Työperäinen maahanmuutto on avain Suomen kilpailukyvyn turvaamiseen Väestön ikääntyminen ja nuorempien ikäluokkien pieneneminen vaarantaa yritysten kilpailukyvyn ja talouskasvun. Työperäinen maahanmuutto tasapainottaa Suomen väestörakenteen muutoksen kielteisiä vaikutuksia. 

Teksti Timo Ritakallio, OP Ryhmän pääjohtaja @ritakti
Julkaistu 10.3.2025

Työperäinen maahanmuutto on noussut yhdeksi keskeisimmistä teemoista Suomen tulevaisuuden kannalta. Lähes kaikilla toimialoilla tarvitaan lisää työvoimaa, ja työperäisen maahanmuuton lisääminen on välttämätöntä, jotta voimme varmistaa osaavan työvoiman saatavuuden ja kilpailukykymme säilymisen myös jatkossa. 

Pienenevien ikäluokkien myötä Suomen työikäinen väestö vähenee, ja sillä on kiistaton merkitys niin yritysten kilpailukykyyn kuin yhteiskunnan tarjoamien palveluiden takaamiseen. Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan vuoteen 2030 mennessä Suomesta häviää noin 130 000 työntekijää ikääntymisen seurauksena.

Kestävää talouskasvua edistäviä toimenpiteitä ideoinut Kasvuriihi-hanke korosti loppuraportissaan, että Suomen talouskasvun vauhdittamiseksi tarvitaan konkreettisia ja toimeenpantavissa olevia kasvutoimia. Työperäisen maahanmuuton tukeminen on yksi keinoista. Raportissa nostetaan esille, että Suomen on luotava houkutteleva ympäristö, jossa ulkomaiset osaajat voivat työskennellä ja elää perheineen. Tämä edellyttää muun muassa sujuvaa lupaprosessia, hyvää integraatiota ja monipuolisia palveluita.

Suomen suurimman finanssiryhmän näkökulmasta työperäisen maahanmuuton tukeminen on meille tärkeää Suomen kilpailukyvyn näkökulmasta ja työnantajana. Olemme sitoutuneet edistämään monimuotoista ja mukaan ottavaa työyhteisöä. Haluamme omalla toiminnallamme ja äänellämme vaikuttaa siihen, että Suomi on houkutteleva maa tehdä töitä ja elää monenlaisista taustoista tuleville osaajille.

Olemme jo usean vuoden ajan palkanneet erityisesti kansainvälisiä teknologiaosaajia IT-alan tehtäviin, joihin ei Suomessa ole ollut osaamista saatavilla. Olemme yksi Suomen suurimpia ohjelmistotaloja sekä IT-alan työllistäjiä: yli 14 000 työntekijästä lähes 1 500 on it-ammattilaisia. Yhteensä joko suoraan tai kumppanuuksien kautta OP Ryhmä työllistää lähes 5 000 teknologia-alan ammattilaista.

Kuluvan vuoden aikana OP Ryhmä on myös mukana erilaisissa kampanjoissa ja aloitteissa, jotka tukevat työperäistä maahanmuuttoa. The Shortcutin maahanmuuttoa tukevassa kampanjassa allekirjoittajina on OP Ryhmän lisäksi muita suomalaisia yrityksiä ja yhteisöjä, kuten Attendo, Ilmarinen, Posti, Relex Solutions, Suomen Yrittäjät, Kuntaliitto ja Keskuskauppakamari. Kampanjan tarkoitus on herättää ihmisiä ajattelemaan ja käymään rakentavaa keskustelua työperäisen maahanmuuton tärkeydestä Suomen tulevaisuudelle. Ilman työperäistä maahanmuuttoa emme pysty ylläpitämään hyvinvointivaltiota ja sen palveluja.

Kirjoittaja Timo Ritakallio on OP Ryhmän pääjohtaja.