Asuntokauppaan pitää suhtautua asianmukaisella vakavuudella. Sitä ei pidä tehdä harkitsematta ja hutiloiden. Huolellisella valmistelulla ja luotettavien asiantuntijoiden apuna käyttämisellä minimoidaan riskit siitä, että asuntokauppaa puidaan jälkikäteen vuosia käräjillä. Asiantunteva kiinteistönvälittäjä on kullan arvoinen apu niin asunnon ostajalle kuin myyjällekin. Jos kauppa tehdään ilman välittäjää, on hyvä käyttää kauppakirjaa laadittaessa ja kaupan ehdoista sovittaessa apuna luotettavaa lakimiestä, sanoo Uudenmaan Osuuspankin pankkilakimies, varatuomari ja kaupanvahvistaja Harri Salonen.

 - Luvattoman usein näkee kauppakirjoja, jotka on kopioitu vanhasta pohjasta ymmärtämättä laisinkaan, mitä asiakirjaan otetut ehdot tarkoittavat, Salonen jatkaa.

Toinen seikka, mistä asuntokaupan konkari muistuttaa asunnon hankkijoita, on tulevaisuuteen varautuminen.

  • Mikään ei ole pysyvää. Ani harva asuu ensiasunnossaan koko ikänsä. Muutostilanteisiin varautuminen jo asuntoa hankittaessa on ensiarvoisen tärkeää, sanoo pankkilakimies Salonen.

Elämän suuret kriisit ovat asioita, joihin oman kodin ostajan on syytä varautua

- Tosiasia on, että noin joka neljäs Suomessa rekisteröity avioliitto päättyy eroon. Avoliittojen päättymisestä minulla ei ole edes kunnon tilastoja. Jo asuntoa hankittaessa on fiksua miettiä ja sopia kumppanin kanssa siitä, mitä asunnolle tapahtuu, jos liitto ei kestäkään. Sairaudet voivat vaatia kodin vaihtamista tai kumppanin kuolema tulla ennenaikaisesti. Kaikki tällaiset elämän suuret kriisit ovat asioita, joihin oman kodin ostajan on syytä varautua avioehdolla, edunvalvontavaltakirjalla ja testamentilla samalla tavoin kuin varautuu vakuutuksilla kotia ja perhettä kohtaaviin äkillisiin ja ennalta arvaamattomiin tapahtumiin, neuvoo Salonen.

Lisää mielenkiintoista asiaa asumisesta löydät Asumisen Trendit 2021 -webinaaritallenteestamme.

Webinaarin sisältö:
Avaus ja tervetulosanat
OP Uusimaa, pankinjohtaja Satu Laamanen

Uudenmaan alueella on vetovoimaa
OP Koti Uusimaa, toimitusjohtaja Tuomas Tyrsky ja myyntijohtaja Sari Kivinen

Viisi vinkkiä asuntolainan ottamiseen
OP Uusimaa, myyntijohtaja Vesa Toikka

Nämä asiat kannattaa huomioida asunnon myynnissä
stailaaja Tiina Salmelainen ja OP Koti Uusimaa, kiinteistönvälittäjä Kirsi Auranen

Pinnalla Asuntomessuilla 2021
Suomen Asuntomessut, kehitysjohtaja Anne Pallaste