Asuntorahoituksen kysyntä oli koko viime vuoden aikana vilkasta. Trendi jatkuu ja asuntolainoja haettu tänä vuonna lähes 20 % enemmän koronan aiheuttamasta epävarmuudesta huolimatta. Erityisesti vapaa-ajan asuntoihin haettiin lainoja vuonna 2020 edellisiä vuosia enemmän. Lyhennysvapaahakemusten määrä on palautunut normaalitasolle viime kevään nousun jälkeen.

- Asiakkaidemme halu suojautua korkojen nousua vastaan jatkuu voimakkaana. Tämä osoittaa, että asiakkaamme haluavat mielenrauhaa turvaamalla lainanhoitokykynsä omaan sairastumisen, työtilanteen heikkenemisen tai korkojen nousun varalta. Korona-aikana digitaalisten kanavien suosio on kasvanut entisestään, lainahakemuksista viime vuonna 90 % tuli digitaalisten kanavien kautta ja asuntokaupoista yhä merkittävämpi osa tehtiin sähköisesti. Säästämisen ja sijoittamisen suosio on lisäksi kasvanut merkittävästi, toteaa pankinjohtaja Satu Laamanen OP Uusimaasta.

Näkemyksemme mukaan keväällä 2021 kauppoja tehdään koronapandemiasta huolimatta paljon

 - Vuosi 2020 oli poikkeuksellinen myös asuntomarkkinoilla. Keväällä asuntomarkkinat jämähtivät koronan iskettyä. Hinnat pitivät kuitenkin pintansa. Loppusyksyn ja talven myötä asuntomarkkinat lämpenivät uudelleen etenkin kaupungeissa. Niin kauppamäärät, hinnat kuin nostetut lainatkin nousivat loppuvuodesta. Hintojen jyrkkääkin laskua pelättiin keväällä, mutta sitä ei lopulta nähty. Syitä asuntomarkkinoiden vahvaan kriisinsietokykyyn on varmasti useita. Matalat asumiskustannukset – korkojen ollessa matalalla, tarjotut lyhennysvapaat laskivat omistusasujien asumiskustannukset tarvittaessa erittäin matalalle. Asuntojen kysyntä etenkin kaupungeissa ja kehyskunnissa on vahvaa, toteaa OP Koti Uusimaan toimitusjohtaja Tuomas Tyrsky.

 - Näkemyksemme mukaan keväällä 2021 kauppoja tehdään koronapandemiasta huolimatta paljon. Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa asuntokauppamäärät ovat kasvussa, ilmapiiri on luottavainen ja kiinnostus väljempään asumiseen on edelleen kasvussa. OP Koti näkee erittäin tärkeänä myös uudiskohteiden tuotannon, jolla on vaikutusta paikalliseen elinvoimaan ja työpaikkoihin. Digitaalinen asunto- ja kiinteistökauppa sekä OP Kodin asiakkaille tarjoamat stailauspalvelut löivät läpi vuonna 2020. Parhaimmillaan laadukkaassa kiinteistönvälityspalvelussa yhdistyvät paikallisuus, henkilökohtaisuus ja digitaalisuus, jatkaa Tyrsky.

 Asuntomessut 2021 tuovat Lohjalle näkyvyyttä ja elinvoimaa

Kesällä 2021 järjestettävät Lohjan Asuntomessut tulevat piristämään paikallisia asuntomarkkinoita. Asuntomessut järjestetään nyt viiden vuoden sisään neljä kertaa Uudenmaan kehyskunnissa: viime kesänä Tuusulassa, 2021 Lohjalla, 2022 Keravalla ja 2023 Loviisassa. Asuntomessut ovat erinomainen piristysruiske muutenkin kasvavalle pääkaupunkiseudun kehysvyöhykkeelle. Asuntomessualueiden hintataso usein nousee, sillä asuntomessut tuovat messupaikkakunnalle näkyvyyttä ja elinvoimaa. OP on vahvasti mukana myös ensi kesän Lohjan Asuntomessuilla.