Pankissamme pohditaan usein sitä, mikä tässä työssämme on parasta? Lähes poikkeuksetta keskusteluissa ja kyselyjen vastauksissa korostuu se, että saa tehdä asiakastyötä. Saamme olla vuorovaikutuksessa asiakkaidemme kanssa ja kuulla heidän tarinoitaan, ajatuksiaan ja ilonaiheita, murheitakin.

Pankki onkin vahvasti mukana ihmisen eri elämänvaiheissa syntymästä kuolemaan. Syntyneelle lapsella avataan tili ja sinne saatetaan kerryttää varoja mm. lapsilisistä lapsen tulevaisuutta varten. Ensimmäiset lainatarpeet tulevat usein, kun nuori aloittaa opiskelut. Myöhemmin hankitaan asunto, auto, mahdollisesti vapaa-ajanasunto tai vene. Tarpeita löytyy. Vakuutukset täytyy olla kunnossa ja jos varallisuutta kertyy sijoittaakin sitä kannattaa. Tai mikäli yrittäjyyteen löytyy halukkuutta, harvalla löytyy sen aloittamiseen tarvittavaa alkupääomaa. Pankkiin on silloinkin tukeuduttava. 

Asiakkaistamme ja heidän omaisuudestaan pyrimmekin pitämään hyvää huolta. Koronapandemian aikaan yhteydenpitoa on hoidettu pääasiassa puhelimitse, verkkoviestein ja muita digitaalisia palveluita hyödyntäen.

Huolenpitoa metsästä

Useimmilla asiakkaistamme on myös metsää ja siitä on hyvä pitää myös hyvää huolta. Metsähän ei välttämättä tarvitse ihmistä, mutta ihminen tarvitsee metsää.

Tosin jos metsä sairastaa, se ei siitä osaa viestiä siten kuin me ihmiset. Se ei osaa kertoa, että nyt on juuristo kipeänä. Taitaa olla tyvitervastauti, saisinko apua? Tai kun kirjanpainaja on puuhun iskenyt, alkaa kuusesta kaarna irtoilla. Ei osannut kuusi kertoa aiemmin, että oli kirjanpainajat käyneet alkukesästä kaivamassa käytäviä kaarnan alle. Paritelleet siellä ja sen tuloksena munista kehittyneet toukat edelleen jatkaneet käytävien kaivamista tuhoten lopulta lähes koko puun.

Onneksemme laajat maailmanlaajuiset pandemiat ovat metsässä harvinaisia. Virukset tai tuholaiset eivät leviä siten kuin ne meidän ihmisten keskuudessa tekevät. Puu, joka on suomalaisella sahalla kokenut melkoisen sekä pituus- että poikkileikkauksen on melkoisella varmuudella eloton, kun sitä kuljetetaan lautana ja lankkuina Egyptiin. Harvoin mukana kulkee tuholaisia. Trooppisten puulajien mukana saattaa Suomeen tulla joitakin puutuholaisia, mutta harvemmin ne meidän ilmastoomme tai ruokavalioon sopeutuvat. Talvipakkaset tarvittaessa hoitavat loput.

Kuulun niihin, joiden mielestä koronapandemia on maassamme hoidettu hyvin. Viestintä on ollut pääosin asiallista ja kansalaisia pidetty hyvin ajan tasalla eri tilastoin ja tiedottein. Myös epidemia vaikutukset talouteen näyttävät jäävän vähäisemmiksi kuin pelättiin.  Vastakkaisiakin mielipiteitä on, niin kuin aina monessa muussakin asiassa.

Tätä kirjoittaessa kokoontumisrajoituksetkin ovat poistumassa, joten viestinässäsäkin päästään yhä enemmän fyysisiin tapaamisiin. Pidetään jatkossakin hyvää huolta itsestämme sekä metsistämme ja muistetaan seurata myös metsän nonverbaalista viestintää. Metsän vakuuttaminen on yksi erinomainen keino turvata kansallisomaisuuttamme.