Uudessa tiimissä työskentelee myös lakiasioihin perehtynyt assistentti, Maarit. - Meille hän on iso apu, mutta asiakkaille hän on aarre, hehkuttavat kollegat.

- Maarit on tavoitettavissa silloinkin, kun me muut olemme asiakastapaamisissa. Hän tietää meidän erikoisosaamisemme ja tuntee kaikki lakipalvelumme. Hänelle asiakas voi luottamuksellisesti kertoa, millaiseen asiaan tarvitsee apua. Maarit sitten kyselee tarkemmin, varaa ajan ja kertoo myös tarvittavista papereista.

- Maarit valmistelee, auttaa ja viimeistelee asiakastapaamisiamme niin, että me voimme yhdessä asiakkaiden kanssa keskittyä asioiden ytimeen.

Millaisissa asioissa pankkilakimies auttaa?

- Vastaan ensin, että rikos- ja riita-asiat eivät kuulu pankkilakimiehen toimenkuvaan, sanoo Iida Saukkosaari.

- Osaamisemme on huolenpitoa asiakkaittemme omaisuudesta: miten on viisainta järjestää esimerkiksi omaisuuden myyminen tai sen lahjoittaminen, tai säilyttäminen suvussa. Tai omaisuuden jakamisen suunnittelu avioeron tai kuoleman varalta.

- Testamenttien ja avioehtojen lisäksi asiakkaamme hyödyntävät osaamistamme, kun tarvitsevat esimerkiksi perunkirjoituksen tai perinnönjakosopimuksen.

- Autamme myös, kun asiakas haluaa tukea taloudellisesti vaikkapa sukunsa nuoria ilman, että näille koituu lahjoituksesta veroseuraamuksia.

- Tai kun asiakkaamme haluaa tehdä virallisen asiakirjan siitä, kuka huolehtii hänen omaisuudestaan sekä laskujen maksamisesta ja hoitopäätöksistä, jos hän ei väliaikaisesti itse pysty. Näistä asioista voi määrätä edunvalvontavaltuutuksella. Olen tehnyt sellaisen itsellenikin, enkä ole tavannut yhtään asiakasta, nuorta tai vanhaa, joka olisi katunut sen tekemistä.

OP Raahenseudun lakitiimi. Vasemmalta: Janika Keskitalo, Jari Kantomaa, Jenni Mäki-Petäjä ja Iida Saukkosaari.

OP Raahenseudun lakitiimi. Vasemmalta: Janika Keskitalo, Jari Kantomaa, Jenni Mäki-Petäjä ja Iida Saukkosaari. Iida suorittaa tällä hetkellä auskultointiaan käräjäoikeudessa. Samalla kun hän valmistuu varatuomariksi, hän näkee, kuinka monta riitaa voitaisiin välttää ennakoimalla asioita oman pankkilakimiehen kanssa. Yhteiskuvasta puuttuu lakiassistentti Maarit Mustonen, joka oli kuvanottohetkellä lomalla.

Milloin tiedät onnistuneesi pankkilakimiehen työssä?

- Janika: Usein elämän tärkeiden asiakirjojen kuntoon laittamisen jälkeen asiakas saattaa sanoa: ”Nyt voin nukkua yöni rauhassa, kun tiedän, että paperiasiat ovat kunnossa”.

- Iida: Kun voin auttaa ja tukea asiakasta hänelle haastavassa asiassa ja vaikeassa elämäntilanteessa, ja kun onnistun kertomaan monimutkaisen asian selkeästi.

- Janika: Parhaita kiitoksia omaan työhön ovat tilanteet, joissa asiakas tuumaa, että ”En olisi osannut kyllä itse ottaa huomioon kaikkia näitä asioita. Olipa hyvä, että teetätettiin kauppakirja täällä”.

- Jenni: Kun asiakas sanoo, että minua oli helppo lähestyä, ja että ymmärsin häntä. Ja kun asiakas saa minuun nopeasti yhteyden.

- Janika: Juristina mieleeni on jäänyt perinnönjakotilanteessa kuulemani tarina: Testamentinsaaja kertoi, kuinka hän oli lapsena ollut papan kanssa metsän laidalla ja ihmetellyt papan sanomaa siitä, että jonain päivänä tuo metsä tulisi olemaan hänen. Tämä lapsenlapsi muisti pienenä poikana ihmetelleensä: ”Miten joku voi omistaa metsää?”

Nyt papan perinnönjaossa kaikki konkretisoitui siihen, että tälle testamentinsaajalle siirtyi omistukseen metsäkiinteistöjä, ja näin hänestä tuli metsänomistaja ihan kuten pappa oli vuosia sitten kertonut. 
Tässä tarinassa juristia lämmittää myös omaisuuden siirtymisen tärkeä jatkumo testamentin tekemisestä perunkirjoitukseen ja lopulta perinnönjakoon asti.

- Jenni: Koen onnistuneeni aina, kun saan auttaa nuoria, perheellistyviä aikuisia. On mahtavaa, kun nuoret oivaltavat, miten tärkeää on laittaa elämän tärkeät asiakirjat kuntoon. Silloin perheen toiminta ja tulevaisuus saadaan turvattua halutulla tavalla - ja mahdollisimman helposti myös niissä elämän vaikeammissa tilanteissa.

Näin tavoitat OP Raahentienoon lakitiimin:

raahentienoo.lakipalvelut@op.fi

OP Raahentienoon lakipalveluiden puhelin: 010 2576 202

Lue lisää Osuuspankin lakipalveluista

Sinua saattaisi kiinnostaa

Neljä asiaa, joista kannattaa puhua ikääntyvien vanhempien kanssa jo tänään

Mitä tapahtuu omaisuudelle puolison kuollessa? Näin säästöt ja sijoitukset kannattaa järjestää

4 tapaa pienentää perintöveroa – hajauta ja hallitse

Avioehto ei ole vain paljon tienaavien juttu – tämän takia se on tärkeä kaikille