Ajantasainen tieto yrityksen kassavirroista, varoista ja veloista auttaa tekemään parempia päätöksiä yrityksissä. Näkyvyys omiin resursseihin ja ymmärrys niiden riittävyydestä strategisten investointien toteuttamisessa on tärkeää, jotta investoinnit tehdään oikeaan aikaan ja kannattavasti.
Talousjohtajan neuvonantajan rooli yrityksessä korostuu ja on erityisen näkyvää liiketoiminnan murroskohdissa: kun laajennuttaan uusille markkinoille, kasvatetaan tuotantokapasiteettia tai tehdään yritysjärjestelyitä.
Yrityksen voimakkaan kasvun taustalla ovat tarkkaan harkitut strategiset päätökset ja investoinnit kasvun rahoittamisesta. Vahva kasvu on yrityksissä kvartaalijuhlinnan aihe, mutta samalla talousosaston kiireisintä aikaa. Kasvun hallinta vaatii taitoa ja työkaluja optimoida rahoitusrakennetta ja rahoituksen kustannuksia. Talousjohtajan työvälineen tulee tarjota monipuolinen tilannekuva sekä ennuste tulevasta.
Myös tasaisemman arjen aikana, murroskohtien välissä, taloustyö on tärkeää – kassaa ei voi jättää hoitamatta silloinkaan, kun liikevaihto kasvaa voimakkaimmin. Toisaalta tasaisempi arki antaa mahdollisuuden pysähtyä ja suunnitella tulevaa, sekä tarkastella ovatko taloudenhoidon työkalut ja prosessit ajantasaisia, tehokkaita ja tuottavia. Voisiko tileillä makaavat rahat ja turhat kulut ohjata liiketoimintaa paremmin tukeviin kohteisiin?
OP:n toteuttaman, tammikuussa 2025 julkaistun Suuryritystutkimuksen mukaan suomalaiset suuryritykset odottavat korkojen laskua ja suhtautuvat toiveikkaasti matalamman korkoympäristön luomiin mahdollisuuksiin. Liiketoiminnan kehittämisessä uskalletaan jälleen kokeilla uutta ja ottaa riskiä – esimerkiksi laajentaa toimintaa täysin uudelle markkinalle. Talousjohtajan työpöydällä tämä tarkoittaa ennakoimista, varautumista ja ajantasaista seurantaa. Tarvitaan työkaluja ja palveluita, joilla hallitaan rahoitusriskit, kuten valuutta- ja korkoriskit, ja suojaudutaan niiltä.
Suuryritystutkimuksen mukaan toiminnan digitalisoimista tullaan edelleen yrityksissä jatkamaan. Esimerkiksi digitalisaatioon ja tekoälyn hyödyntämiseen prosesseissa ja lopputuotteissa tullaan kohdistamaan muita investointiluokkia enemmän panostuksia vuonna 2025.
Hiljattain julkaistussa pohjoismaisessa Prospera-tutkimuksessa suuryritykset arvostivat OP Yrityspankin parhaaksi yrityspankiksi. Tämä kertoo, että OP Yrityspankkia arvostetaan yrityksen talousjohdon kumppanina. Digitaaliset palvelumme ja työkalumme puolestaan tukevat yritysten talousjohtoa myös pankkitapaamisten välissä.
Samaisessa tutkimuksessa suuryritykset arvostivat digitaaliset palvelumme kärkisijoille. Tarjoamme helppokäyttöisiä ja hyödyllisiä digitaalisia palveluita juuri suuryritysten vaativiin tarpeisiin. Kun kehitämme digipalveluita yritysten talousjohdolle, meitä kiinnostaa nimenomaan palveluiden käyttäjät ja heidän työnsä, rutiinit ja prosessit. Kuuntelemme mitä asiakas tarvitsee työnsä tueksi taloudelliseen suunnitteluun ja neuvonantoon, taloudellisten riskien sekä likviditeetin hallintaan, ja kehitämme palveluitamme sen perusteella.
Meille on tärkeää, että kehitystyö tapahtuu aidosti tiiviissä yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Tästä kertoo muun muassa se, että palvelukehityksemme on kotimaassa, lähellä asiakasta.
Pankilla on tärkeä rooli valmentaa yritysten talousjohtoa tekemään parempia ja kestävämpiä taloudellisia valintoja. Tässä astuvat kuvaan talouden pyörittämiseen suunnitellut, reaaliaikaista tietoa tuottavat digipalvelut. Kerromme mielellämme lisää suuryrityksen digitaalisista työkaluista. Jos haluat lisätietoa OP:n yritysten taloudenhoitoon suunnatusta verkkopalvelusta OP Yritystaloudesta, voit jättää yhteydenottopyynnön asiantuntijoillemme täällä.