Opiskelija saattaa joutua elämään hyvin niukasti ja tinkimään ruuan monipuolisuudesta. Myöhemmässä elämässä hyvien taloustaitojen ja mahdollisen urakehityksen myötä voi saada kartutettua hyvän hätävaran tai haaveiden mahdollistajan. Lapsiperheen arkea elävälle saattaa olla tarpeen isompi koti tai enemmän vapaa-aikaa ja vähemmän työssäkäyntiä, mutta ne eivät ole siinä hetkessä taloudellisesti mahdollisia saavuttaa. Myöhemmin lapset ovat kasvaneet isommaksi ja rahan tarve on saattanut pienentyä, kun samaan aikaan perheen asuntolainat on maksettu ja tulotaso säilynyt ennallaan tai jopa noussut. Saattaa myös tulla elämänvaihe, jossa ihminen voi huomata, ettei enää itse ehdi kuluttamaan säästämiään ja ansaitsemiaan varoja elämänsä aikana.

Tästä hyvä esimerkki on äitini. Äitini on ollut hyvin pihi rahan käyttäjä, eikä hän ole koskaan varsinaisesti puhunut säästämisestä. "Älä takaa koskaan kenenkään lainaa" oli ainoa hänen antamansa oppi raha-asioihin liittyen. Tuota oppia olen noudattanut, ja sen lisäksi opetellut paljon muita oman talouden hallintaan liittyviä asioita. Lopulta taisin kannustaa äitiäkin säästämään ja sijoittamaan. Ja hän vuorostaan noudatti minun vinkkejäni.

Nyt hänellä ei ole rahasta pulaa, mutta aika meinaa käydä vähiin sen käyttämisen suhteen. Hän on elämänsä aikana haaveillut erilaisista matkoista ja hankinnoista, mutta ei ehkä raskinut toteuttaa niistä kaikkia. Viimeisen vuoden aikana hän on päässyt omien haaveiden toteuttamisen makuun. Mutta ikävä kyllä, hieman liian myöhään. Hän ennätti nauttia "vapaarouvan" elämästä vain vuodenpäivät. Nyt hän tulee tarvitsemaan säästöjään ennen näkemättömän paljon. Tuettu asumispalvelu on arvokasta lystiä ja jonot ovat valtavan pitkät, lähemmäs vuoden mittaisia.

Ne, jotka ovat varautuneet elämän tuomiin yllätyksiin, voivat elää elämänsä viimeiset hetket laadukkaasti. Tämä toki vaatii myös läheisiltä, että järjestetään ja vaaditaan parhaat mahdolliset olosuhteet. Siihen ne loput säästöt äitini kirstun pohjalta kuluvatkin. Uskon, että lopulta äitini säästöt kohdistuvat juuri siihen, mihin hän elämänsä aikana pyrki varautumaan. Ihmisarvoiseen ja hyvään elämään viimeiseen hengenvetoon saakka. Ja juuri näin sen toivon menevän, että äitini säästöt käytetään nimenomaan häneen itseensä.

Haaveita kannattaa toteuttaa ja elämää pitää elää, mutta silti ei kannata elää kuin viimeistä päivää. Elämän varrella tulee hetkiä, joiden hoitamisesta selviää hieman kevyemmin, jos niihin on varautunut. Siksi kannustan jokaista säästämään ja sitäkin kautta pitämään huolta itsestä ja läheisistä.

Heidi Lösönen, senior varainhoitaja, OP Private Pohjois-Savo

Näin pääset säästämisessä alkuun

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen vaihtoehtoihin op.fissä

Tutustu OP Private Pohjois-Savon varallisuudenhoitopalveluihin

Siirry OP Pohjois-Savon verkkosivuille