Yrittäjän sampo - millainen yrittäjä onnistuu?

Taija-Leena Lönnberg

Sampoa ei rakenna kuka tahansa, mutta se ei ole mahdottomuus. Suoritatko kaikki sertifikaatit, tuijotat puutumiseen asti Youtuben ohjevideoita ja maailmantähtien menestystarinoita? Tai todella luet Philip Kotlerisi - uutisväläys, se ei riitä! Aika moni meistä kyllä on Kotlerinsa lukenut ja silti vain murto-osalla meistä on sampo.

Teksti Taija-Leena Lönnberg, asiakkuusasiantuntija, Osuuspankki Raaseporin Yrityspankki
Kuva Niki Strbian
Julkaistu 17.11.2021

Olen tehnyt töitä yritysten parissa liki kahdeksan vuotta pankkimaailmassa. Mielenkiintoinen kenttä kirjanpitoa, rahaa, maksuvaikeuksia, voittoja ja menestystä. Kasvutarinoita ja kompastumisia. Uudelleen nousuja ja luovuttamisia. Ja sitten on yksi erityinen tekijä, josta huomaan oikeastaan heti, milloin alkava yritys tulee onnistumaan, eikä se ole tekninen asia ollenkaan.

Sampo on monesta tarinasta tuttu, mutta meille tunnetuin lienee Kalevalasta. Kalevalassa se tarkoitti ihmekonetta, joka jauhoi rahaa, viljaa ja suolaa. Rikkauksia käyttäjälleen, menestystä elämään. Onnea, voisin sanoa, mutten sano, koska raha ei tuo onnea: helpottaa vain itsensä toteuttamista. Yritykset ovat omistajiensa kirjokansia, sampoja. Oikein käytettyinä menestyksen avaimia.

Muumimukeista kestovanulappuihin

Vuosina, joina olen tehnyt töitä yritysten parissa, olen toki huomioinut alkavia yrityksiä ja ilmiöitä enemmän kuin toisenlaista työtä tehdessäni olisin tehnyt. Olen erityisen innoissani uusista nuorista yrittäjistä ja heidän yritysideoistaan. Seuraan tähän liittyvää uutisointia paljon perinteisestä mediasta, mutta se nousee ilmiöksi myös sosiaalisessa mediassa, erityisesti Podcasteissa, Linkedinissä ja Instagram Stories-osioissa.

Olen pyrkinyt tukemaan nuoria yrittäjiä omalla kuluttajakäyttäytymiselläni. Olen ostanut nuorten rakentamat talosängyt lapsilleni, ostanut kestovanulappuja ja myynyt muumimuki-kokoelmani. Saadessani tavata tällaisen yrittäjän, huomaan kehua: olen seurannut matkaasi ja se on uskomaton! En voi ymmärtää, miten nerokas pieni idea on kaiken taustalla!

Jokaisen tämän tyyppisen yrityksen edessä olen hetken pohtinut, mistä ponnistaa se tahto ja taito, että teini-ikäinen tai parikymppinen nuori löytää idean, uskon ja voiman ajaa ajatuksensa paperille, käytäntöön ja käyttöön. Osa tämäntyyppisistä ensirakkauksista on muuntunut ajan saatossa sammoiksi, osa suhteista on päättynyt ja joskus on hypätty toisten kelkkaan. Miten paljon tähän vaikuttaa lapsuudessa ja nuoruudessa saatu tuki tai ehkä tuen puute? Ehkä heitä on vain kuunneltu ja kekseliäisyydelle on jätetty tilaa?  Ovatko he joutuneet taistelemaan? Olethan sinä aina mukana leikissä, kun pieni lapsi tarjoaa sinulle hiekkakahvin vaaleanpunaisesta muovimukista? Pienillä teoilla voi olla kauaskantoiset seuraukset.

Jopa leivän voi keksiä uudelleen

Sitten toisinaan kohtaan yrittäjiä, joilla nuoruuden into kantaa koko elämän, joiden todellinen sampo on heidän mielensä. Yksi ystävistäni on yrittäjä, leipuri: kun jutut menevät työasioihin, voin tavatessamme nojata tuolissani taaksepäin ja nauttia matkasta. Hänen ideansa eivät pääty koskaan.

Sinä missä kädet leipovat leipää, mieli hioo sampoa. Hänellä ei ole rajoja, eikä uskonpuutetta. Ja se on kantanut kauas. Jos törmäät uskomattomiin uutuuksiin ja erikoisiin innovaatioihin, joku tämän leipurin kaltainen ikisampo on luultavasti kaiken takana. Tavallisistakin asioista voi seurata mitä vain. Jos pyörää ei voi muka keksiä uudelleen, täytyy sen olla valetta. Leivän nimittäin voi keksiä uudelleen. Ja kaiken sen ympärillä. Erityisen hienoa on seurata, missä kaikkialla ja minkä kanssa leipää voi myydä. Uskomatonta.

Voittokulku on mielikuvituksen tuotetta

Voi myös rakentaa kiipeilyratoja metsään, myydä piirroshahmoilla ruokaa ja yksinkertaisesti auttaa muita ihmisiä. Voi etsiä toisille hukassa olevia esineitä, muotoilla savesta kissanruokapurkkeja ja pyörittää työkseen olkapäitä. Ja mikä se voittokulkua määrittävä tekijä on? Se on mielikuvitus. Yrittäjä, joka näkee jo seuraavan puun taakse, vaikkei ensimmäistäkään ole halattu, tulee pärjäämään. Hän ei koskaan pysähdy itsensä kehittämisessä, puuduta asiakkaitaan uudistumattomuudella tai tylsisty työssään. Hän maalaa koko paletilla, vaikka normaalisti väreistä vain harmaa olisi sopivaa.

Suljehan silmäsi ja ajattele eteesi suuri painava ovi. Vedä se auki. Raskas ja nariseva.

Kas, sen takana ei ole yhtään mitään. Siellä on kaikki.

Kirjoittaja Taija-Leena Lönnberg työskentelee Osuuspankki Raaseporin Yrityspankissa asiakkuusasiantuntijana.