Väsyneenä ajaminen on lähes sama kuin istahtaisi auton rattiin alkoholia nauttineena. Aivot toimivat hitaasti ja reaktionopeus huononee. Ja väsyneenä ajaminen voi johtaa rattiin nukahtamiseen.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan väsymys on vaikuttavana tekijänä jopa joka kuudennessa kuolonkolarissa. Kyseessä on merkittävä liikenneturvallisuuteen vaikuttava riskitekijä, johon kuitenkin on helppo vaikuttaa: Älä aja väsyneenä.

Ammattiautoilija ei voi valita työaikaansa itse. Siksi on erityisen tärkeää pitää yleisesti itsestään huolta. Terveelliset ja säännölliset elintavat mahdollistavat hyvän unen, jolloin vireystaso ajaessa on mahdollisimman hyvä.

Väsymyksen oireet on myös syytä tunnistaa, jotta niihin osaa reagoida. Turvallisinta olisi keskeyttää ajo, kun merkkejä väsymyksestä alkaa tuntua; haukotuttaa, silmät tuntuvat raskailta ja ”hiekkaisilta”, huomiokyky herpaantuu ja ohi vilahtavat liikennemerkit ja tiemerkinnät jäävät huomaamatta.

Jos ajon keskeyttäminen on mahdotonta, paras apu väsymyksen taittamiseen on kofeiiniannos yhdistettynä lyhyeen lepoon. Siis pysähdys huoltamolle tai taukopaikalle, kuppi kahvia tai muuta kofeiinipitoista juomaa ja päälle pienet torkut.

Oleellisinta kuitenkin on väsymyksen ennaltaehkäisy. Pitkää ajorupeamaa ennen on hyvä nukkua vähintään kuusi tuntia. Ajomatkan pysähdykset on myös hyvä miettiä etukäteen. Nukahtamisen riski on suurimmillaan aamuyön tunteina, 01-06 välisenä aikana.

Raskas ruoka väsyttää, joten ennen ajoon lähtöä kannattaa syödä kevyemmin. Sairaana tai huonokuntoisena ei vastuuntuntoinen kuljettaja lähde liikenteeseen. Punaisella kolmiolla merkityt lääkkeet vaikuttavat ajamiseen reaktionopeutta ja tarkkaavaisuutta huonontaen.

Unenaikaisista hengityskatkoksista aiheutuva häiriintynyt uni ja sen seurauksena vaivaava päiväväsymys ja päänsärky saattaa olla uniapneaa, joka vaatii tarkempia tutkimuksia. Uniapneaa voidaan hoitaa nukkumisen aikana käytettävällä ylipainehengityslaitteella, joka parantaa unen laatua estämällä hengitysteiden tukkeutumista. Uniapnea ei hoidettuna estä ajamista. Siinäkin säännöllisyys levossa ja ruokailussa on oikea ohje – kuten kaikille työkseen ajaville.