri tilille. Olennaista kuitenkin on, että säästettävä raha siirtyy sivuun käyttötililtä, niin sitä ei tule tuhlattua. Jos kuun lopuksi tilanne on niin hyvä, että tilillä on juuri ennen palkan tuloa vielä jäljellä rahaa, voit siirtää nämäkin eurot säästöön. Sitten voit jo olla erittäin tyytyväinen suoritukseesi!

 

OP:n ratkaisut tukena rahankäytön hallinnassa ja säästämisessä

Hyvä apuväline rahankäytön hallintaan on osuuspankin Pivo-sovellus, jolla omaa talouttaan voi tarkastella selkeän visuaalisessa muodossa. Pivolla voit seurata tulojasi ja menojasi lajiteltuna eri kategorioihin – näet helposti esimerkiksi sen, paljonko sinulla on kuukaudessa kulunut rahaa ruokaostoksiin ja paljonko vaatteisiin tai viihteeseen. Pivolla voit maksaa ostoksiasi verkossa ja siirtää tai vastaanottaa rahaa puhelinnumeron perusteella.

Myös OP Mobiilin Talouden tasapaino -osiosta voit seurata taloutesi lukemia tulojen ja menojen osalta. Näet sen, kuinka paljon sinulla on kuukaudessa kulunut rahaa välttämättömyyksiin, kuten asumiseen tai ruokaan ja päivittäistavaroihin. Samalla tavalla koottuna ovat myös tiedot huveiksi ja hyödyiksi luokiteltavista menoista, kuten harrastuksista ja ravintolakäynneistä.

Jos olet kiinnostunut sijoittamisesta, OP Sijoituskumppani on helppo ja turvallinen tapa päästä siinä alkuun. Se on digitaalinen sijoitusneuvojasi, jonka löydät oman OP-mobiilisi Sijoitukset-välilehdeltä. Vastaa vain muutamaan kysymykseen tavoitteistasi, taloudellisesta tilanteestasi, riskinsietokyvystäsi sekä sijoitusajasta ja summasta, niin OP Sijoituskumppani antaa sinulle tavoitteisiisi sopivia suosituksia. Näet myös heti ennusteen sijoituksesi kehittymisestä.

 

Kun haluat lisää neuvoja taloutesi hallintaan, kysy nyt ainakin meiltä ensimmäisenä. Tervetuloa asioimaan omaan osuuspankkiisi!