Sijoitusasunto on perinteisesti ollut sijoittamisen turvasatama, joka on pitänyt pintansa pörssikurssien ja taloussuhdanteiden heilahdellessa. Syy on selvä: asumisen tarve ei katoa mihinkään, sanoo OP-Vuokratuotto-erikoissijoitusrahaston salkunhoitaja Antero Tenhunen.

Miksi kannattaa sijoittaa asuntoihin? 

Kaupungistuminen jatkuu – laadukkaita, kasvukeskuksissa hyvien yhteyksien ja palvelujen äärellä sijaitsevia asuntoja tarvitaan aina. Asunto on pitkäaikainen sijoitus, joka tarjoaa tasaista ja varsin turvallista tuottoa. Toki asuntomarkkinoillakin on välillä kuoppia, mutta niistä on lähdetty aina uuteen nousuun.

Nyt ollaan pitkästä aikaa tilanteessa, jossa korot nousevat, inflaatio laukkaa ja uudisrakentaminen jarruttaa. Kun uusi tasapaino korkojen osalta löytyy, inflaatio rauhoittuu ja varsinkin kun rakentaminen reagoi kysyntään viiveellä, on hinnoilla taas taipumus lähteä nousuun. 

Millä tavoin asuntorahasto on parempi vaihtoehto kuin oma sijoitusasunto?

Rahaston kautta asuntosijoittamisen voi aloittaa helpommin, pienemmällä riskillä ja vähemmällä rahalla. Samalla pääsee käsiksi isoon ja hajautettuun salkkuun, jossa on vuokra-asuntojen lisäksi muun muassa toimitila- ja logistiikkakiinteistöjä. 

Omaa sijoitusasuntoa ei saa hankituksi pikkurahalla. Usein on otettava pankkilainaa, ja se on nyt korkojen noustessa aivan erihintaista kuin vielä vuosi sitten.

Sopivan sijoitusasunnon etsimiseen menee aikaa, remontointi maksaa, ja vielä olisi löydettävä hyvä vuokralainen. Niiden lisäksi on varattava aikaa taloyhtiön hallinnollisille asioille. Kannattaa myös huomioida, että korkotaso, energianhinta ja inflaatio nostavat pian monissa taloyhtiöissä vastike- ja lainanhoitokuluja.

Millaiset sijoittajat ovat kiinnostuneita asuntosijoitusrahastoista?

Asuntorahasto on useimmille piensijoittajille pitkäaikainen sijoituskohde ja osa oman salkun turvallista hajautusta muiden sijoituskohteiden rinnalla. Esimerkiksi OP-Vuokratuotto-rahastossa on 42 000 omistajaa, ja sijoitusten koko vaihtelee muutamasta tuhannesta eurosta miljoonaluokkaan.

Vaikka maailmalta löytyy mittaluokaltaan huomattavasti suurempia asuntorahastoja, ne ovat kasvattaneet myös meillä suosiotaan merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Millaisiin asuntoihin asuntosijoitusrahastot sijoittavat?

OP-Vuokratuotto-erikoissijoitusrahastolla on noin 6 000 asuntoa, joista valtaosa on rakennutettu itse. Asuntojen keski-ikä on reilusti alle kymmenen vuotta. Noin puolet asunnoista on pk-seudulla, yksi neljännes Tampereella ja Turussa ja loput yliopistokaupungeissa eri puolilla Suomea. Salkussa on myös liiketiloja sekä toimisto- ja logistiikkakiinteistöjä.

Omistamme kohteet yleensä kokonaan, ja koko rakennuttamisketjun vastuullinen toiminta on meille tärkeä kriteeri. Siitä kertoo myös OP Kiinteistösijoituksen 2023 saama Vuoden rakennuttaja -palkinto.

Kuka voi ostaa rahasto-osuuksia ja onko sijoituksille alarajaa?

OP-Vuokratuotto-rahasto on avoin kaikille, eikä siinä ole euromääräistä ylä- eikä alarajaa. Muutamalla tuhannella eurolla pääsee alkuun, ja panoksia voi sitten lisätä sopivin väliajoin. Ideana on, että sijoitus tuottaa asuntojen ja toimitilojen vuokratuoton kautta tasaista inflaatiosuojattua kassavirtaa.

Rahaston salkussa olevat kiinteistökohteet näkyvät OP:n verkkosivuilla. Rahasto on auki merkinnöille neljännesvuosittain. Tarkemmat tiedot löydät rahaston verkkosivulta.

Kysymyksiin vastasi OP-Vuokratuotto-erikoissijoitusrahaston salkunhoitaja Antero Tenhunen. 

OP-Vuokratuotto on asuntorahasto, jonka avulla pääset helposti asuntosijoittajaksi. Tutustu rahastoon. 

Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jonka asiamiehenä osuuspankki toimii.