Paimion Syybynkujalla uusi kymmenen asunnon rivitalo on saanut kauniin harmaan maalipinnan. Turkulaisen Vajapuu Oy:n maalarit selvisivät urakasta viikossa. Myös pitkään jatkunut kaunis sää siivitti osaltaan siveltimiä.

Maalausyritys on nuori, eivätkä sen vetäjätkään, työnjohtaja Eetu Välimäki, myyntijohtaja Veikka Pelkonen ja toimitusjohtaja Kyösti Vidgren ole ikäloppuja.

– Eetu ja Veikka ryhtyivät yrittäjiksi nelisen vuotta sitten. Kaverukset rakensivat aluksi leikkimökkejä ja terasseja. Sitten mukaan tulivat julkisivujen maalaukset, mikä valikoitui myöhemmin yrityksen pääliiketoiminnaksi, Vidgren kertoo.

Vajapuun maalarit tarkastelevat siististi harmaaksi maalattua terassin rima-aitaan Syybynkujalla Paimiossa.
Syybynkujalla Paimiossa myös terassin rima-aidat maalattiin kauniin harmaaksi.

Osakeyhtiö perustettiin pari vuotta sitten. Vidgren, jolla oli jo aikaisempaa kokemusta hallinnollista tehtävistä, tuli silloin firmaan toimitusjohtajaksi.

Nykyään Vajapuu työllistää kesäsesongin aikaan kolmisenkymmentä maalaria, ja kohteita on ympäri Turkua ja lähialueita. Julkisivumaalausten lisäksi yrityksen palveluihin kuuluvat sokkelien sekä tiilikattojen pinnoitukset.

Ennakkoluuloille kyytiä

Vidgren miettii, että yrityksen menestystä selittää ennen kaikkea ahkera työnteko ja hyvä laatu.

– Pyrimme aina siihen, että työt tehdään niin hyvin kuin osataan, sillä se takaa, että keikkoja on jatkossakin. Viidakkorumpu on alalla tärkeä. Lisäksi olemme toki kertoneet palveluistamme myös erilaisilla messuilla ja lehdissä, hän kertoo ja lisää, että jo yrityksen ensimmäisen osakeyhtiökauden asiakastyytyväisyys oli 4,9/5.

Vidgren muistelee alkuaikojen kohdetta, missä asiakasta aluksi hieman jännitti, miten nuoret miehet selviytyvät isosta maalausurakasta. 

– Asiakas huomasi kuitenkin tehneensä oikean valinnan, kun työt hoituivat nopeasti ja jälki oli priimaa.

Toiveissa pitkä kuuma kesä

Maalaus- ja pinnoitustöitä voi tehdä ulkona tietenkin vain silloin, kun olosuhteet eli lämpötila ja kosteus sen sallivat. 

– Käytännössä maalaussesonki ulottuu huhti-toukokuusta syyskuun loppupuolelle. Kun sesonki keväällä alkaa, kaiken pitää olla valmiina töitä varten.

Vajapuun työntekijä huoltaa maalauksessa tarvittavia työvälineitä.
Maaliruiskuissa ja muissa välineissä on kiinni paljon rahaa.
Talon maalausta valmistelevat pohjatyöt tehdään aina huolella.
Valmistelevat pohjatyöt tehdään aina huolella.

Valmistautuminen tarkoittaa myös kalusto- ja materiaalihankintoja.

– Maaleissa on kiinni paljon rahaa, samoin kuin vaikkapa maaliruiskujen kaltaisissa välineissä. Kun maalari kapuaa tiilikatolle, hänellä on helposti mukanaan kymppitonnin kamat.

OP Yritysjousto tarjoaa käyttöpääomaa

Vajapuu on saanut helpotusta toimintansa kausiluontoisuuteen OP Yritysjoustosta.
OP Yrityspankin rahoitusjohtaja Pekka Pajun mukaan uusi rahoitusmuoto on otettu innostuneesti vastaan.

– OP Yritysjousto tarjoaa joustavaa käyttöpääomaa erityisesti pk-yrityksille. Luottoa on helppo hakea ja se on yksinkertaista ottaa käyttöön. Rahoitus sopii hyvin vaikkapa firman arjen kuluihin ja erilaisiin pieniin hankintoihin, hän kertoo.

Kuvassa Vajapuun toimitusjohtaja Kyösti Widgren ja OP:n Pekka Paju
Kyösti Vidgren arvostaa OP Yritysjouston vakuudettomuutta. Kuvassa oikealla OP Yrityspankin rahoitusjohtaja Pekka Paju.

Vidgren summaa, että Yritysjouston ansiosta Vajapuu pystyy keskittymään täysillä urakoiden suorittamiseen. Hän arvostaa myös luoton vakuudettomuutta.

– Kun vakuuksia ei tarvita, joustoa on nopea ja helppo käyttää. 

Hakeminen ja käyttäminen oli helppoa

Vajapuu haki Yritysjoustoa tutun OP:n asiantuntijan vinkistä.

– Hakemus hoitui nopeasti ja helposti. Pystyn nyt tekemään nostopyynnöt Op.fi:n kautta ja sieltä löytyvät myös kaikki luoton tapahtumat, Vidgren kuvailee.

Paju lisää, että Yritysjouston lisäksi OP:lla on yrityksille myös runsaasti muita vaihtoehtoja – erilaisia rahoitustuotteita erilaisiin tarkoituksiin.

– Liikkeelle lähdetään aina yrityksen tarpeista ja lähtökohdista, jotta pystymme tarjoamaan oikeanlaisia tuotteita todellisiin tarpeisiin. OP:lta kyllä löytyy tuoterepertuaaria ja halua ratkaista asiakkaan tarpeet, on kyse sitten vaikka investoinneista, käyttöpääomasta tai yrityskaupan rahoittamisesta. Tärkeintä on, että yritys on suunnitellut hankkeen hyvin ja peli avataan myös pankin suuntaan ajoissa, Paju sanoo. 

Kesälomat pidetään vasta syksyllä

Paimiossa työmaa on tarkastettu ja maalausliikkeen toimitusjohtaja on valmiina siirtymään seuraavaan kohteeseen. Käy ilmi, että aurinkoisena kesäpäivänä Vajapuun pensselit heiluvat peräti 15 työmaalla ympäri Varsinais-Suomea.

Kyösti Vidgrenin mukaan yrityksen tulevaisuus näyttää varsin mukavalta. 

– Vaikka uudiskohteita on ollut nyt yleisen taloussuhdanteen takia hieman tavallista vähemmän, niin huoltomaalauksia on riittänyt kivasti. 

Kausiluontoisuuden takia Vajapuun vetäjät pystyvät pitämään kesälomansa vasta syksyllä.

– Mutta ei mitään valittamista. Yrittäjänä on hienoa, kun näen esimerkiksi aina hyvin konkreettisesti oman työni jäljet.

OP Yritysjousto Q&A

Mihin OP Yritysjousto sopii?

Vakuudeton OP Yritysjousto sopii erityisen hyvin pk-yrityksille, joilla on tarvetta käyttöpääomalle. OP Yritysjoustolla voidaan esimerkiksi maksaa menot ennen kuin asiakkaalta on saatu rahat yrityksen kassaan.

Paljonko luottoa voi saada?

Haettavan limiitin eli luoton määrä on 5000–50 000 euroa. Kun OP Yritysjousto on myönnetty, rahaa voi siirtää yrityksen tilille joustavasti tarpeen mukaan OP:n verkkopalvelusta.

Millainen yritys voi hakea OP Yritysjoustoa? 

Yritys voi hakea OP Yritysjoustoa, jos se on toiminut vähintään yhden tilikauden, sillä on tiliasiointi OP:ssa eikä sillä ole luottojen maksuviiveitä OP:ssa tai julkisia maksuhäiriöitä.

Miten OP Yritysjoustoa haetaan? 

OP Yritysjouston hakemisen voi aloittaa täyttämällä yhteydenottolomakkeen osoitteessa op.fi/yritysjousto

Mitkä ovat OP Yritysjouston kustannukset?

  • Luoton korko on 3 kk:n euribor 365 (365 päivän korkojakso) + asiakaskohtainen marginaali.
  • Limiitin järjestelypalkkio on 400 euroa.
  • Tilinhoitopalkkio on 10 euroa/kk silloin, kun luotto on käytössä. 
  • Kuukausierä on 2,1 % limiitin määrästä sisältäen koron, tilinhoitopalkkion ja lyhennyksen. Esimerkiksi 20 000 euron luotolla minimi kuukausierä on 420 euroa. 
  • Limiitin ylimääräiset lyhennykset hoituvat aina ilman kuluja.

Korjattu 27.6.: Myyntijohtaja on Veikka Pelkonen, ei Peltonen, kuten artikkelissa alun perin kirjoitettiin.