- Olen todella onnellinen, että poikani Otto haluaa jatkaa ja kehittää tilanpitoa Ylöskartanolla, mutta en pitänyt sitä mitenkään itsestään selvänä asiana, sanoo Janne Näsi.  Hämeenlinnan Tuuloksessa sijaitsevalla tilalla on maanviljelyä harjoitettu jo 1600-luvulla, joten ulkopuolinen voisi kuvitella perinteiden painavan ammatinvalinnassa.

- Omat vanhempani ovat 1964 hankkineet Ylöskartanon tilan, mutta alun perin talo on ollut sotilasvirkatalona. Armeijan upseerit ovat saaneet tilan vuokraoikeuden palkkaetuna, Janne Näsi kertoo. En itsekään kokenut painetta jatkamiseen omilta vanhemmiltani, mutta kiinnostus maatalouteen oli kova ja siksi olen halunnut kehittää tilaa. Tilaa pitää ajatella yrityksenä, jossa tuotantosuunnat voivat vaihdella ja ajan virtauksia pitää kuunnella herkällä korvalla. Maa on ikuista, mutta suvut sen hoitajana, voi vaihdella.

Aina vaan parempaa maitoa

Nykyisin Ylöskartanon tila on maitotila, jossa on kaksi robottia ja kaksi palkattua työntekijää Jannen ja Oton lisäksi. Lypsylehmiä on 140.

Meidän tavoitteena on tuottaa aina vaan tehokkaammin maitoa, Otto tiivistää tilan visiota. Eläinten hyvinvointi on meille ykkösasia ja ympäristön kunnioittaminen myös. Hiilijalanjälki tuotettua maitokiloa kohti on tehokkaassa tuotannossa pienempi kuin laajaperäisessä tuotannossa. Tulevaisuudessa biokaasutuotanto voi olla osa tilan toimintaa.

Uutta näkökulmaa tilan kehittämiseen

Janne ja Otto osallistuivat OP Etelä-Hämeen yhdessä ProAgrian kanssa järjestämään Maatilayrityksen talousvalmennukseen menneen syksyn ja talven aikana. Valmennuksessa käsiteltiin neljän päivän aikana niin talouden johtamista vastuullisuus huomioiden, tilan taloushallintoa ja analysointia, investointien rahoitusta ja riskienhallintaa sekä maatilayrityksen strategiaa. Valmennukseen liittyi myös välitehtäviä ja pohdintoja.

– Meille ehkä hyödyllisintä tässä kokonaisuudessa oli investointien kannattavuuden laskenta ja budjetointi, summaa Otto.

– Tähän asti budjetoinnit ovat olleet enemmän isännän päässä ja nyt kun ne siirretään paperille, ovat ne paremmin seurattavissa. 

Nämä asiat ovat myös akuutteja sillä Ylöskartanolla suunnitellaan sekä kolmannen robotin hankkimista että tilan yhtiöittämistä.

Robotti-investointi toisi lisää tehokkuutta ja tilalla on oltu kaukaa viisaita, sillä robottimäärän lisääminen on otettu huomioon jo nykyisen pihaton suunnitteluvaiheessa.

Yhtiöittäminen on osa suunniteltua sukupolvenvaihdosta, mutta myös sekä Jannen että Oton mielestä toisi tilan hoitoon selkeyttä. 

– Ylöskartanon ja oman taloudenpidon eriyttäminen on kaikkien kannalta helpompaa. Ehkä myös rahoittajien mielestä, toteaa Janne.

Janne ja Otto Näsi.jpg

Ylöskartanon maitotilalla eläinten hyvinvointi on erittäin tärkeää. Kuvassa Otto Näsin (edessä) ja isänsä Jannen katse on tulevaisuudessa. Lypsetyn maitokilon hiilijalanjäljen pienentämiseksi tuotantoa halutaan tehostaa. Suunnitelmisssa on mm. kolmannen lypsyrobotin hankinta

Yhteistyö naapureiden kanssa on suuri etu

Ylöskartanon tila on rehun suhteen omavarainen, mutta silti yhteistyö naapureiden kanssa on tärkeää.

- Viljelykierron vuoksi olemme voineet viljellä muun muassa maissia naapurin pellolla ja he vastaavasti meidän pellolla perunaa tai sokerijuurikasta, selventää Otto.

Ylöskartanolla harjoitetaan myös koneyhteistyötä naapureiden kanssa. Heillä on yhteisiä koneita ja naapureiden kanssa vaihdellaan koneita tarpeen mukaan. Myös urakointipalveluita ostetaan runsaasti muun muassa rehunkorjuussa, lannanlevityksessä ja viljojen puinnissa. Tuuloslaiset viljelijät toimivat tällä tavoin hyvin toistensa tukiverkkona.

Työtä ja harrastuksia

Karjatilat kiinnittävät omistajat joka päivä vahvasti tilalle, mutta sekä isä että poika vakuuttavat, että heillä on mukavaa töissä.

– Toki välillä kipinät lentävät puolin ja toisin, mutta se kuuluu asiaan, herrat naureskelevat yhteen ääneen. Meillä on myös työhön sitoutunut henkilökunta, joiden kanssa huumori kukkii.

Työn vastapainona Janne harrastaa lentopalloa, Lions-toimintaa sekä hirvimetsällä käyntiä. Ison osan vaatii myös Hämeenlinnan Osuusmeijerin hallituksen puheenjohtajuus. Oton liikuntaharrastuksista mieluisin on hiihto ja vastapainoa fyysiselle työlle hän hakee ruuanlaitosta.

- Tämä on sitova työ ja siksi pitää myös osata lähteä tilalta lomilla pois, huikkaa koiralenkiltä palaava Jannen puoliso Arja Näsi. Tästä olemme Jannen kanssa yrittäneet  pitää kiinni ja toivon Oton myös tulevaisuudessa ymmärtävän tämän merkityksen. Tilan ulkopuolella on hyvä olla harrastuksia, joissa tapaa muiden alojen ihmisiä. 

Perheen näkökulma on vahvasti tulevaisuudessa ja Ylöskartanon kehittämisessä entistä vahvemmaksi tilaksi.