Oletko monta kertaa huomannut ajattelevasi ”Ei minun vaikuta sijoittaa näitä pieniä säästöjäni, tarvitsen ne hetkenä minä hyvänsä.” Tätä kannattaa pohtia uudestaan, sillä säästämisen tapoja on monia, ja pennissä todellakin on ison säästön alku. Sijoittamista ei siis tarvitse aloittaa sitten joskus isosta pesämunasta.

-Eilen oli paras päivä aloittaa säästäminen, mutta aloita se heti toiseksi parhaana päivänä, asiakkuusjohtaja Saara Saari OP Private Lapista vinkkaa. Hänen mukaansa yksittäiset sijoittajat eivät kadu ostoksiaan vaan yleensä sitä, etteivät ole aloittaneet säästämistä ja sijoittamista aiemmin.

Miksi säästämisen tai sijoittamisen aloittaminen on sitten niin tärkeää?

-Kun säännöllisen säästämisen ja sijoittamisen aloittaa jo nuorena niin pääsee hyötymään korkoa korolle-ilmiöstä ja sijoituspäätöksiä tulee automaattisesti hajautettua eri vaiheisiin. Aika on sijoittajan paras ystävä ja mielestäni sijoittaminen tulisikin lähtökohtaisesti nähdä läpi elämän jatkuvana prosessina, asiakkuusjohtaja Aapo Immonen Tornion Osuuspankista toteaa.

Aapo Immosen mukaan matkan varrelle voi toki asettaa erilaisia välitavoitteita elämän suuria ja pieniä hankintoja varten. Sijoitushorisontti on yksi keskeisimmistä sopivan sijoituskohteen valintaan vaikuttavista tekijöistä.

Sijoittamisen riskit mietityttävät erityisesti sitä vasta aloittavia. Riskeihin voi varautua sijoittamisen tavoilla ja valinnoilla. Etenkin säännöllisesti pienesti sijoittava pienentää riskiä jo pelkästään hajauttamalla sijoittamistaan ajallisesti, kun sijoittaa pienen summan kerran kuukaudessa pitkän ajanjakson ajan.

-Jokaisella meillä on henkilökohtainen riskinsietokyky ja täytyy miettiä oma riskinsä niin, että pystyy nukkumaan yönsä hyvin. Myöskin elämäntilanne ja säästämisen tavoite määrittelee riskin. Jokaiselle löytyy sopiva rahasto OP ryhmän tarjoomasta. Mikäli sijoitusaika on pitkä, suosittelen ottamaan osakepainoa enemmän, sillä osakkeet ovat tuottaneet pitkän ajan kuluessa parhaiten, Saara Saari kiteyttää.

-Pitkäaikaiseen säästämiseen ja sijoittamiseen erittäin päteviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi OP:n osakeindeksirahastot, joilla saa rakennettua myös pienellä alkupääomalla globaalisti hajautetun sijoitussalkun. Lyhyemmän tähtäimen hankintoja varten sijoituskokonaisuuteen on hyvä poimia myös matalariskisempiä kohteita esimerkiksi erilaisista korko- ja kiinteistösijoituksista, Aapo Immonen tarkentaa.

Kuka tahansa voi aloittaa kuukausisäästämisen rahastoihin itselleen, lapselleen tai lapsenlapselleen.

OP.fi ja OP-mobiilin kautta voit tehdä helposti sijoittamista sekä seurata markkinoita vaikka omalta kotisohvaltasi ympäri vuorokauden minä viikonpäivänä tahansa. Voit kääntyä myöskin konttorin puoleen ja saada OP Ryhmän asiantuntijat käyttöösi lähikonttorissasi.

OP:n omistaja-asiakkaana säästät, sillä saat miltei kaikkien rahastojen merkintä, vaihto ja lunastuspalkkiot veloituksetta.

Ota omistaja-asiakkaan edut käyttöösi käden käänteessä:

  • Liittyessäsi omistaja-asiakkaaksi maksat kertasijoituksena jäsenosuusmaksun 100 euroa. Muita maksuja ei ole
  • Pääset heti hyödyntämään osuuspankin omistaja-asiakkaille kuuluvia monipuolisia etuja.
  • Jos joskus päätät luopua omistaja-asiakkuudestasi, saat jäsenosuusmaksun takaisin.