2024 oli hyvä sijoitusvuosi ja uuteen vuoteen suunnataan pitkältikin samoilla, myönteisillä askelmerkeillä. Osakkeet pysyvät ylipainossa, mutta kannattaa valmistautua viime vuotta vaisumpiin tuottoihin.

Teksti Lippo Suominen, OP:n päästrategi @LippoSuominen
Julkaistu 8.1.2025

Osakkeet ovat pitkällä aikavälillä tuottavin sijoituskohde. Niin ne olivat viime vuonnakin. Maailman osakkeiden yli 25 prosentin tuotto euroissa oli huikean hyvä. Joulukuussa meno hyytyi nollan pintaan, mutta se ei muuttanut kokonaiskuvaa osakkeiden vahvasta vuodesta.

Viime vuoden oppeja oli kuitenkin, että osakemarkkinoissa on eroja, ja tällä kertaa vielä poikkeuksellisen suuria. USA loisti jälleen markkinoiden ylivertaisena tähtenä yli 30 prosentin tuotoilla euroissa.

Suomi valitettavasti oli jälleen siellä vaisuimpien pörssien sarjassa nollatuotoillaan. Ihan pahnan pohjimmaiseksi ei sentään maailmalla jääty, vaan esimerkiksi Tanskassa, Brasiliassa ja Koreassa tuotot painuivat miinukselle. Hyvä hajauttaminen muistuttikin itsestään suomalaissijoittajille.

Myös korkosijoituksiin hajauttaminen oli toimiva ratkaisu, sillä korkomarkkinoiltakin sai mukavaa tuottoa. Nollakorkoajat ovat taakse jäänyttä elämää, joten sijoittajan kannattaa pitää huolta, että hakee korkojen kohtuulliset tuotot kotiin, eikä jätä rahojaan makaamaan tyhjän pantiksi pankkitilille.

Palaset paikallaan

Uuteen vuoteen suunnataan toiveikkaissa tunnelmissa. Ainekset viimevuotisen kaltaiselle USA-vetoiselle globaalin talouskasvun vuodelle ovat kasassa. Palvelut ja yksityinen kulutus ovat jatkossakin maailman talouden kasvun takaajat.

Hidastunut inflaatio, laskeneet korot ja vahva työllisyys tukevat kasvua alkaneena vuonna. Yhdysvalloissa kasvuodotukset ovat teollisuusmaista vahvimpia, mutta myös talouden heikommat lenkit kuten Suomi ja Japani ovat palaamassa kasvu-uralle.

Vaikka talous kehittyisi pääosin samaan malliin kuin menneenä vuotena, sijoittajan kannalta lähtökohdissa vuoden takaiseen on yksi iso ero. Viime vuonna odotukset olivat selvästi huolestuneemmat, mikä jätti runsaasti tilaa myönteisille yllätyksille. Varsinkin USA:n talous oli paljon odotuksia parempi.

Nyt odotuksissa on jo vahva kasvu Yhdysvaltoihin ja kohtuullinen kasvu muuallekin. Markkinat elävät yllätyksistä ja nyt odotuksia on vaikeampi ylittää kuin viime vuonna, mikä osaltaan rajoittaa kovinta nousua.

Osakkeet jatkavat salkuissamme ylipainossa. Emme odota vastaavaa tuottoilotulitusta kuin viime vuonna, mutta niin kauan kuin talous on selvässä kasvussa ja taantuma vältetään, on osakkeiden pitkän aikavälin tuki kohdallaan.

Ajoittaiset laskut ja markkinaheilahdukset ovat pörssissä jokavuotisia, ja niitä hyödynnetään salkuissa parhaansa mukaan. Pysyvämpään laskuun osakkeet kääntyisivät kuitenkin vasta, jos talouden näkymät heikkenisivät selvästi.

Mikä voisi mennä vikaan?

Mikä sitten voisi hyydyttää markkinoiden vahvan menon tänä vuonna? Tässä on kolme seurattavaa asiaa. Kannattaa aina muistaa vaikutusten kaksisuuntaisuus. Näiden riskien toteutuminen painaisi osakkeita. Vastaavasti se, jos missään näistä ei tule vuoden mittaan isoja vastatuulia, tukee markkinoita entisestään.

Korot eivät laskekaan

Osakemarkkinat ovat rakentaneet nousuaan sillä ajatuksella, että talouskasvu on ensi vuonna hyvää ja samaan aikaan inflaatiopaineet häviävät, jolloin korkoja lasketaan yhä lisää. Inflaatio onkin laskenut voimakkaasti parin vuoden takaisesta piikistään ja painunut jo lähelle keskuspankkien tavoitetasoja. Laskutahti on kuitenkin hiipunut. Jos talous kasvaa hyvin ja inflaatio pysyy tavoitteen yläpuolella, miksi keskuspankki laskisi korkoa?

Euroalueella korkoja kyllä lasketaan ensi vuonna. Nykyiseltä kolmen prosentin tasolta leikataan varmastikin kahden prosentin pintaan, sillä täällä kasvu on heikkoa. Yhdysvalloissa sen sijaan tilanne on erilainen, koska talous vetää vahvasti. 

Sinällään vahva talous on hyvä uutinen osakemarkkinoille, mutta jos osaselitys osakkeiden ja talouden nousun takana on odotus laskevasta korkotasosta, voi keskuspankin kireämpi politiikka iskeä osakenousuun.

Geopolitiikka

Ukraina, Israel, Syyria, Taiwan… Politiikan polttopisteitä on riittänyt menneenä vuotena. Donald Trumpin astuminen valtaan sekoittaa entisestään maailmanpolitiikkaa jatkossa, sillä hänen tavaramerkkinään on arvaamattomuus. Kun tähän päälle lasketaan vielä Euroopan politiikan epäselvyys, riittää politiikassa puhuttavaa tänäkin vuonna.

Toisaalta politiikan vaikutus markkinoihin on jäänyt vähäiseksi, jopa positiiviseksi, kun markkinat luottavat Trumpin politiikan olevan osakemyönteistä. Vasta, jos politiikka hidastaa selvästi globaalia talous- tai tuloskasvua, näkyy se merkittävästi markkinoilla. Tänä vuonna sellaisia tapahtumia voi olla luvassa niin Ukrainan sodassa, Trumpin kauppapolitiikassa kuin Kiinan ja Taiwanin välillä. Siten politiikka on villi kortti, joka voi osua markkinaan. Tai sitten ei.

Odotukset korkealla

Tällä hetkellä sijoittajien usko osakenousuun on poikkeuksellisen laajaa niin yksityissijoittajien kuin markkinaennustajien keskuudessa. Varsinkin Yhdysvaltain osakkeiden nousu vuonna 2025 on lähes kaikkien korteissa.

Jos kaikki uskovat nousuun, ovatko kaikki jo silloin ostaneet osakkeita, eikä lisää ostajia löydy? Se, että kaikki ovat samaa mieltä, on markkinoilla usein riski. Hyviin uutisiin ei enää löydy uusia ostajia, mutta pettymykset taas voivat käynnistää myyntiaallon. Voimakas toiveikkuus voi aiheuttaa markkinakorjauksia kevään mittaan. Pysyvämpään laskuun osakkeet lähtisivät, jos talous pettäisi, mutta lyhytkestoisia korjauksia tulee helposti, jos odotukset nousevat liiankin kuumiksi.

Yhdysvaltoja ja riskisiä lainoja

Liian aikaisin ei kannata mahdollisia ongelmia murehtia. Riskejä on aina ollut, ja suurin osa niistä ei toteudu. Jos talouden uutisvirta on myönteistä, markkinoiden nousu kestää kauemmin kuin odottaisikaan. Siksi pidämme osakeylipainon ennallaan.

Myöskään markkinoiden sisällä emme tee muutoksia painotuksiin, vaan jatkamme hyvin toimineilla markkinapainotuksilla. Yhdysvallat jatkaa edelleen vahvaa vetoaan osakemarkkinoilla. Korkomarkkinoilla puolestaan yrityslainat ja kehittyvien maiden lainat tarjoavat hyvän yhdistelmän kohtuullisen korkeaa korkotasoa ja maksuvakautta talouskasvun jatkuessa. Siten USA:n osakkeet ja riskisimmät lainamarkkinat pysyvät ylipainossa.

OP Varainhoidon sijoitusnäkemys tammikuu 2025

 

Vastuunrajoitus

OP Varainhoito Oy (jäljempänä ”OP Varainhoito”) on OP Ryhmään kuuluva sijoituspalveluyritys. OP Varainhoito tarjoaa omaisuudenhoitopalveluita instituutioille ja muille yhteisöille sekä varakkaille yksityishenkilöille. OP Varainhoito voi toimia myös OP-Rahastojen salkunhoitajana. 

Tämä OP Varainhoidon laatima materiaali on yleistä markkinainformaatiota ja markkinointimateriaalia, joka ei täytä riippumattoman sijoitustutkimuksen edellytyksiä, johon ei sovelleta kieltoja, jotka koskevat sijoitustutkimuksen levittämistä edeltävää kaupankäyntiä. OP Ryhmässä riippumatonta sijoitustutkimusta tuottaa OP Yrityspankki Oyj. 

Esitys perustuu julkisiin lähteisiin ja informaatioon, joita OP Varainhoito pitää luotettavana. Tämä ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että esitetyt tiedot eivät kaikilta osin olisi täydellisiä ja virheettömiä. OP Varainhoito tai sen palveluksessa oleva henkilökunta eivät vastaa esityksestä ja näiltä sivuilta saatavan muun informaation perusteella tehtyjen sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta tai muista vahingoista, joita esityksestä saadun informaation käytöstä mahdollisesti aiheutuu.

Tätä esitystä ei tule pitää sijoitusneuvona, tarjouksena ostaa tai merkitä mitään arvopapereita, eikä kehotuksena yksittäisen sijoituksen toteuttamiseen

Kirjoittaja Lippo Suominen on OP:n päästrategi. Lippo on toiminut sijoitusmarkkinoilla salkunhoitajana ja päästrategina eri vakuutusyhtiöissä ja pankeissa vuodesta 1998.