OP Talousillan avasi OP Pohjois-Savon toimitusjohtaja Seppo Pääkkö, joka kertoi puheenvuorossaan pankin ajankohtaiset kuulumiset. Seppo kertoi kuulijoiden iloksi, että pankin liiketoiminta ja vakavaraisuus jatkoivat vahvaa kehitystä koko alkuvuoden. Yhtenä panostuksena vuodelle 2019 hän toi esiin, että pankki keskittyy liiketoiminnan kehittämisen lisäksi nuorten taloustaitojen edistämiseen.

-Nuorten taloustaitoihin panostetaan monella eri tavalla. Järjestämme vuosittain kymmeniä pankkitunteja koululaisille ja opiskelijoille, olemme mukana syrjäytymisvaarassa oleville nuorille perustaitoja opettavassa Taloustaitohankkeessa, osallistumme Yrityskylä Itä-Suomen Alakoulun oppimisympäristön toimintaan, yhdessä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton (HYOL) kanssa vahvistamme 9. luokkalaisten talousosaamista Taloustaitokilpailussa ja autamme yhdistyksiä työllistämään nuoria Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjassa, Seppo Pääkkö avasi tarkemmin käytännön taloustaitotekemistä.

Sepon jälkeen vuorossa oli odotettu puhuja, OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio, joka toi finanssimaailman ja OP Ryhmän kuulumiset Kuopioon. Ritakallio nosti esille neljä keskeistä muutostekijää, jotka ajavat finanssialaa uudistumaan: sääntely ja valvonta, asiakaskäyttäytymisen muutos, kilpailuympäristön muutos ja teknologinen murros. Hänen mukaansa kaikki nämä yhdessä tulevat vaikuttamaan keskeisesti siihen, miltä finanssisektori näyttää tulevaisuudessa.

-OP Ryhmällä ja Pohjola Vakuutuksella on vankka ydinosaaminen pankki- ja vakuutusalalla, johon keskitymme. Pohjola Sairaalan liiketoiminta tukee vahvasti yhtä Pohjola Vakuutuksen ydinosaamista - urheilu- ja terveysvakuuttamista. Omaa liiketoimintaamme tukemaan voi löytyä myös sopivia kumppaneita, sillä murroksessa menestys vaatii, että teemme yhteistyötä kumppanien kanssa parhaan asiakaskokemuksen luomiseksi, Ritakallio kertoo.

OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskasella oli ajankohtaista asiaa talousnäkymistä. Reijon mukaan talous on hidastumassa lähivuosina, mutta talouden kokonaistilanne on edelleen hyvä. Yhdysvallat nähdään yhä maailmantalouden merkittävimpänä veturina, kun taas Kiina toiminnallaan luo pienempää erottelua ja on vaikuttanut paljon viimeisen vuoden kehitykseen myös euroalueella.

Suomen talouden tilanteessa Reijo näki sekä hyvää että huonoa. Kulutuksen tasapainoinen kasvu, vienti ja investoinnit hän koki positiivisena. Työn tuottavuus on kuitenkin heikentynyt ja viennin kilpailukyvyn parantuminen ei ole ollut odotetulla tasolla. Nähtäväksi jääkin hidastuuko talous, kuten suurin osa ennusteista näyttäisi, vai nähdäänkö vielä viimeinen riuhtaisu pitkässä nousukaudessa, jossa talous lähtisi vahvempaan laukkaan.

-Kaikki tietävät, että jos yöllä hiljaisella moottoritiellä hidastaa, ei se haittaa juuri ketään, mutta jos alat jarrutella kovassa ruuhkassa, alkaa heiluriliikettä muodostua ja liikenne voi jossakin vaiheessa jopa seisahtua. Tietyssä vaiheessa suhdannetta, kun asioita tapahtuu ja luottamuspulaa syntyy, voivat vaikutukset olla yllättäviä, Reijo havainnollistaa.

Viestintäalan yrittäjä ja sijoitusbloggaaja Merja Mähkä jatkoi Reijon jälkeen omalla sijoittamisen puheenvuorollaan. Merja nosti esiin suomalaisten taipumuksen olla puhumatta raha-asioista ja halusi haastaa kuulijoita kyseenalaistamaan tätä ajattelua. Merjan mielestä avoin ja rehellinen puhe rahasta ja sijoittamisesta on tärkeää. Hän itse sijoittajana pyrkii luomaan lisää taloudellista liikkumavaraa ja mahdollistaa sijoittamisen kautta erilaisten asioiden tekemistä. Merja suosittelikin kaikkia kuulijoita aloittamaan sijoittamisen rohkeasti, mutta äkkirikastumisesta ei välttämättä kannattaisi haaveilla.

-Raha on siinä mielessä inhottavaa, että raha tulee rahan luokse. Se on kuin lumipallo. Mitä suurempi pallo, sitä enemmän se kerää uutta lunta mukaansa. Tästä syystä on tärkeää muistaa pitkä tähtäin sijoittamisessa, Merja kertoo.

Illan juontajina puheenvuorojen välissä toimivat OP Pohjois-Savon varainhoitaja Heidi Lösönen sekä sijoitusjohtaja Juho Lappi. Tilaisuuteen osallistuneilla asiakkailla oli mahdollisuus esittää etukäteen sijoittamiseen ja ajankohtaisiin aiheisiin liittyen kysymyksiä, joita Heidi ja Juho käsittelivät puheenvuoroissaan puhujavieraiden kanssa. Illan aikana nähtiin myös upea musiikkiesitys Elämän kaarella, josta yleisö sai nauttia puhujien välillä. Lopuksi pankinjohtaja Antti Hult sai kunnian päättää tilaisuus ja asiapainotteisen tapahtuman jälkeen siirryttiin vielä kevyelle iltapalalle tapaamaan tuttuja ja jatkamaan vapaamuotoista keskustelua illan aiheista.

Tunnelma talousillassa oli positiivinen, keskustelua oli paljon ja asiakkaat vierailivat ahkerasti myös paikalla olleiden yhteistyökumppaneiden esittelypisteillä. Monet olivat iloisia siitä, että pääsivät keskustelemaan ajankohtaisista asioista yhdessä pankin henkilökunnan sekä muiden asiakkaiden kanssa. Kiitosta annettiin puheenvuoroista, jotka toivat erilaisia näkökulmia sijoittamiseen. Suuri osa illan sujuvuudesta ja tunnelmasta kuului myös Kuopion Musiikkikeskuksen henkilökunnalle, joka ammattitaidollaan varmisti onnistuneen illan asiakkaille.

-Olemme OP Pohjois-Savossa tyytyväisiä siihen, että sijoittaminen ja vaurastuttaminen puhuttavat ja liikuttavat asiakkaitamme eripuolilta toimialuetta. OP Talousillassa pääsimme jälleen toteuttamaan tärkeää perustehtäväämme: lisäämään omistaja-asiakkaidemme taloudellista hyvinvointia, Seppo vetää yhteen illan kulun.