Rahasto vs. tili

"Onko sillä niin väliä mihin sitä rahaa säästää, onhan ne tallessa tililläkin?" Totta, mutta pidemmällä tähtäimellä olisi varmaan kiva saada säästetyn rahan päälle vähän ekstraa? Rahastosäästäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että sijoitat säästöön laittamasi rahat esimerkiksi korko- ja osakemarkkinoihin. Tavallisten tilien korot ovat melko vaatimattomia, kun rahastoissa taas sijoittamasi pääoma tuottaa enemmän.

Niin, rahastoista puhuttaessa kannattaa pitää mielessä, että riskitaso ja tuotto-odotus kulkevat aina käsi kädessä. Tällä tarkoitetaan sitä, että ajan kuluessa sijoituksesi tuottaa eli kasvattaa pääomaasi, kun markkinoilla menee hyvin ja vastaavasti pienentää sitä, kun käyrät suuntaavat alaspäin. Mutta ei hätää, notkahdukset kuuluvat asiaan siinä missä nousutkin.

Ajatelet ehkä, että et ole valmis ottamaan suuria riskejä tai et tiedä markkinoista tarpeeksi sijoittaaksesi niihin? No, esimerkiksi OPn Säästäjän rahastoissa vaihtoehtoja on niin Rohkealle, Maltilliselle kuin Varovaisellekin säästäjälle. Valitessasi tällaisen yhdistelmärahaston, sinun ei tarvitse itse olla perillä osakemarkkinoiden heilahteluista, vaan sijoittamisen ammattilainen eli salkunhoitaja pitää huolta sijoituskohteiden valinnasta ja varmistaa, että rahastosi tekee tuottoa.

Miten rahastoon säästäminen tapahtuu?

Kun sijoitat rahastoon, merkitset eli ostat silloin rahasto-osuuksia. Rahastoon ei missään nimessä tarvitse laittaa isoja summia, vaan aloittaa voi vaikka kymmenelläkin eurolla. Säästämisestä voi ja kannattaakin tehdä säännöllistä. Saat valita itse kuukausittaisen säästösumman omien tulojesi mukaisesti. Mahdollista on tietenkin tehdä myös kertamerkintöjä, jos haluat lisätä vaikkapa kerralla isomman summan rahastoosi.

Jos aloitat säännöllisen säästämisen pienellä summalla ja jossain kohtaa tuntuu siltä, että voit pistää jatkossa sivuun vähän enemmän, voit käydä helposti muuttamassa summaa OPn verkkopalvelussa. Verkossa voit myös testata säästämisen laskurilla millainen rahasto sinulle saattaisi sopia. Kirjautumalla verkkopankkiin näet myös oman rahastosi tilanteen reaaliaikaisesti, saat helposti merkittyä lisää osuuksia tai otettua rahaston varoja käyttöön. On muuten hauskaa käydä katsomassa miten oma rahasto jakselee, vaikka olisikin säästänyt vasta vähän aikaa ja heilahtelu pysyttelisi pikkusummissa!

Noniin, rahastosäästäminen on siis yksinkertaisempaa kuin voisi ensin kuvitellakaan. Jos et minua usko, kysy OPn konttorista sijoitusasiantuntijalta tai lue lisää Säästäjän rahastoista.

PS. Ja jos olet opiskelija ja saat opintotukea, ota nämä vinkit haltuun, jotta verottajan kanssa kaikki sujuu mallikkaasti.

Sujuvaa säästämistä!