– Tein arkisia juttuja vanhusten kanssa: kävelytin, katoin pöytiä, siivoilin sekä autoin ruokailussa. Heidän kanssaan oli tosi mukava jutella ja olla, heillä oli niin hyviä tarinoita.

– Vanhukset suhtautuivat ystävällisesti ja avoimesti tällaiseen ennestään tuntemattomaan nuoreen. Myös työyhteisö oli mahtava, siellä oli tosi hyvä yhteishenki.

Kulunut kesä oli hänelle ensimmäinen töiden merkeissä vietetty ja Matti onkin hyvin tyytyväinen saamastaan työkokemuksesta sekä ikäihmisten parissa vietetystä ajasta.

– Tästä on varmasti tulevaisuudessa hyötyä, kun hakee taas töihin, hän pohtii.

Idea Kesäduuni-kampanjan myötä töiden hakemiseen tuli lähipiiristä.

– Veljeni sai tätä kautta viime vuonna työn.

– Aina kannattaa yrittää, kyllähän sen työn aina joku saa, Matti tuumaa.

Juuri lukion aloittaneella Matilla tähtäimessä ovat lääketieteen opinnot, ja kokemuksesta ikäihmisten parissa työskentelystä on varmasti hyötyä myös tulevaisuuden ammatissa.

Joutsenon Vanhustentaloyhdistyksellä oli tänä kesänä töissä kolme nuorta Kesäduuni-kampanjan myötä. Tellervo Jokisen mukaan reippaat nuoret otettiin asukkaiden keskuudessa hyvin vastaan.

– Onhan se heille vaihtelua, ja miespuoliset asiakkaat olivat hyvin tyytyväisiä, että oli poikia töissä, kun meillä ei muuten ole miespuolista henkilökuntaa. Ei tarvitse heidän olla aina naisten seurassa, Tellervo naurahtaa

Yhdistys on ollut mukana kampanjassa joka vuosi ja nuorten kanssa asiat ovat aina sujuneet mallikkaasti.

– Meille hakeutuu sellaisia nuoria, jotka ovat oikeasti kiinnostuneita tästä työstä. Nuoret eivät ole pelkästään sen palkan perässä ja heillä on motivaatio kohdallaan.

Töitä ikäihmisten parissa riittää, eikä kesäduunareita varten tarvinnut erikseen keksiä työtehtäviä.

– Kyllä meillä täällä oli heille työtehtäviä odottamassa, meillä kun näitä hommia riittää. Nuoret tekivät monenlaista: veteraanien päiväkuntoutusta, ulkoiluttivat vanhuksia, astiahuoltoa ja virkistystoimintaa.

– Suosittelisin ehdottomasti muitakin yhdistyksiä palkkaamaan nuoria, heistä on paljon apua ja iloa, Tellervo kertoo.

Kesäduuni-kampanjan myötä OP Etelä-Karjala mahdollisti tänä kesänä 100-vuotiaan Suomen kunniaksi sadan eteläkarjalaisen nuoren kesätyön paikallisissa yhdistyksissä. Blogisarjassa tutustutaan neljään nuoreen ja heidän työnantajiinsa. Osapuolet kertovat, millainen kokemus Kesäduuni oli.