Arvaatte varmaan, että olin heti maanantai-aamuna äänestämässä. Ja niin ääni sujahti sähköisesti ehdokkaalle, jonka mielipiteitä olin käynyt lukemassa vaalikoneessa.

Ei tarvinnut tutkia missä äänestyspaikat ovat, milloin ne ovat auki ja mihin sen etukäteen tulleen lomakkeen nyt pistinkään? Suoraan vaan verkkoviestissä tulleeseen osoitteeseen ja tunnistautuminen tutuilla verkkotunnuksilla.

Viime päivien suosituimpia kysymyksiä asiakkailta ovat olleet:

1) Miksi lapselle on tullut OPsta Edustajiston vaalien postia, mutta vanhemmille ei. No siksi, ettei alaikäinen omistaja-asiakas voi itse äänestää (vaikka hänellä olisivatkin verkkotunnuksetkin). Äänioikeutta käyttävät vanhemmat/edunvalvojat yhdessä.

2) Puoliso sai paperiset äänestyslomakkeet ja minä en? Monessa perheessä toinen pääasiassa hoitaa pankkiasiat ja verkkopankkitunnukset hänellä ovat ahkerassa käytössä. Hän äänestää osoitteessa op.fi/edustajistonvaalit ja käyttää tunnistamiseen verkkopalvelutunnuksiaan.

Jos toisen puolison verkkopankkitunnukset ovat olleet käytössä harvoin, on hänelle lähtenyt paperiset materiaalit. Toki hänkin voi äänestää verkossa, jos henkilökohtaiset verkkotunnukset ovat tallessa.

3) Miksi kuoressa ja äänestyslipussa on numeroita? Onko vaalisalaisuus taattu? Äänestyksen turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota, jotta vaalisalaisuus säilyy. Vaalipalvelun tuottaa Edita Prima Oy. Annettua ääntä ei missään vaiheessa yhdistetä äänestäjän henkilöllisyyteen.

Äänestysmateriaaleissa olevat merkinnät eivät ole salaisia tietoja: niiden avulla varmistetaan, että kukin äänestäjä saa juuri hänelle kuuluvat materiaalit ja ettei kukaan äänestä kahteen kertaan. Näitä tietoja käytetään myös arvonnan suorittamisessa, koska voittajat arvotaan äänestykseen osallistuneiden kesken.

Jos siis olet saanut verkko- tai tekstiviestin äänestämisestä, käytä ääntäsi!

Nyt on aika vaikuttaa siihen, ketkä valitaan OP Etelä-Hämeen tai 80 muun OPn edustajistoon seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

op.fi/edustajistonvaalit

#äänikuuluville