Meistä varmasti jokainen muistaa sen ensimmäisen fiiliksen, kun sai ensimmäisen kesätyön. Jännitti, vähän saattoi jopa pelottaa, mutta monella päällimmäisenä tunteena on muistiin jäänyt innostus ja eräänlainen vapauden tunne.

Teksti Anri Helokangas, Talent Acquisition Specialist, OP:n Rekrytointi- ja työnantajakuvatiimi
Kuva Aleksi Humalainen
Julkaistu 12.2.2021

Keskimääräisesti ensimmäiset kesätyökokemukset saadaan 15-18-vuotiaana ja useimmin ensimmäiset kesätyöt ovat perinteisesti muun muassa puutarhanhoidon tehtäviä, jäätelömyyjä, lehtimyyjä, mansikanpoimija tai muu vastaavanlainen tehtävä, jossa ei vaadita täysi-ikäisyyttä tai aikaisempaa kokemusta ja jotka ovat nopeita omaksua. Vaikka historian saatossa usea asia on kehittynyt, ovat nämä ensimmäiset kesätyöalat pitäneet pintansa, sillä nämä tehtävät eivät ole maailmasta mihinkään kadonneet. Toki digitaalinen kehitys muuttaa tätäkin maailmaa ja esimerkiksi somereportterin kesätyö ensimmäisenä kokemuksena ei ole enää uniikkiharvinaisuus.  

Ensimmäiset kesätyökokemukset kantavat kauas 

Olen kauppiaan tytär ja sen sijaan, että olisin mennyt koulun jälkeen iltapäiväkerhoon, menin poikkeuksetta äitini kauppaan. Muistan istuneeni ostoskärryssä ja lukeneeni Aku Ankkaa, jotta en ollut tiellä, sillä intoa ja vauhtia oli rutkasti enemmän kuin hyötyä kaupan hommissa.  Ensimmäiset muistikuvani kaupassa työskentelystä ovat silti lapsuudesta, kun yletyin juuri ja juuri täyttämään pienen askolalaisen maalaiskaupan hyllyjä. En ylettänyt kuin keskimmäiselle hyllylle, mutta tahtotilani kurottaa korkeammalle oli kova ja keinot sen mukaiset, että myös ne ylähyllyt saivat täytettä. Ensimmäiseksi palkaksi sain lämpimän ruoan ja työkokemusta. Iän karttuessa sain vastuulleni uusia tehtäviä ja sen kautta uudenlaista osaamista ja kokemusta sekä pääsin töihin saman ketjun isompaan markettiin.  

Tuolloin en vielä ymmärtänyt tai osannut arvostaa sitä, että nämä varhaisimmat työkokemukseni ja oppini siltä ajalta ovat äärimmäisen tärkeitä loppuelämän uran kannalta. Onneksi äitini jaksoi pitää pintansa sen suhteen, että hän jaksoi toitottaa kapinoistani huolimatta, että nämä teini-iässä hankitut opit ja kokemukset antavat kantovoimaa pitkälle. Ei minusta kauppiasta tullut, mutta reilut 10 vuotta sain työskennellä erilaisissa kaupan alan ja myynnin tehtävissä. Työskentelin monissa erilaisissa tehtävissä ja kaikista en todellakaan pitänyt (esimerkiksi maitokaapin täyttäjänä tehtävästä), mutta silti niistä kaikista jäi jotain hyödyllistä osaamista tai kokemusta taskuihini. Muistan varmasti lopun ikääni sen sydämestä kumpuavan ylpeyden, kun pääsin töihin Helsingin keskustan Stockmannille, että minä maalaistyttönä olen päässyt tänne suureen maailmaan. Nyt kurkatessa taustapeiliin näistä myynti- ja markkinointitehtävistä sekä -taidoista on silkkaa hyötyä myös nykyisessä ammatissani, kun tehtävänäni on yksinkertaistettuna yhdessä kollegoideni kanssa rakentaa OP Ryhmästä sellainen työpaikka, että meille halutaan tulla töihin ja löydämme ne sopivimmat osaajat. Loppujen lopuksi ihan puhdasta myyntityötä tämäkin on.   

Mitä ensimmäiset kesätyöt kertovat rekrytoijalle? Mitä työelämä taitoja silloin jo opitaan?  

 Jokainen meistä aloittaa uransa jostain. Harva meistä osaa kuitenkaan sanoa kesätyöiässä, että mikä minusta tulee isona. Tärkeintä onkin se, että ylipäänsä kerää kokemuksia ja suhtautuu työelämään kiinnostuneesti. Rekrytoijan näkökulmasta uransa alkuvaiheessa tärkeintä onkin se, että hakija pystyy jollain tavalla osoittamaan potentiaalinsa. Siihen ei tarvita vuosien kokemusta vaan potentiaalia voi lähteä sanoittamaan esimerkiksi opiskelujen, harrastusten tai muun vastaavan tekemisen kautta hankitulla kokemuksella. Kesätyöhakemuksissa kannattaa myös kertoa itsestään mahdollisimman konkreettisella tavalla, ja mainita muutamia esimerkkejä, miten nämä asiat näkyvät toiminnassa. Työn tekeminen on siitä veikeä taito, että sitä oppii tekemällä. Laittamalla itsensä likoon ja alttiiksi erilaisiin tilanteisiin, tuo varmasti sitä parasta oppia ja kokemusta, jota ei koulusta voi oppia.  

Työelämätaidoissa kukaan ei voi olla koskaan valmis vaan niitä voi kehittää aina. Varmaa on se, että hyvillä työelämätaidoilla varustettu osaaja pärjää nyt ja tulevaisuudessa. Esimerkiksi neuvottelu-, ajanhallinta- ja tiimityötaidot ovat ammatissa kuin ammatissa välttämättömiä. Työelämätaitojen lisäksi on hyvä kuitenkin varmistaa perusosaaminen, että ymmärtää myös työn reunaehdot, esimerkiksi työsopimus- tai työsehtosopimustuntemus sekä jokaisen vastuullisen kesätyönantajan vastuulla on varmistaa, että sopimus on lain ja työehtosopimuksen mukainen ja kesätyöntekijä saa tehtäväänsä hyvän perehdytyksen sekä tukea työssänsä.  

Miten tunnistaa ja sanoittaa omaa osaamista, lue vinkit täältä: 

Miksi oman osaamisen sanoittaminen on niin vaikeaa? 

Näin sanoitat oman osaamisesi konkreettiseen ja ymmärrettävään muotoon

Lue myös: Yhdistys - tule mukaan ja tarjotaan nuorelle kesätyö OP:n piikkiin

Kirjoittaja Talent Acquisition Specialist Anri Helokangas työskentelee OP:lla Rekrytointi- ja työnantajakuvatiimissä. Tiimin tavoitteena on luoda jokaiselle hakijalle erinomainen hakijakokemus, kehittää rekrytoinnin ketteriä toimintamalleja sekä luoda edellytykset sille, että OP on finanssialan houkuttelevin työnantaja. Anrin henkilökohtaisena intohimona näiden asioiden lisäksi ovat data, analytiikka ja raportointi. Jos hän on joskus myöhässä jostain, yleensä syynä on se, että jokin mielenkiintoinen raportti on jälleen kerran imaissut mukaansa