Siehä sopan keitit -keittokirja on kannesta kanteen toteutettu paikallisuutta vaalien. Kirjaa on myyty yli 500 kappaletta ja tuotot ohjattiin lyhentämättömänä lappeenrantalaisten lasten ja nuorten mielenterveystyöhön. 

Siehä sopan keitit - tarttuva nimi, eikö? Tässä kirjassa yhdistyy hyväntekeväisyys, herkulliset reseptit ja aito paikallinen tunnelma.

LC Weerat on lappeenrantalainen hyväntekeväisyysjärjestö, jossa vapaaehtoisena toimii yhteensä 30 Weeraa. Weerat järjestävät erilaista varainhankintaa ja ovat voittoa tavoittelematon järjestö, joka perustuu vapaaehtoistoimintaan. LC Weeroja luotsaa järjestön presidentti Maarit Myllys-Kinnunen, joka valottaa Siehä sopan keitit -keittokirjan taustoja.

Siitä se ajatus sitten lähti

LC Weerojen kauden alussa Weerat saivat siirtojäsenen LC Tampere Näsinneulasta. Kyseiseltä Weeralta kysyttiin, mitä tempauksia he olivat tehneet klubissa, johon hän aikaisemmin kuului. Uutta varainhankinnan inspiraatiota kaivattiin, joten kaikki ideat olivat tervetulleita. LC Tampere Näsinneula oli tehnyt keittokirjan klubilaisten omista resepteistä. Siitä se ajatus sitten lähti jatkojalostumaan, kun pohdimme, miten teemme kirjasta meidän näköisen ja houkuttelevan. Joku heitti ilmoille ajatuksen tunnetuista lappeenrantalaisista vaikuttajista. Kokouksessa innostus herskyi ja ilmoille heitettiin tunnettuja nimiä, kuten Arvi Lind ja Irja Askola, Myllys-Kinnunen kertoo.

Tämä ei ole perinteinen keittokirja. Toivomme, että kirja on erimerkki monelle nuorelle siitä, että lappeenrantalaisilla on mahdollisuuksia moneen.

Arvi Lind, Irja Askola, Matti Patronen ja monia muita tuttuja kasvoja reseptien takana

Lähes 40 tunnettua lappeenrantalaista on lahjoittanut kirjaan yhden suosikkiresepteistään. Mukana on tuttuja kasvoja mm. urheilusta, kulttuurista, politiikasta ja televisiosta.

Teimme listan tunnetuista lappeenrantalaisista, joita voisimme kysyä jakamaan oman reseptinsä kirjaa varten. Kun lista oli valmis, joku totesi tuntevansa listalla olevan henkilön siskon, tai kertoi olleensa henkilön vanha koulukaveri. Näin alkoi pikkuhiljaa muodostumaan verkosto, jonka kautta tavoitimme listan henkilöt.

Lähes jokainen tavoitettu vaikuttaja lähti innoissaan mukaan jakamaan reseptiään kirjaa varten. Monella heräsi heti ajatus siitä, mikä resepti kirjaan parhaiten sopisi. Vain kaksi tavoitettua vaikuttajaa eivät osallistuneet ajan puutteen vuoksi, kertoo Myllys-Kinnunen.

Paljon enemmän kuin tavallinen keittokirja

Myllys-Kinnunen kertoo saaneensa puhelinsoittoja kirjan julkaisun jälkeen. Yksi rouva soitti ja kyynelehti, kuinka hieno juttu tämä kirja on. Hän koki tärkeäksi olla tekemässä paikallisesti yhteistä hyvää. Kirja selkeästi on koskettanut syntyperäjään lappeenrantalaisia. Moni ilahtui, kun huomasi entisen koulukaverin tai nykyisen naapurinsa reseptin kirjassa.

Päätimme, ettemme lahjoita yhtään kirjaa. Kaikki kirjaan osallistuneet ovat maksaneet omasta kirjastaan, sillä sen tarkoitus on tukea lasten ja nuorten mielenterveystyötä. Hetkinen… yhden kirjan lahjoitimme, presidentti Sauli Niinistölle.

LC Weerat kysyivät OP Etelä-Karjalalta apua kirjan tunnettuuden nostamiseksi. Paikallisena pankkina meille on erittäin tärkeää olla tukemassa toimialueemme lasten ja nuorten hyvinvointia. Kun Maarit Myllys-Kinnunen soitti ja kysyi, lähtisimmekö mukaan tukemaan kirjan tunnettuutta, ajattelimme tämän olevan loistava kohde tukea paikallista toimintaa, sekä paikallisten lasten ja nuorten hyvinvointia, kertoo OP Etelä-Karjalan kehittämispäällikkö Mauno Muukkonen.

Tuotot lappeenrantalaisille lapsille ja nuorille

Kirjan tuotot ohjattiin lyhentämättömänä paikallisten lasten ja nuorten mielenterveystyön. Lapset ja nuoret oli selkeästi ensisijainen kohderyhmä, johon tämän kirjan tuotot haluttiin ohjata. Korona-ajan haasteet ja sen vaikutukset lasten ja nuorten mielenterveyteen korosti tarvetta kohderyhmän tukemiseen.

Siehän sopan keitit -kirjan tuotot on tähän asti LC Weerojen suurin lahjoitusmahdollisuus. Kirjan tuotto ohjataan lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen. Päätettiin kohdentaa tuki paikallisille Ice Hearts ry:lle, Etelä-Karjalan perhetyön kehittämisyhdistys ry:lle ja Eksote:n lasten ja nuorten talolle.

Kansanedustaja Anneli Kiljunen ja Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Satu Sikanen olivat kanssamme jakamassa lahjoituksia. Kiljunen ja Sikanen pitivät koskettavat puheet, joissa kiteytyi lasten ja nuorten mielenterveystyön tärkeys ja yhteen hiileen puhaltaminen, Myllys-Kinnunen kertoo.

Kirjaa painettiin rajattu erä ja kirja onkin tällä hetkellä loppuunmyyty. Uutta erää suunnitellaan, mikäli kysyntää riittää.

Upean kannen on taiteillut 7-vuotias Helmi Eloranta

Weerojen oma väri on liila, mutta ajateltiin että punavalkoinen herättää keittokirjafiiliksen. Kannen on toteuttanut oman Weeramme tytär Helmi Eloranta 7 v. Kysyimme ihan ammattilaisiltakin, pitääkö tässä lukea 'keittokirja'. Päädyimme kuitenkin siihen, että kirjan nimi ja essun kuva kirjan kannessa herättää tunteen keittokirjasta, kertoo Myllys-Kinnunen.