Fint! Du är nu inne på den tredje veckan av OP:s sparutmaning. Den här veckan får du enkla spartips som ska hjälpa dig att nå ditt sparmål. 

Om du har börjat spara 5.9.2022 ser ditt sparkonto nu ut så här:

Utöver det egentliga sparandet och att hålla sig till sparplanen är det fråga om attityder och känslor. Därför ska du den här vecka reda ut din inställning till pengar så att du lär dig hur du enklast sparar pengar.

Uppgift 1: Vad kommer du att tänka på när du hör ordet pengar? 

En del av oss kan tycka att de känns tråkigt att spara eller att tänka på pengar. Det kan bero på att pengar förknippas med känslor och attityder som vi inte själva är medvetna om. Dessa attityder och känslor kan hindra oss att göra upp en sparplan eller ett sparmål, och på så sätt försvåra sparandet och hanteringen av den egna ekonomin.

Eftersom det inte går att bemästra sina känslor och på så sätt förbättra sitt liv, går den tredje sparveckans första uppgiften ut på att ta reda på din inställning till pengar. Du behöver papper och penna.

Skriv ner 10–20 ord som du först kommer att tänka på när du hör ordet pengar. Tänk i lugn och ro, det är inte nödvändigtvis lätt att hitta på 20 ord. När du skrivit ner orden, ska du granska dem. Väcker de neutrala, negativa eller positiva känslor? 

Om orden väcker andra än neutrala känslor ska du tänka efter varför pengar väcker en viss känsla eller attityd hos dig. Varifrån kommer känslorna och attityderna? Ofta kan attityderna härledas från barndomen. Vilken inställning har din familj haft till pengar eller till att spara pengar?

Pengar borde vara neutrala, bara ett medel för betalning av anskaffningar. Pengar gör ingen till en bättre eller sämre person, till en som lyckas eller misslyckas. Pengar kan visserligen göra saker möjliga och därför ska du nu fundera på hur du ska spara pengar för att nå ditt mål. Fundera på om du kan ändra din inställning till pengar.

P.S. Om pengarna väcker tråkiga känslor eller får dig att känna ångest till exempel för att du har små inkomster får du hjälp av uppgifterna under den femte veckan av sparutmaningen.

Uppgift 2: Vad var överraskande i din egen ekonomi och var kunde du spara?

I den här uppgiften återgår du till dina egna ekonomikalkyler där du räknade ut dina inkomster och utgifter. Ta fram dina kalkyler och likaså den uppgift där du funderade på vart dina pengar tar vägen.

Jämför din kalkyl med uppgiften. Till vad går det åt mera pengar än du trott och till vad mindre än du trott? 

Ta sedan reda på hur mycket pengar du per vecka spenderar på något som inte är livsviktigt. Det kan vara kaffe, godis eller någon månatlig prenumeration såsom Spotify eller Netflix.

Ett hur stort belopp blev det? Räkna nu ut hur mycket du skulle spara på ett år om du skulle lämna bort något inköp varje vecka eller månad och i stället spara det här beloppet på ditt sparkonto.

Om du beräknar besparingen per vecka ska du multiplicera beloppet med 52 och om du beräknar den per år med 12.

Om du sparar beloppet ökar det ytterligare tack vare ränta på ränta-effekten. Med räknaren ser du hur mycket beloppet kan öka då du sparar det.

Nästa vecka är det dags för drömmar. Samtidigt lär du dig att automatisera sparandet. Du får anvisningarna för sparutmaningen per post måndag 26.9.2022. Om du ännu inte prenumererat på anvisningarna till din e-post, kan du göra det här.

Känner du redan till Ekonomisk balans som finns i OP-mobilen? Tjänsten hjälper dig se hurdana inkomster och utgifter du har. Tjänsten Abonnemangshantering är ett verktyg i Ekonomisk balans. Med det kan du enklare än tidigare kontrollera dina månatliga beställningar. 

Du kan läsa om alla sparutmaningar på OP Media. Vi fortsätter nästa vecka!

Började du med sparutmaningen nu? Ingen fara, än hinner du bra vara med och spara pengar. De föregående veckornas anvisningar finns här: 

Hur mycket kan jag spara i slutet av året? OP:s Sparutmaning, vecka 1

Vart går mina pengar? OP:s sparutmaning, vecka  2 
 
Denna artikel publicerades den 19 september 2022 och har uppdaterats den 2 juni 2023.