Uudenmaan Osuuspankin vuosi 2021 oli erinomainen. Koko vuoden tulos oli 27,2 miljoonaa euroa, joka oli merkittävästi suurempi kuin edellisenä vuonna (10,9 Meuroa). Rahoitustoiminta kasvoi vuodessa 4,7 prosenttia ja asiakasvarat 8,1 prosenttia. Erityisesti sijoitusrahastojen, vakuutussäästöjen ja luottokannan kasvu kiihtyi selvästi. Vakavaraisuus on edelleen vahvalla tasolla 34,0 prosenttia. Omistaja-asiakkaiden määrä oli vuoden lopussa lähes 87 600 ja omistaja-asiakkaille vuoden aikana maksetut OP-bonukset olivat 9,6 miljoonaa euroa.

Vastuullisuus on tiivis osa liiketoimintaa ja strategiaa

Uudenmaan Osuuspankki toimii vahvana vastuullisena toimijana toimialueellaan. Vuosi 2021 jatkui edelleen koronapandemian vuoksi poikkeuksellisena ja toteutimme useita asiakaskohtaamisia sekä asiakkaiden koulutustilaisuuksia terveysturvallisesti digitaalisesti. Järjestimme parikymmentä erilaista verkkokanavissa toteutettua vuorovaikutteista asiakastapahtumaa ja julkaisimme toistakymmentä asiakasopastustallennetta. Tallenteet ovat vapaasti kaikkien käytettävissä ja löytyvät Uudenmaan Osuuspankin sosiaalisen median tileiltämme.

Vuoden 2021 aikana Uudenmaan Osuuspankki tuki taloudellisesti yli sadan paikallisen yhdistyksen ja seuran toimintaa, opastimme talous- ja digitaitoja 250 nuorelle, keräsimme koulutarvikkeita ja joululahjoja vähävaraisille perheille. Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjan kautta mahdollistimme 150 kesätyöpaikkaa 15–17-vuotiaille nuorille yhteistyössä toimialueemme seurojen ja yhdistysten kanssa. Vuoden aikana kolme työharjoittelijaa tutustui pankkitoimintaan toimipisteissämme ja työllistimme Uudenmaan Osuuspankissa kesätöiden kautta kymmenen nuorta.

Uudenmaan Osuuspankki oli mukana keväällä 2021 OP Ryhmän Tutkimussäätiön, Helsingin Seudun Osuuspankin ja Itä-Uudenmaan Osuuspankin kanssa lahjoittajana Aalto-yliopiston kauppakorkeakoululle lahjoitusvaroin perustettavassa osuustoiminnan professuurissa.

Panostimme koko vuoden ajan henkilökuntamme sekä asiakkaittemme terveysturvallisuuteen maskein, käsihuuhtein, turvavälein, tehosiivouksin ja etäkohtaamisia hyödyntämällä. Olemme pystyneet turvaamaan palveluiden toimivuuden koko vuoden ajan ja tarjoamaan kassapalveluita keskeytyksettä.

Varmistamme tietopääomamme käyttöä vastuullisesti jatkuvalla henkilöstön koulutuksella. Koko henkilöstömme on vuoden 2021 aikana suorittanut mm.  yksityisyydensuojan, tietoturvan ja tietosuojan sekä saavutettavuuden verkkokoulutukset. Konttoreissamme käytämme 100 prosenttisesti uusiutuvaa sähköenergiaa (tuulivoima). Syksyllä 2021 olimme mukana OP Ryhmän vastuullisuuskyselyssä omistaja-asiakkaillemme, jonka tulokset ohjaavat paikallisia vastuullisuushankkeitamme vuonna 2022. 

Autamme suomalaisia vaurastumaan

Uudenmaan Osuuspankin asiakkaiden rahasto- ja vakuutussäästöt kasvoivat vuoden 2021 aikana ennätykselliset 231 miljoonaa euroa, yhteensä yli 1,3 miljardiin euroon.

  • Talletukset kasvoivat vuodessa 66 miljoonaa euroa (2,5 %), 2,7 miljardiin euroon.
  • OP-Rahastot kasvoivat 616 miljoonaan euroon, kasvua vuodessa 154 miljoonaa euroa eli 33,3 prosenttia.
  • Sijoitussidonnaiset vakuutussäästöt kasvoivat vuodessa 87 miljoonaa euroa (17,2 %), 593 miljoonaan euroon.

Myös osakesijoittamisen suosio kasvoi edelleen. OP Privaten hallinnoimat varat kasvoivat vuoden aikana 160 miljoonaa euroa, mikä vastaa 20 prosentin kasvua ja hallinnoitavat varat yhteensä lähestyvät miljardia euroa.

Uudenmaan Osuuspankissa kotitaloudet tekivät viime vuonna kaikkiaan lähes 8 500 uutta säännöllisen rahastosäästämisen sopimusta. Kuukausittain aktiivisena olevia sopimuksia on jo noin 22 000 kappaletta ja keskimääräinen säästö per sopimus on hieman yli 80 euroa. Kuukausisäästäjien kasvu vuodessa oli 23 prosenttia, mikä on ennätyksellistä. Rahastosijoittamisessa vastuullisen sijoittamisen rahastojen suosio kasvoi edelleen ja OP-Ilmasto oli viime vuonna Suomen suosituin rahasto. Osakesijoituksissa Uudenmaan Osuuspankin kotitaloudet kasvattivat omistuksiaan eniten Sammon, Konecranesin ja UPM-Kymmenen osakkeissa.

Uudenmaan Osuuspankin Tuotto-osuuksia merkinneitä omistaja-asiakkaita on yli 4 000. Tuotto-osuuden minimisijoitus on 100 euroa ja maksimi miljoona euroa per asiakas. Tuotto-osuuden korot vuodelta 2021 maksetaan kesäkuussa. Vietämme tänä vuonna OP Ryhmän 120-vuotisjuhlavuotta. Sen kunniaksi tarjoamme omistaja-asiakkaillemme mahdollisuuden hyötyä Tuotto-osuuksien 1,2 prosenttiyksikön lisäkorosta. Lisäkoron myötä tuottotavoite on vuonna 2022 yhteensä 4,45 prosenttia.

Asuntokauppa kävi vilkkaana

Asuntolainakysyntä oli vilkasta, uusia asuntoluottoja nostettiin lähes 30 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavana aikana. Asuntoluottokanta kasvoi vuodessa 113 miljoonaa euroa eli 5,4 prosenttia. Etenkin ensiasunnonostajat olivat liikkeellä, ensiasuntolainoja myönnettiin jopa 54 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020. Myös asuntosijoittaminen kiinnosti edellistä vuotta enemmän, sijoitusasuntolainoja myönnettiin noin 13 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Sen sijaan vapaa-ajanasuntoihin otettujen lainojen kysyntä ei kasvanut edellisten vuosien tapaan ja vapaa-ajan asuntoihin myönnettiin lainoja lähes saman verran kuin vuonna 2020. 

Julkinen keskustelu inflaation ja korkojen noususta lisäsi etenkin korkosuojauksen kysyntää. Vuoden 2021 loka-joulukuussa 45 prosenttia uusista asuntolainoista suojattiin korkojen nousulta. Lyhennysvapaahakemusten määrä pysyi koko vuoden maltillisella tasolla.

Käteisen käytön määrä laski ja asiakkaiden asiointi siirtyi sähköisiin kanaviin

Käteisen käyttö hiipui tasaiseen tahtiin, ja korona-aika on kiihdyttänyt käytön vähenemistä entisestään. Uudenmaan Osuuspankissa kassa-asioinnin määrä väheni vuonna 2021 lähes 30 prosenttia vuodesta 2020.

Asiakkaiden asiointi siirtyi yhä kasvavissa määrin digitaalisiin kanaviin ja digitaalisten kanavien käyttö kasvoi kaikissa ikäluokissa. Uusista asiakkaista jo reilut 20 prosenttia tuli digitaalisten kanavien kautta asiakkaaksi. Vuoden aikana lanseerattiin uusia palveluita, joiden avulla asiakas voi asioida itsenäisesti, vaikka taidot eivät riittäisi digitaalisten palveluiden käyttöön. Esimerkiksi vuonna 2021 julkaistun OP Tiliviestin avulla asiakas pystyy tekstiviestien avulla seuraamaan tilitapahtumia sekä tilin saldoa.

Yritys- ja yhteisöasiakasliiketoiminta vahvassa kasvussa

Uudenmaan Osuuspankin yritys- ja yhteisöasiakasliiketoiminta oli erittäin vahvassa kasvussa vuonna 2021. Yritysluottoja nostettiin jopa 30 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020. Asunto-osakeyhtiöiden rahoittamisen lisäksi erityisen vahvaa oli varsinaisten yritysten rahoittaminen, joiden luottojen nostot kasvoivat 47,9 prosenttia. Yritysten rahoitustarpeiden painopiste siirtyi vuonna 2021 käyttöpääomarahoituksesta investointien ja yrityskauppojen rahoittamiseen.

Varallisuudenhoidon ratkaisuiden myynnissä tehtiin vuonna 2021 todellinen läpimurto, kun yritys- ja yhteisöasiakkaiden varallisuudenhoito moninkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna. Yritysasiakkaiden digitaalisten palveluiden, kuten yritysverkkopalvelu ja OP-yritysmobiili, voimakas kasvu jatkui vuonna 2021. Yhä useampi yritysasiakas halusi keskittää pankki- ja vakuutuspalvelut Uudenmaan Osuuspankin, Pohjola Vakuutuksen ja Ilmarisen hoidettavaksi.  

Uudellemaalle syntyy uusi vahva osuuspankki

Helsingin Seudun, Itä-Uudenmaan ja Uudenmaan Osuuspankkien edustajistot päättivät 29.9.2021 yhdistyä yhdeksi osuuspankiksi. Tavoitteena on, että Itä-Uudenmaan ja Uudenmaan Osuuspankit sulautuvat Helsingin Seudun Osuuspankkiin 1.8.2022. 

Yhdistymisen tavoitteena on asiakaskokemuksen parantaminen Suomen suurimmalla kasvualueella, Uudellamaalla. Uudella osuuspankilla tulee olemaan yli 340 000 omistaja-asiakasta ja yli 600 000 asiakasta. Pankin taseeksi muodostuu lähes 22 miljardia euroa ja asiakasliiketoiminnaksi 35 miljardia euroa. Sen omat varat ovat noin 1,44 miljardia euroa. Uudesta pankista tulee myös iso varainhoitaja, jolla on hoidettavana 7,9 miljardin euron varallisuus.

Yhdistyminen ei edellytä pankkien asiakkailta mitään toimenpiteitä. Asiakassuhteet jatkuvat entisellään.