Ajatusleikki: kuvittele, että olet ostamassa omaa ensiasuntoa ja hakemassa asuntolainaa. Käyt pankissa lainaneuvottelussa, jossa käydään läpi taloudellinen tilanteesi, lainantarpeesi ja vastataan kaikkiin mahdollisiin kysymyksiisi. Tarkoitus on mitoittaa juuri sinulle sopiva laina, jotta pystyt hoitamaan muunkin taloutesi lainanlyhennysten lisäksi.

Olitpa sitten hankkimassa asuntoasi ASP:in kautta tai lähdössä hakemaan perinteistä asuntolainaa, olet tekemässä pitkän tähtäimen päätöksen elämässäsi, hyvä sinä! Asunto on monen suomalaisen suurin sijoitus, mutta ennen kaikkea se on koti – turvasatama, jota vaalitaan rakkaudella. On siis täysin ymmärrettävää, että asian ollessa ajankohtainen, päällimmäisenä mielessäsi on nimenomaan itse asunto ja lainanlyhennysten mitoittaminen sopiviksi. Mutta entä tulevaisuus? Jos jossain vaiheessa haluat vaikkapa matkustaa, tai ilmaantuu tarve isohkolle hankinnalle? Tai entä, jos vaikka töissä sattuu onnettomuus ja joudut työkyvyttömäksi? Henkilökohtainen talous on kokonaisuus eikä lainanlyhennyksen pidä haukata valtaosaa tuloista. Elämäsi jokaiseen osa-alueeseen vaikuttaa yksi yhteinen tekijä: sinä itse. Mutta miten tämä liittyy asunnon hankintaan?

Säästä hyvä ihminen, säästä

Säästäminen on hyvä tapa pitää taloutta tasapainossa, vaikka rahan sivuun laittaminen voikin välillä tuntua hankalalta. Tosiasia on kuitenkin se, että oikeasti säästäminen on tosi helppoa! Juju piilee suunnittelussa, säästäminen kannattaa organisoida säännölliseksi ja mahdollisuuksien mukaan automatisoida. Silloin siitä ei tarvitse stressata ja säästöjä kertyy ihan huomaamatta. Onhan elämässä menojakin ihan joka lähtöön - huomattavia ja huomaamattomia. Siksi rahaa olisi hyvä pistää sivuun sekä pitkä- että lyhytaikaisesti. Aina ei kannata ajatella säästävänsä vain pahan päivän varalle, vaan mieluummin nähdä säästäminen vaurastumisena. Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot, eikö? Säästää voi vaikka 10 euroa kuukaudessa. Ei paha, pystyt siihen kyllä.

Apua, korkoja!

Ei tarvitse olla talousnero, että ymmärtää korkojen olleen matalalla jo pitkään: koko sen ajan, kun esimerkiksi 1990- ja 2000-luvun lasten korviin on kantautunut jonkinlaisia uutisviestejä koroista, ne ovat olleet matalalla. On siis olemassa kokonainen sukupolvi, jonka on vaikea kuvitella elämää korkeampien korkojen maailmassa – sama sukupolvi alkaa nyt hankkia asuntoja. Korkea(mma)t korot voivat hyvinkin olla todellisuutta lähitulevaisuudessa ja kaksikymmentä vuotta lainanmaksua on pitkä aika. Kukaan ei pysty ennustamaan tulevaa tarkasti, joten se mitä nyt on syytä tehdä, on varautua.

Asuntolainan korkoja voi ja kannattaa turvata esimerkiksi korkokatolla tai kiinteällä korolla, jolloin ei tarvitse hätäillä, jos markkinoilla lukemat singahtavat ylöspäin. Jos nyt asuntoa ostaessasi valitsisit lainallesi vaikkapa korkokaton tai kiinteän koron, voisit päästä nauttimaan nykyisistä matalista koroista esimerkiksi 10 vuoden ajaksi. Jos elämä tosissaan heittelee ja esimerkiksi tapaturman tai työttömyyden sattuessa lainanmaksu vaikeutuu, voi takaisinmaksuturva olla avuksi.

Niin, ensiasunnon hankkiminen on iso juttu ja siihen liittyviä asioita on syytä pohdiskella. Mutta samalla se voi olla yksi elämäsi parhaista päätöksistä. Ajatusleikin lopuksi kuvittele nyt itsesi omaan uuteen kotiisi sohvalle. Voit vaikka nostaa jalat pöydälle ja hengittää syvään vailla huolen häivää, sillä turvasit asuntosi, lainasi ja itsesi. Nauti hetkestä ja elä elämääsi.