Muuttuvissa maailmanoloissa on tärkeää huolehtia, että oma sijoitussuunnitelma on tehty riittävän pitkälle aikavälille ja että sitä myös noudattaa.

– Syksyn sijoitusnäkymät ovat mielenkiintoiset, ja ne tukevat erityisesti pitkäjänteisiä ja kärsivällisiä sijoittajia, sanoo OP:n henkilöasiakkaiden varallisuudenhoidosta vastaava Mikko Lahdenperä.

Osakkeet ovat nousseet merkittävästi koronapudotuksen syvimmästä aallonpohjasta, mutta samaan aikaan korkotaso on myös laskenut. Sijoittajalle tämä tarkoittaa, että osakkeiden ja korkojen välinen tuottoero on korkeammalla kuin koskaan aiemmin.

– Vaikka osakkeet ovat nousseet, ne ovat vielä edullisia muihin sijoitusinstrumentteihin verrattuna, sillä vaihtoehtoisia sijoituskohteita on markkinoilla tarjolla vähän, Lahdenperä selittää.

Osakkeet katsovat pandemian yli

Yritysten ensimmäiset korona-ajan tulokset olivat hivenen odotettua paremmat. Markkinat luottavat, että koronasta selvitään kohtuullisen vähin vaurioin.

– Osakkeet eivät hinnoittele tätä päivää vaan katsovat pandemian yli, Lahdenperä muistuttaa.

Tulevaisuus on silti hämärän peitossa, ja osakkeiden suuntaa on hankala arvioida. Markkinoiden kehitykseen vaikuttavat viruksen toisen aallon voimakkuus ja tukitoimet. Syksyllä sijoittajan kannattaakin kiinnittää huomiota valtioiden elvytyspakettien kohdentamiseen ja keskuspankkien vakauttamistoimiin.

Yhdysvalloissa yhtiöiden tulokset ja osakekurssit ovat reagoineet positiivisesti huonosta tautitilanteesta huolimatta. Tämä on tukitoimien ja toisaalta rakenteellisen kysynnän ansiota.

Toinen ajankohtainen ilmiö liittyy kasvu- ja arvo-osakkeiden eriävään kehitykseen. Viime vuosina kasvuyhtiöt ovat olleet vahvoilla; kirkkaimpina tähtinä loistavat isot teknologiayritykset, joiden kurssit ovat nousseet vakaasti myös koronakriisin aikana.

– On kiinnostavaa nähdä, kuinka kauan kasvuyhtiöiden voittokulku jatkuu, ja palataanko jossain vaiheessa takaisin arvoyhtiöiden osakkeisiin, joiden kehitys on jäänyt kasvuyhtiöiden varjoon, Lahdenperä pohtii.

Pidä kiinni sijoitussuunnitelmasta

Sijoittaminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Kokemattoman sijoittajan on tärkeää tehdä henkilökohtainen sijoitussuunnitelma ja pysyä siinä epävarmoista näkymistä huolimatta.

Lahdenperän mukaan tyypilliset sijoittajavirheet tehdään hetken mielijohteesta vastoin alkuperäistä suunnitelmaa.

Yleinen virhe on hypätä pois sijoituskohteista markkinoiden jo laskettua. Tämä voi kostautua, sillä usein pian tämän jälkeen kurssit kääntyvät nousuun.

Koronaviruspandemia on edennyt maailmalla aaltoina, ja kurssien heittely on ollut paikoin äkkinäistä. Siksi sijoittajan on hyvä tarkkailla säännöllisesti osakkeiden kehitystä ja valita ostopaikoiksi markkinoiden korjaushetkiä.

– Kun näkyy paljon punaisia prosenttilukuja, kannattaa olla mieluummin ostorintamalla kuin myymässä. Tavallisen sijoittajan paras riskienhallintakeino on hajauttaa ostojaan sekä kohteellisesti että ajallisesti.

Kysy apua sijoitussuunnitelmaan pankista

Osakemarkkinat heilahtelevat myös normaalioloissa, ja siksi tuottoa voi joutua odottamaan pidempään. Pitkäjänteisen sijoittajan on hyvä pohtia etukäteen tulevaisuuden suuria menoeriä, kuten auton tai asunnon hankkimista, ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

– Jos varat on sijoitettu omaisuusluokkiin, joiden arvo voi vaihdella lyhyellä aikavälillä voimakkaasti, voi tulla suuriakin tappioita, jos asunnon ostohetkellä kurssit sattuvat olemaan alhaalla.

OP:n suosituksissa korostuvat tällä hetkellä osakemarkkinoihin keskittyvät rahastot sekä globaalisti hajautetut osakepohjaiset yhdistelmärahastot. Yksittäinen sijoitustuote pitää kuitenkin aina arvioida asiakkaan oman riskinsietokyvyn kautta. Tässä OP käyttää apuna Sijoittajaprofiili-työkalua.

Syksyn markkinoilla kysyntää riittää myös vaihtoehtoisille sijoituskohteille, joissa tuottoa haetaan esimerkiksi metsä- tai vuokra-asuntorahastoista.

Oletpa sitten aloitteleva sijoittaja tai haluat päivittää olemassa olevaa suunnitelmaasi, OP:n sijoittamisen asiantuntijat auttavat sinua henkilökohtaisen sijoitussuunnitelman laatimisessa sekä oikeiden tuotteiden valinnassa.

Lue myös:

Sijoittaja, älä panikoi koronakriisin vuoksi

Miten aloittaa osakesijoittaminen?