Denna vecka reder du ut dina penningaffärer konkret. Du tar reda på vart du tror att dina pengar går och ser vart de på riktigt går. Du kommer att bli överraskad!   

Du behöver en dator med Excel-program eller en penna och papper. Ta också fram dina kontotransaktioner. Dem hittar du i OP-mobilen eller nätbanken eller eventuellt på ett kontoutdrag på papper.    

Uppgift 1: Vad tror du att du använder dina pengar till?  

Veckans första uppgift är tankearbete. Ta en penna och papper och skriv ner vart du tror att dina pengar går. Börja till exempel med det som du använder mest pengar till varje månad. Du kan också fundera på vad du använder pengar till i vardagen. Boende, mobilitet, mat: börja med dessa och fundera sedan på andra saker.   

I denna uppgift behöver du inte titta på dina kontotransaktioner, det räcker att skriva ner vad du tror.   

Uppgift 2: Till vad använder du på riktigt dina pengar?  

För denna uppgift behöver du en dator med Excel eller en penna och papper. Det lönar sig också att reservera lite tid och se till att du har kontouppgifterna till hands.  

Gör så här om du använder Excel på dator: öppna Excel-tabellen över din ekonomi och spara den. I vyn som öppnas finns anvisningar om vad du ska göra. 

Öppna sparutmaningens Excel här. 

Om du inte använder dator eller har ett kalkylprogram, kan du fylla i dina inkomster och utgifter på papper. 

Öppna och skriv ut pappersblanketten här. 

Fyll i de inkomster och utgifter som begärs. När du har skrivit ner dina månatliga utgifter och inkomster har du tagit ett viktigt steg för din ekonomi. Nu har du en verklig uppfattning om din ekonomi, vilket gör det möjligt att ändra på hur du använder pengar.  

Nästa vecka fortsätter vi med tabellen över din ekonomi och då får du veta var du lättast kan spara in. Anvisningarna kommer till din e-post måndag 19.9.2022. Om du ännu inte prenumererat på anvisningarna till din e-post, kan du göra det här.  

Vi fortsätter nästa vecka!  

Började du med sparutmaningen nu? Inget problem, första veckans anvisning finns här.

P.S. Om du ännu orkar, kan du ta en titt på hur du använder pengar. Gör testet: Hur använder jag pengar?