OP:s sparutmaning stöder människor i deras sparmål under slutet av året. Sparutmaningen är redan på den fjärde veckan. Om du är med, vill vi gratulera – sparandet börjar redan bli rutin! Om du ännu inte är med men ändå vill delta, kan du läsa de tidigare veckornas material här. 

På sparutmaningens tredje vecka svarade Jukka Klemetti, OP:s seniorkapitalförvaltare och sparutmaningens ekonomicoach, på de frågor deltagarna ställt om sparande och vardagliga ekonomiproblem.

Som en nybörjare inom hushållning, hur lönar det sig att försöka sänka matkostnaderna utan att pruta på hållbarhet och hälsosamhet?

Priserna har stigit allmänt och också matpriserna har stigit kraftigt. Det finns inget entydigt svar på frågan men här kommer några tips:

  • Beakta i synnerhet matsvinnet så att du inte behöver kasta bort mat och på det sättet slösa pengar.
  • Om du hittills har köpt färdig mat, är ett alternativ att börja köpa råvarorna och laga mat själv.
  • Det har blivit ännu viktigare att planera matinköpen och måltiderna för att undvika så kallade impulsköp. Ett alternativ är att du på en gång köper mat för hela veckan. Då måste du fundera noggrannare på veckans matsedel och undviker mer sannolikt impulsköp.

Mina inkomster varierar stort beroende på månad och år. Hurdant system skulle fungera i ett ”freelancer-liv”?

Om du har varierande inkomster, måste du vara mera ansvarsfull och uppmärksam i ditt sparande. Om inkomsterna varierar stort, är behovet och värdet av en buffert mycket stort. Här kommer några tips för att spara från varierande inkomster:

  • Gör upp en budget så att du vet hur stora dina obligatoriska utgifter i medeltal är. De obligatoriska utgifterna är sannolikt ungefär lika stora varje månad. För att göra upp en budget kan du använda till exempel Excel-budgeten eller budgettabellen i OP:s sparutmaning.
  • Om du har varierande inkomster, borde du spara i synnerhet då inkomsterna är större. Det lönar sig att göra sparandet en obligatorisk utgift som dock ska vara flexibel om inkomsterna varierar stort.
  • Gör sparandet automatiskt till exempel med Sparbössan som automatisk flyttar ett belopp, som du bestämt, till ett sparkonto alltid då du använder ditt kort. Med Sparbössan sparar du alltså enligt din konsumtion. Du kan också ändra på beloppet som flyttas till Sparbössan enligt dina inkomster. Beloppet som flyttas till Sparbössan kan vara 0,5–8 euro och det lönar sig att ändra på beloppet utgående från den egna situationen.
  • Sträva efter att spara till exempel 0–20 % av dina nettoinkomster. Om du inte har inkomster kan du naturligtvis inte spara. Därför ska beloppet du sparar vara betydligt större de månader dina inkomster är större. Detta kräver aktiv planering och uppföljning. Med varierande inkomster intar planeringen och uppföljningen en mycket central roll för att kunna göra sparandet mer målmedvetet.

Hur kan utgifterna i ett singelhushåll halveras (jämfört med ett parförhållande där kostnaderna, till exempel elräkningarna, delas) då allt onödigt redan har lämnats bort? Jag har till exempel inga strömningstjänster eller hobbyer som skulle kosta. Bil behöver jag för att köra till arbetet.

Det här är en bra och svår fråga. Oberoende av situationen är det viktigt att göra en budget över den egna ekonomin för att ta reda på de egna inkomsterna och utgifterna. Då du vet dem är det lättare att titta på helhetsbilden och fundera vad du kan lämna bort. Det är alltid lättare att lämna bort frivilliga utgifter, så som hobbyer eller andra extra kostnader.

Om du redan lämnat bort allt du kan och ändå inte får ekonomin i balans, måste du fundera på om du är tvungen att ändra på de obligatoriska utgifterna (boende, bil, mat). Du kan försöka spara till exempel i matkostnaderna genom att planera matinköpen.

Hur sparar jag från en liten pension eller annars små inkomster?

Det är bra att komma ihåg att det inte är realistiskt att spara stora belopp på en gång om inkomsterna är små. Om inkomsterna består av pension eller om inkomsterna är små, skulle jag pröva på mikrosparande, så som Sparbössan.

Då har små, regelbundna handlingar en stor betydelse i vardagen. Med Sparbössan kan du spara några euro varje vecka samtidigt som du använder pengar. Inverkan är inte stor på kort sikt, men på lång sikt syns resultatet. Med Sparbössan blir sparandet lätt en vana: alltid då du konsumerar, sparar du. Du kan bestämma beloppet som du sparar utgående från din ekonomi.

Du kan läsa allt om sparutmaningen på OP Media. Vi fortsätter nästa vecka!

Började du med sparutmaningen nu? Ingen fara, än hinner du bra vara med och spara pengar. De föregående veckornas anvisningar finns här: 

Vecka 1. Hur mycket kan jag spara under resten av året?

Vecka 2. Vart går mina pengar?

Vecka 3. Hur kan jag spara pengar? 

Denna artikel publicerades den 26 september 2022 och har uppdaterats den 2 juni 2023.