Kiinteistönvälittäjät ovat työnsä ansiosta usein kaupunkilaisten tuntemia henkilöitä – julkkiksia, joiden avulla oma koti on ostettu tai myyty. Tai ainakin tiedetään joku, joka on välittäjän palveluita käyttänyt. Näin on asian laita myös Pekka Kalliokosken kohdalla. Lähes 27 vuotta kiinteistönvälittäjänä ja yli tuhat asuntokauppaa ovat meriittejä, jotka herättävät kunnioitusta. Nyt työuran päättyessä käsillä on uuden ajanjakson alku.

Pekka Kalliokoski tuli kokeilemaan kiinteistönvälittäjän töitä alun perin puoleksi vuodeksi, mutta jäikin alalla lähes 27 vuodeksi. Mikä sai miehen jäämään silloin ja mikä alassa on koukuttanut näin pitkään?

– Tullessani alalle olin jo tottunut olemaan asiakaspalvelussa. Huomasin kiinteistönvälittäjän työn mielenkiintoiseksi ja viihtymistäni edesauttoi hyvä työnantaja, jonka palveluksessa oli helppoa olla ja joka tarjosi myös hyviä työsuhde-etuja työntekijöilleen. Yksi tärkeimmistä oli hyvä ruoka, muistelee Pekka työuran alkuaikoja hymyillen. 

– Tämä työ oli – ja on edelleen - itsenäistä, mutta tarvittaessa työkavereita jeesataan. Toimistolla on aina ollut mahtava henki emmekä kilpaile keskenään. Työ ei ole ollenkaan liukuhihnatyötä vaan asiakkaan tarpeet selviävät ennen kaikkea kuuntelemalla. Kun sopiva koti asiakkaalle löytyy, saa siitä itsekin hyvän adrenaliinipiikin.  

Pyöräilevästä kiinteistönvälittäjästä sähköiseen kaupankäyntiin

Pitkän työuran aikana työtavat ovat ehtineet muuttua – merkittävästikin. Vielä 1990-luvulla myynnissä olevat kohteet merkittiin päiväkirjaan ja toimistolle vasta tullut Pekka sai lainata tarvittaessa asuntoesittelyitä varten esimiehensä Matti Leskelän autoa. Muutoin hän kulki pyörällä ja olikin – huumorilla höystettynä - kaupungin ainut pyöräilevä kiinteistönvälittäjä.

Alkutaipaleella Pekalla käytössä ollut kamera, jolla otettiin myytävästä kohteesta yksi julkisivukuva, on vaihtunut kamerakännyköihin, kuvankäsittelyyn, ammattivalokuvaajan ottamiin kuviin ja moniin muihin ohjelmiin. Virtuaaliset esittelyt ovat tulleet jäädäkseen ja asunnon stailaus on arkipäiväistynyt.

Korona-aika muutti yleisesittelyt yksityisesittelyiksi ja vauhditti asuntoesittelyjen digitaalista loikkaa.  Uusin aluevaltaus on etäesittely, jossa myytävästä tai vuokrattavasta kohteesta kiinnostunut henkilö voi ilmoittautua etukäteen esittelylle, jossa välittäjä kulkee asunnossa kuvaten ja esitellen tiloja. Asiakas seuraa esittelyä etänä, mutta pääsee hyvin tutustumaan kohteeseen ja voi esittää myös kysymyksiä. Digitaalisuus on mullistamassa myös asuntokauppojen tekemisen kun paperiset osakekirjat poistuvat ja asunto-osakekauppa voidaan hoitaa kokonaan sähköisesti. 

– Ala on muuttunut alkuajoista totaalisesti ja mielestäni muutokset ovat pääosin hyvä asia. Tekniikka helpottaa tekemistä, mutta ei korvaa fyysistä tutustumiskäyntiä eikä ammattitaitoista kiinteistönvälittäjää. Nopeiden muutosten keskellä ei saisi kuitenkaan unohtaa esimerkiksi vanhempia ihmisiä, toteaa Pekka.

Avaintekijöinä luotettavuus ja vastuullisuus

Oman kodin ostaminen on useimmille suomalaisille elämän tärkein – ja kallisarvoisin - hankinta. OP Kodilla on ollut, ja on yhä edelleen, merkittävä asema kiinteistönvälityksessä ja uusien kotien löytäjänä. OP Koti mielletään luotettavaksi toimijaksi ja tuorein meriitti on Taloustutkimuksen teettämä Suomi tänään 2020 -tutkimus, jonka mukaan suomalaiset valitsivat OP Kodin luotattavimmaksi kiinteistönvälittäjäksi.

Arvot tulevat esiin myös Pekka Kalliokosken puheessa. Kaikki Suomen OP Kodit ovat osa OP Ryhmää ja jakavat saman arvomaailman – ihmisläheisyyden, vastuullisuuden ja yhdessä menestymisen. Käyttäessään OP Kodin palveluita, asiakas voi olla varma, että alalla yhdessä sovittua hyvää välitystapaa noudatetaan. LKV-tutkinto (=laillistettu kiinteistönvälittäjä), jonka Pekkakin on suorittanut, merkitsee kantajalleen osoitusta ammattipätevyydestä. Ja mikä tärkeintä – se tuo turvallisuutta kaupankäyntiin.

Kun toimimme osana OP Ryhmää, pystymme palvelemaan asiakkaita paljon laajemmin kuin pelkästään asuntokaupoissa. Pankki- ja vakuutusyhteistyö tarkoittaa asiakkaalle kaikkia palveluita saman katon alta eli käytännössä asuntolainaneuvotteluiden ja vahinkovakuutustarpeiden hoitamista kuntoon samalla kertaa, summaa Pekka.

Asiantuntijan neuvot asuntokuumeeseen

Kevätauringon kurkistellessa ikkunasta sisään ei ole perin harvinaista, että asuntokuume iskee. Miten asiassa kannattaa edetä?

– Netissä voi tehdä lainahakemuksen vaikka heti ja esimerkiksi op.fi-palvelussa hakemuksen voi tehdä vaikkei vielä olisikaan OP:n asiakas. Ennakkopäätös ”takataskussa” on helppo alkaa katselemaan myytäviä kohteita, opastaa konkarivälittäjä Pekka.

– Kiinteistönvälittäjän palveluita käyttävät useimmiten asunnon myyjät, mutta myös ostajat ovat löytäneet meidät. Ostotoimeksiannot tulevat lisääntymään pikkuhiljaa. Olipa sitten kyseessä asunnon myymistä tai ostotoimeksiantoa miettivä ostaja loppupeleissä välittäjän palkkio on kuitenkin pieni maksu helppoudesta ja turvallisesta palvelusta. Kyllä ammattitaitoista kiinteistönvälittäjää kannattaa käyttää, summaa Pekka haastattelun lopuksi.

Pekka Kalliokoski jää vapaalle 1.4. alkaen ja siitä edelleen eläkkeelle. Suunnitelmissa on ainakin vaarille kuuluvia, mieluisia tehtäviä sekä futista ja koripalloa tutuissa ikämiesporukoissa.

Ota kanssamme askel kohti uutta kotia!

OP Koti Pohjanmaa Oy LKV - Kiinteistönvälitys Kokkola

OP Keski-Pohjanmaan asiantuntijat ovat lähelläsi

OP Koti Pohjanmaa Oy LKV - Kiinteistönvälitys Ylivieska

OP Koti Pohjanmaa Oy LKV - Kiinteistönvälitys Kalajoki