Muuta evästeasetuksiasi

ETF-rahastot (Exchange Traded Fund) seuraavat kohteeksi valittua indeksiä ja rahaston sijoitukset hajautetaan sen mukaan automaattisesti eri osakkeisiin. Automaattinen hajautus takaa alhaiset hallinnointipalkkiot. Riskinäkökulmasta ETF-sijoittaminen on kuin osakesijoittamista.

ETF:ien avulla voi sijoittaa lähes mihin vain, sillä ETF:iä on tarjolla lukematon määrä. Niitä on tiettyyn maailman kolkkaan sijoittavia tai esimerkiksi tietylle toimialalle sijoittavia ja erilaisia yhdistelmiä näistä. ETF:n kautta voi sijoittaa myös korkoihin tai raaka-aineisiin. Ne voivat olla myös käänteisiä, jolloin ETF:n arvo nousee, kun osakemarkkinat laskevat, tai vivutettuja, mikä tarkoittaa, että ETF tavoittelee esim. kaksinkertaista tuottoa kohdeindeksiin verrattuna.

– ETFien valttikortteja onkin kulutehokkuus sekä laaja, monipuolinen valikoima, analyytikko Mikko Aalto summaa.

Rakenteeltaan ETF:iä on kahdentyyppisiä: arvopaperipohjaisia (cash), sekä johdannaispohjaisia (swap). Arvopaperipohjainen eli fyysinen ETF-rahasto ostaa oikeasti ilmoittamansa osakkeet ja omistaa ne. Johdannaispohjainen eli synteettinen ETF-rahasto on solminut johdannaissopimuksen, jonka mukaan sopimuksen vastapuoli maksaa rahastolle vertailuindeksin mukaista tuottoa.

– Nykyään ETF:issä suuntana on arvopaperipohjainen rakenne, mikä ei juuri eroa indeksirahastoista.

Miten ETF-rahastot eroavat indeksirahastoista?

ETF:ien myyminen ja ostaminen on hieman joustavampaa kuin indeksirahastojen. Indeksirahastoja voi ostaa ja myydä rahaston sääntöjen mukaan. Niiden arvo ja hinta määritellään kerran päivässä. ETF:ien hinta elää markkinoiden mukaan ja niihin voi tehdä sijoituksia pörssin aukioloaikojen aikana.

– Sijoittaja pääsee myös helpommin käsiksi eri liikkeeseen laskijoiden ETF-rahastoihin, kun ne ovat tarjolla pörssin kautta. Indeksirahastoon voi sijoittaa vain kyseisen liikkeeseenlaskijan kautta. Esimeriksi OP:n indeksirahastoon sijoittaaksesi sinun tulee olla OP:n asiakas, Mikko Aalto lisää.

Pörssisijoittaminen tuo mukanaan myös erilaiset kulut; ETF:istä muodostuu kaupankäyntikuluja, indeksirahastoihin liittyy myynti- ja lunastuspalkkioita.

– Voidaan sanoa, että ETF:t vaativat vähän enemmän perehtymistä kuin indeksirahastot. Koska niitä on niin valtavasti, voi valitseminen olla vaikeaa. Pitää perehtyä ETF:n seuraamaan indeksiin ja ymmärtää kulurakenne. Lisäksi sijoittamiseen tarvitsee arvopaperisäilytyksen.

Kolme vinkkiä parhaan ETF-rahaston valitsemiseen

  1. Mieti, mihin haluaisit sijoittaa. Haluatko sijoituskohteeksi jonkun tietyn maantieteellisen markkinan, jonkun toimialan osakkeita vai enemmin esimerkiksi korkoindeksiä seuraavan ETF:n? Parhaan ETF-rahaston valintaa helpottamaan on tehty erilaisia valintatyökaluja. OP:n osaketutkimuksen OP:n Parhaat sijoitusvinkeistä löydät myös ETF-ideoita.
  2. Tarkista hallinnointipalkkio ja paljonko ETF:ään on sijoitettu. Jos sijoituksia on vain vähän, on vaarana, että liikkeeseenlaskija sulkee ETF:n ja tilittää varat sijoittajille. Sijoitusten määrä löytyy ETF:n esitteestä, kohdasta AUM = Assets under management.
  3. Maksaako ETF tuottoa vai ei? Jos sijoitat ETF:n tuotto-osuuteen, maksetaan sinulle kerran vuodessa tuottoa, josta täytyy maksaa myös veroa. Yleensä sijoittajalle on parempi, kun tuottoa ei makseta ulos. Silloin verotus tapahtuu vasta kun myyt sijoituksesi.

Sijoita ETF:iin op.fi:ssä

Kiinnostuitko sijoittamisesta? OP Sijoittajakoulun kaikki jaksot ovat nyt katsottavissa.

Tutustu myös aloittavan sijoittajan tueksi koottuihin op.median sijoittamisen artikkeleihin ja blogeihin sekä asiantuntijoiden vinkkeihin.